Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

05 Şubat '11

 
Kategori
Felsefe
 

Zamanı Akıtmak 9

9-] Büyümede ise, geçmiş ile gelip kuantlaşan akışlar, bir bilgi bir tasarım gibi daha küçük hacimlere doğru konumlanmakla, bir bağıntı bilgi zaman enerji boyutu olarak, hacimleşilmektedirler. Bağıntılı bilgi açılımı olan, kendisini oluşturan her bir parçalar toplamından küçüktür. Yani geçmiş zamanın depo edilen kısmını, bir tasarım, bir yazılım birikmesi olarak değerlendirmemiz gerekmektedir.

Bir tasarımdır gelecek bu şekilleşmiş birkme üzerine girişecektir. Yani bir girişilrn alan olmakla girişeni eğip bükme hakkına sahip olacaktır. Ki ben buna tasarım, ya da izlekti bilgi diyorum. Ve bu yazılım nesnel alemin parçacık altı küçüklüklerle depolanır olmanın konumuna çökmektedir. Yine bunu nüve bir yazılım atomu olacakla görürsek bu atom kendisini oluşturan parçalar toplam hacminden daha ufak hacme sığmıştır. İşte geçmişle gelip kuantlaşan birikmeler de, böyle bir boyutlanıştırlar.

Zamanı depolayabilir, bunu tekrardan akıtabilir misiniz? Geçmişe gidilir mi? yoksa geçmiş beraber olduğumuz, izafeleşir zorunluluklar mıdır? Geçmiş; gerek metabolizmamızla, gerek günlük işlerde, bizde ayrışan, analiz olan, tekrar birleşen bir işlev olarak bulunmasa da, biz yaşayabilir miydik? Canlılık (organ ellik) geçmişini, yeni ilişkin işlev olanı içinde küsurat boyutlarla ilişkileyip, işlev kılan bir süreçleşmeler midir?

Öğrenme; geçmişteki birikme ve işlevleşmelerin ve şimdiki durumlarla analiz ve sentez (tersinme) edilebilir oluşla çevreye cevap olmaya denk düşer olan bir sürüşün, enerji kuantları mıdır? Geçmiş olmadan, şimdi mümkün mü? Yani geçmişi olmadan, bir insan var oluşu olası mıdır? Geçmiş yaşanıp bitiyor, geride mi kalıyor? Yoksa geçmiş bir alışkanlık, bir bilme, bir anı tezahürü biçimli, kuantik enerji dönüşmesi ile her şey içinde sürmekte midir? Ben geçmiş değilsem şimdim ne? Şimdim neye ait?

Her hangi bir yaşınızı, her hangi bir anınızı, kısaca her hangi bir geçmiş durumunuzu, özlediğinizde siz anımsar olmasanız da; anımsasanız da, şimdiki yaşınızda bunları görür müsünüz? Yani, geçmişi tekrardan akıta bilir misiniz? Yani evren, üst üste olasılıklarıyla, süper durum konumlu mudur? İçimizde kurt delikleri mi var? 60 yaşımızda, 10 yaş durumlarına nasıl gide bilip, o günleri bugünle, nasıl idrak edebiliyoruz?

Burada şunu belirteyim geçmiş içerilmeli özel durumlar, genel bağıntılığın kimi tersinir olmazlarını organikler özel şartları içinde, özel bağıntılı gerektirmeleri becerir olmalarıyla bir yap boz şekline dönüştürmenin bir temel işlemleştirmesi söz konusudur. Zaten özel bağıntılılık organizmalara bu mucizeyi bahşetmiştir. Bu bahşediş zaten biğbengin alın yazısı değil mi? Özel şartlarla olasıydı?

Elbette bu halimiz ve hal geçişmelerimiz, zamanın akışkan paketi içinde deki hal duruşlarıyla olası dır. Geçmiş; içimizde yani yürüme bandında devinen bir uzam boyut gibidir. İçimizdeki varlık ve olaylarda, enerji harcarlar. Devinirler. Ancak devinişleriyle kendi uzamından fazla bir mekânı da, tutup büyüyemezler. Aksi halde, kesikli sürekli yerine; kesiksiz sürekli olurlardı ki, bu nasıl olası olur?

Zamanın parçalı ve tanecikli olan yapı ve boşlukları arasına, geçmişler (bilgi kodu olacakla) girişir. Bu sanal girişmeleriyle uzam yaptıkları için devinirler. Bir ileneksi enerji oluşla araçlaşmalar üzerinde varlaşırlar ve güncelde akarlar. Tıpkı rüyalarınızın boşluklu tanecikli yapı içine hareketlenen bir uzam alan devinmesi şeklinden bir tanesi olması gibidirler.

Sınırsızlık içinde geçmişler, gelecek içinde kuantik oluşları vardırlar. Kendi kuantik ilişkilenmeleri içinde, görece bağıntı aitliğine dek nedensel bağla girişirler. Bu özel bağıntılı geçmişler, şimdilerin girişmeli eklenip örgüleşmesi ile kesikli sürekliliğini kazanırlar. Aksi halde girişmeyen zaman donar kalırdı. Geçmiş ve gelecek olamazdı. Geçmiş zaman, şimdiki zamanın kesikli sürekli izlek yapısının tezahürüdür. Yeni özeliklerle yeni girişmeli işlev davranışlar kazanır.

Sürecek 

 
Toplam blog
: 418
: 104
Kayıt tarihi
: 26.11.10
 
 

26 yıllık sınıf öğretmenliğinden sonra emekli oldu. Şiir çalışmaları ve deneme türü olan, toplum ..