Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

15 Aralık '10

 
Kategori
Felsefe
 

Zamanı akıtmak 3

3-] İn organik düzlemler de içte kapalı, dışa seçmeci açık, geri etkileşmeli bir organizasyondur. En yalın atom düzlemindeki valans bant girişmesi böyledir. Bu girişmeler en karmaşık atom düzlemine, hatta kendi alt kuant düzlemine inen birer, seçme ayıklama yapan eylemler organizasyonları gibi düşünülmelidir. Zaman geçmedikçe (devinim ve girişmeler olmadıkça), doğal hal dışında buralarda olaylar da yoktur. Elbette bu hale, kriter korunumu dışında mekanikti karışmalar olur. Isı, ışık gibi. 

Söz gelimi seçme ayıklama kriterini çalıştıran kesikli sürekli sınırlanma kriter çalışmasından bir ikisi şöyle. Her bir valans bant elektronunun kendisine özgü bir enerjisi vardır. Yine her bir valans bantta bulunması gereken elektron sayısı bellidir. Olay ufku bunlara değin seçme ayıklama kriteriyle girişir. 

İşte girişen bu gibi haller, varlığın ileri akışıdır. Yani varlığın kendi zamanıdır. Yani varlık hem birbirine göre hem de kendisinin, bir öncesi ile bir sonraki haline göre, dışsal devinimdi kıyaslanmasıdır. Geçen zamanlar (girişmeler) o duruma, eksen oluşturlar. Olay ufku eksen etrafına sarılarak sürüklenir. Artık varlık, o tabiyeyle (girişmeler çekiciliği ilen) devinecektir. 

Varlıklar, devinimlerini, yani (girişen bağ ilişki durumlarını) geçmiş zamanını, üzerinde biriktirip taşırlar. Bunlar en inorganik ilişkilenmenin çekeği ile koaservat (organ ellerden yoksun ilkel dünyadaki protein, DNA, RNA, ATP ve yağ gibi heterojen karışımlı prebiyotiklerdir) düzlemden, polimer düzleme değin girişirler. Girişmeler çok uzun süreçlerin bir denge, yalpalanma, aşaması ile ilişkileşirdirler. Bu kendi ilişkileri içinde; alışkanlıkla, yatkınlık eğilimlerinin kazanım yaptığı yapısal ağ örüntülerdirler. 

En yalın hal, bu tür tekil ilişkin yapılarla giriştikçe, karmaşıklaşırlar. Sürecin karmaşık halinden geriye baktığımızda sürecin yola koyuluşu akıl almaz gibidirler. Bu olmasa, şu olmazdı; şu olmasa, bu olmazdı; gibi sorunu tersten ortaya koyan, olayı anlayamaz oluşa düşeriz! Süren kendi iç zamanınız, yediğiniz elma dış süreç zamanı ile partiküller düzlemli girişen de olsa, sizin kendi zamanınızı şişirirler. 

Hâlbuki olgu ve olaylar en son düzlemdeki durumu hedefleyerek ortaya çıkmış değildirler. Şişen süreç duruma 'bağışıklık zamanı' ekler. Sizin tanımadığınız, ama elmanın bilip tanıdığı süreçler sizin de şişen süreçle öğrenmiş, yaşamış gibi oluşla; çevreye tepki çıkarabilmenizdir. Ki bu, evrimleşme devinimidir. 

Şu bilinmelidir ki, evrimin gözü kördür. Evrim neden olacağı sonuçları bilmez. Yani evrim geleceği hiç hesaplayamaz, geleceği bilemez. Bu süreç, daha siz dünyaya gelmeden, dünyanın bir yansısının siz de aktarım sal olaraktan, kopya olarak bulunması gibidir. Bu kopya dıştaki akışlı geleceği bilemez. 

Sürecek 

 
Toplam blog
: 418
: 104
Kayıt tarihi
: 26.11.10
 
 

26 yıllık sınıf öğretmenliğinden sonra emekli oldu. Şiir çalışmaları ve deneme türü olan, toplum ..