Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

10 Mayıs '14

 
Kategori
Gündelik Yaşam
 

Zamanı yastık altında biriktiremezsiniz

Ne zaman harçlık almaya başladıysak işte o zaman baş ucumuza bir kumbara bırakıldı. Bizlerde sorgusuz sualsiz biriktirmeye başladık. Baktılar ki, aklımız ermeye başladı bu kez; diş fırçalarken suyu açık bırakmamayı, “lüzumsuzsa söndür”ü, artan yemeğin dökülmemesini, gereksiz alışverişin keseye zarar olduğunu, damlaya damlaya göl olacağını öğrettiler.

Kaç yaşımıza geldik, “tasarruf” dediklerinde sayacaklarımız bir elin parmağı kadar ve hep aynı klışe! Gel gelelim, kimsede çıkıp bu çılgınlığa son vermedi. “Zamandan tasarruf etmeyi neden öğretmiyorsun – öğrenmiyorsun” demedi. Hep kesemizle ilgili tasarrufları kattık hesabımıza...

Koy şimdi onları bu yana! 7 yaşında kesenden tasarruf edemezsen 20'inde, olmadı mı 30'unda, o da mı olmadı 40'ında... Gene tutmadıysa, hiç değilse elin sıkıştığında sıkarsın üç – beş ay kemerleri. Ondan sonra rahatsın!

Fakat “ilerde yaparım” denemeyecek tek tasarruf çeşidi, zamandan tasarruftur. Hodri meydan, koyun bakalım koyabiliyorsanız üç beş saat daha sonra yaşamak için! Olmuyor değil mi? Zaman, akıp gider ve asla geri dönmez. Size de bir bardak soğuk su içmek düşer.

Zamandan tasarruf etmek istiyorsanız öncelikle ertelememeyi öğreneceksiniz. “Yarın, haftaya, sonra, e beş dakika daha” olmayacak sizin dilinizde. Çalar saati bile ertelemeyin, bundan sonra! Size sunulan 24 saat var ve uyumakla harcanmayacak kadar değerli. İhtiyacınız kadar uyuyun, kafi. Erken kalkmanız için illa birinin “koğuş kalk!” diye bağırması gerekmiyor, değil mi?

Uyandığınız andan itibaren günü planlayın. Plan, zaman tasarrufunda ilk ve değişmez kuraldır. Planlarınızı not edin. Yoksa günün koşuşturmacasında unutmanız iişten bile değil!

“Kafamı kaşıyacak vakit bulamıyorum” lafını da atın çöpe. O ne yahu? Her şeye vakit var, kendinize mi vakit yok? Şöyle bir gözden geçirin gününüzü... Diş fırçalamak, yıkanmak, tuvalet ihtiyacı, yemek yemek... Bunların dışında ne zaman vakit ayırıyorsunuz kendinize? “Başka yok!” diyorsanız, yanlış cevap! Gün içinde size özel anlar yaratın. Kendinizle ilgili... En sevdiğiniz yazıyı okuyun, örgü örün, arkadaşlarınızla çene çalın, gülün, müzik dinleyin, şiir ezberleyin ve kendinize boş vakitlerinizi değerlendirmek için acilen bir hobi bulun! Hiçbir şey yapamazsanız, alın elinize bir dergi – gazete, yapın keyif kahvenizi, oh mis!

BU GÜNE KADAR HEP KESENİZ İÇİN TASARRUF ETTİNİZ. ARTIK KENDİNİZ İÇİN TASARRUF ETMELİSİNİZ.
 

 
Toplam blog
: 37
: 219
Kayıt tarihi
: 05.10.12
 
 

Anadolu İletişim Meslek Lisesi & Radyo TV mezunuyum. Özel bir radyoda çalışmaktayım, köşe yazarlı..