Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

22 Mart '11

 
Kategori
Felsefe
 

Zamanı akıtmak 33

33- ] Yani her iç içe zamanların, fiziki dille söylersek; bir genleşmesi, bir büzüşmesi, bir boy uzaması, boy kısalması, kaynama, buhar olma, sistemden kaçma gibi birçok farklı farklı devinme tepki zamanları vardır. Bunun kullanımını en iyi olacaktan, petrolü damıtma olaylarında görürüz. Petroldeki, her bir iç içe geçmiş zamana dek her bir olay ve olguca (benzin, mazot, fuel oil, asfalt, katran, parafin, LPG gibi) dizileri, her biri kendi faz sıcaklıklarında kaynar ve buharlaşırlar. Diğer olayların uzay zaman girişme boyutu içinde çekilip alınırlar. Bunlar organize olan entegrelerin çökmesi ya da girişmesidirler. 

Toplum da, bir bardaktaki çakıl taşları gibi tanecikli, kuantik olan topaklı, bir uzay zaman boyutunu oluştururlar. Toplumlar, kurumsa entegreleri arasındaki boşluklarını, olgu ve olayların kesikli sürekli hareketi ile girişen oluşlarını biriktirirler. Birikme ileri doğru yapılaşaraktan akmaktır. Her bir kurumun farklı bir kendine dek olan ilişkin bağımsız iç süreçleri vardır. Kabaca kurumlar, toplumun çakıl taşları gibi olacakla, uzay zaman boyutun kesikli sürekli yapısı olaraktan, gelişerek ve çevre kurumlarıyla ilişki eşerek, hem boşluğu doldururlar, hem sistemleşen böylesi bir organize ligin kendi çekikleşmeleri ve çelişmeleri etrafında, girişme durumlu olurlar. 

1-Toplumların, sosyal birlikler döneminde aktardığı, alt ve üst yapı bileşenleri ile oluşturulan yetkece (otoritece) bir yaptırımı ve yönetim ilişki eşmesi vardır.
2-Sosyal birlikten gelen kısmi bir hünerli emeğin kullanılması vardır.
3-Basit deney ve gözleme dayalı birikmeli, üretim yapma ön egzersizleri vardır.
4-Üretim yaparken doğal halli araç (teknoloji, kullanma) kullanmayı yeni yeni tutum edinmelerinin deneyimleri vardır.
5- Çok basit ve tek tük hediye tipi ürünlerin değiş tokuşu ( mal ticareti)
6-Ortaklaşa güvenlik
7-Cinsel güdülerin sağlanması (neslin devamı ve seksualite) gibi olgular.
8-Emek ürünlerinin paylaşımı ve yaşantılıma katılması gibi sosyal birlikti yapılar içinde imbiklenerek gelen, yeni kural ve kaideler içinde düzenlenişti temel toplumsal çekim alan zamanının içinde, her biri bir, ayrı yoğunlaşan sistem dönüştü, sistem içi devinmesidirler. 

Bu her biri bir çek imleyici olan çelişkilerin girişmesi ile toplumlar devinirler. Olayların girişmesi ile bu her biri bir olay durum olan cazibe alanının kendisine özgü yapılaşmalarını, kurumlaşmaları belirtirler. Her biri bir tanecikli yapıyı temsil eden bu toplum kurumları; diğer her bir çekim ve çelişmelere dek olan kendi zorunlu ilişkilerini, dışta; bir biri ile girişir olan, olay zamanı sistemi etrafına sararlar. 

Sarım anan bu devinim zamanları, bir dalga hareket geçişen ligi ile olayları ileri akıtırlar. Her bir çekim alanı, kendi zorunlu iç bağıntıları (referansları) ile ve dış girişmeleriyle; ana iskeleti oluşturan her bir alanın boşluklu tanecikli kısımları arasında, yapılaşırlar. 

Tıpkı bir bardak çakılın (buradaki 8 maddenin) arasındaki gözle görülür olan gözeneklerinin arasına, kumun doldurması gibi girişen ilişkin olay sarımları bu kurum çevresi boşlukları doldururlar. Yani her bir çekim alanının, kendi bağımsız ilişkin iç zamanı ile dış bağıntılı olan, ilişkin zamanları, tanecikli kurum yapılar arası uzayında oluşurlar. Bu oluşmalar boşlukların olayların yayılma ufkudurlar. Bu her birine bir kurum dediğimiz tekli tanecikler, kendi iç boşluklarını da bellek yansıması olaraktan, süreç ilişki uzaylarına bölerler. 

Söz gelimi, toplumu oluşturan, her bir tanecik alanı (kurumu) yapılaştıran kuantlardan biri de eğitim olsun. Topaklar arası ilişkin uzay devinmesinin bir olayı olan eğitim kurumunuzun kendi nicelemesi, kurumlar arası işletiliş kendi çevre boşluklarını doldurur. Yine eğitim kurumunuz, bir dalga hareketi girişimi ile kurumlar arası işletilişlerle girişerekten, ileri akarlar. Söz gelimi bağımsız eğitim olgunuz, üretiminizle ve üretim teknolojinizle, bunların paylaşımıyla vs. ilişkilenirler (bağımlılaşarak gelişirler). 

Sistem yetkinleştikçe boşluklu kısımlar sistemi şişirirler. Sitem iç hacmi şişmekten ötürü genleşir. Genleşen iç hacme nazaran kendi dış yüzey alanı aynı kalacağından yüzey gerilimi büyür. Genleşen iç hacme karşın yüzey gerilimiyle artan bütünlük çelişmesi, parçalanır. Bu dağılan yapı, eğer sistem ise, sistem, doğum yapar. Yani nitelik değiştirir, yeni bir boşluklu, tanecikli, uzam, uzay, zaman, devinme boyutuna geçer (gelişir). 

Şimdinin üzerinde zorunlu oluşlarla devinen yapıları, açıktır ki ilkteki harç ve gereçlerden gelişerek bugünü yapılaştırdıkları besbellidir. Hiç bir yapı, ilkteki gibi kalamaz. Ama ilkteki gerçekleşiş koşulları da şimdinin üzerindeki, her bir zaman zemin koşullarını, sarmıştır. Olay ve olgular, kendi zamanlı ekseni çevresine sarılmıştır. 


Büyüyen organize olan ilişkiler yüzünden sosyal ve toplumsal yapılar ilkteki gibi kalamazlar. Çünkü yapı gittikçe daha kapsamlı oluşla ve işlevli olacaktan ötürü, hızlı olmak zorundadır. Eksen dönüşü, etrafına sardığı; uzay zamana bağlı olaylar dönüşünün genişliğine göre, aynı zaman dilimi içinde, daha az yol alırlar. 

Bunu, Dünya’nın ekvatoral kuşak ve kutuplar çevresindeki mekân ve yer dönüşlerine benzetebiliriz. İki kuşakta da dönüş süreleri aynıdır. Ama alınan her bir kuşak uzunluğuna dek birim yollar, ekvatorda (40 000km) farklı, kutuplarda bu uzunluk çok daha az oluşla farklı olacaktır. 

Eksen etrafındaki uzay zamanın oluşması hareketleri, eksenden kaynaklanırken, çevrede oluşan uzay zaman hareketinin hızı, sanki eksene bağlı değilmiş gibi kimi kez çok hızlı da oluşurlar. Bu da kimi parça hareketin, bütün hareketten görece veya bağılca, daha hızlı olması anlamındadır. Tıpkı vücut metabolizma süreçlerinizin, kendi ömrümüzden çok daha hızlı gerçekleşir olması gibidirler. 

Sürecek 

 
Toplam blog
: 418
: 104
Kayıt tarihi
: 26.11.10
 
 

26 yıllık sınıf öğretmenliğinden sonra emekli oldu. Şiir çalışmaları ve deneme türü olan, toplum ..