Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

04 Ağustos '11

 
Kategori
Kişisel Gelişim
 

Zamanımı geri istiyorum

Zamanımı geri istiyorum
 

Zamanımı Geri İstiyorum


Uzun bir aradan sonra merhabalar... Zaman kazandırdığını iddia eden birçok şeyin aynı anlamda bizlere zaman kaybettirdiği de bir gerçek. Zaman kazanmak için neler yapıyoruz ? Başarılı olabiliyor muyuz? Herkese göre değişen bir kavram. Sizler için hazırladığım ve hayatımın büyük bir kısmında yer verdiğim, zaman kazanmak için uygulanabilecek yöntemleri paylaşmak istiyorum. 

1- Görüşmeleriniz için yola çıkmadan önce son bir kez telefon açarak teyitleşin. Eğer görüşeceğiniz kişinin farklı bir işi ya da kısa bir süreli işi varsa sizin oraya tahmini varış sürenizi belirterek, diğer kişiye zaman kazandırabilirsiniz. 

2- Ertesi güne ait işlerin listesini yaparak, birbirine yakın ya da benzer işleri aynı grupta toplayabilirsiniz. Eğer yapılacak işleriden bazılarını delege etme gibi şansınız varsa, tanıdıklarınıza paslayarak zaman kazanabilirsiniz. 

3- Telefonda öğlen paydosuna ya da akşam iş çıkışına yakın bir saate önemli iş görüşmelerimizi yapmamamız daha isabetli olacaktır. Karşımızdaki kişinin bizi oyalayıcı cevaplar vemesi ya da kısa sürede başından atmaya kalkışması acil çıkmak zorunda olmasından kaynaklanabilir. 

4- Genellikle arabanızla seyahat ediyorsanız gideceğiniz yerden dönerken alternatif noktaları gözlemleyin. Böylelikle size tarif edilen yoldan daha kestirme bir yol bulma şansınızı arttırırsınız. 

5- Özellikle toplu taşımayı kullanan kişiler tarif konusunda biraz yetersiz kaldıkları için böyle durumlarda kendilerine en yakın bir işyerinin numarasını isteyin. ( Restoran, Manav, Su İstasyonu vb... ) Trafikte aktif olan insanlar sizin geleceğiniz yönü iyi bildikleri için daha kolay tarif edebilirler. 

6- Günün hangi zamanlarında daha enerjik ve daha verimli olduğunuzu düşünüyorsanız zor işlerinizi bu zamanlarda yapmaya çalışın. 

7- En önemli zaman biriminin mesai saati kavramı olduğunu sürekli kendimize hatırlatalım. Böylelikle kendi zamanımızı boş yere harcarken rahatsızlık duyacağımızı biliriz. 

8- İş anlamında iletişim yolu olarak kullandığımız e-posta ve sms lerde, gerekli bilgilerin hepsini yazmaya gayret edelim. ( Görüşülecek kişi, iletişim bilgisi ve olay detayları gibi. ) Eksik bırakılan her detay tekrar tekrar görüşmelere neden olarak gözükmeyen ama önemli bir zaman kaybı oluşturacaktır. 

9- Bazen işler üst üste yığılır ve bunları yapacak enejiyi bulamayız kendimizde. Bu bile bir zaman kaybı nedenidir. Hiç istemediğimiz işin bir kısmını yaptığımızda gerisinin geldiğini görmüşüzdür. Ortak hastalığımız olan erteleme huyumuzu artık geride bırakmak için yapılacak işlere değil hangi çalışma metodu ile bunları kısa yoldan halledeceğimize kafayı yormalıyız. 

10 - Nadiren gittiğiniz yerleri ya da yaptığınız işleri unutuyorsanız, kendinize tarif eder gibi bunu bir yere not alın. Zamanı geldiğinde bu nota ulaşarak daha önceden defalarca aynı yerde turlamaktan ya da nasıl yaptığınızı hatırlamaktan kurtulmuş olur, kendinize sinir harbi yaşatmadan zaman arttırmış olursunuz. 

11- Günümüzde yaşamımızın bir parçası haline gelen sosyal ağlardaki sohbet programlarını eğer mecbur değilseniz kullanmamaya gayret edin. Farkına varmadan edindiğimiz bu alışkanlık asosyalliğe doğru bizleri çekmekte ve iletişim türümüzü tamamen sanal ortama doğru götürmektedir. Özellikle sanal ortamda yapılan sohbetlerin insanları çok çabuk yıprattığı ve anlamsız tartışmalarla birbirini kırmaları bu iletişim türünün zaman kazandırmaktan çok zaman kaybettirdiği de kanımca su götürmez bir gerçektir. 

12- Eğer yedek almadan çalışıyorsanız kesinlikle yüksek bir risk içindesiniz. En önemli programlarınızın veri dosyaları, teklifleriniz, yıllardır biriktirdiniz resim ve video arşiviniz bunları kaybettiğinizi hiç düşündünüz mü? İnsan başına gelmeden anlamıyor değil mi? Nasıl yedek alacağınızı bilemeyebilirsiniz, fakat bunun nasıl yapıldığını öğrenmek için 5 dakikanızı ayırmak kesinlikle zor olmamalı. 5 ya da 10 dakikalık bir işlemle tüm yedeğinizi alarak çalışmalarınıza rahatlıkla devam edebilirsiniz. Aksi halde kaç yıllık bir geriye dönüş olacağını tahmin etmek yerine sıfırdan başlamak gerekecektir. Buradaki prestij ve iş kayıplarını hesaplamak da işin en acı kısmı. Haydi şimdi yedeğinizi alın. 

Yazan : Turgay GEZİCİ
Web : www.bilincalti.com
Facebook : http://www.facebook.com/kigems
Twitter : www.twitter.com/turgaygezici 

 
Toplam blog
: 98
: 414
Kayıt tarihi
: 11.12.09
 
 

1977 İstanbul doğumluyum. Web Tasarım ve Bilişim Danışmanlığı yapmaktayım. Uzun yıllardır ilgi du..