Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

01 Ağustos '09

 
Kategori
Kültür Turizmi
 

Zamanın ötesinden Burdur gezi rehberi

Zamanın ötesinden Burdur gezi rehberi
 

Yusuf Erkan'ın Zamanın Ötesinden Burdur Gezi Rehberi kitabı


Sıradanlığın çok ötesinde bir yapıt, zamanın ötesinde evliyalara yaraşır tutkulu bir gezginin yürek atışıyla taş tanrıları, antik kentleri canlandırıp günümüze taşımış.

Yusuf Erkan’ın bu tutku yolculuğu tam on yıl sürdü. Adım adım, dolaşıp susan, bekleyen Burdur ile buluştu.

Her höyüğe, her antik şehre; heykele, sikkelere, haritalara, taşa dokunup terini akıttı. Bunu yaparken hiç bir kurum ve kişiden yardım almadan bütün varlığını ve zamanını bu topraklara olan tutkusuna harcadı. Yolumuz çakışmışsa bazı yerlere birlikte gittik. Onun sayesinde yerelde yaşayan özgün yaratıcı ustalarla, değerlerle tanıştım.

Şimdi bu on yıllık emeğin karşılığını: zamanın ötesindeki susan, bekleyen Burdur tarihi ve kültürünü alıp ışık hızıyla yaşayan günümüze eliyle usulca koyuverdi.

Neolitik Dönem, Frigya, Pisidia, Lykia, Nekropoller, Kervansaraylar, Turizm, Kültür ve Haritalar gibi ana başlıklar altında topladığı bu yazılı ve görsel zenginliğe sahip 600 sayfalık kocaman bir Burdur külliyatını kültür tarihimize kazandırdı.

Çalışmaları arkeoloji dünyasına ışık tutacak nitelikte detaylar içermekte; kültürel olarak da: Çoban bayramı, maşala gibi Yörük, Göçer yaşamında önemli bir yer tutan gelenek ve orta oyunlarına varana kadar ilginç araştırmalar yer alıyor.

Yerel çalgı sipsiden üç telliye; giysilerden yemek çeşitlerine; otellerden köy odalarına kadar size rehberlik eden bu büyük külliyat her evin kitaplığında bulunması gereken bir gezi rehberi.

Yazar Yusuf Erkan’ın referanslarının oldukça sağlam olduğunu Atlas Dergisi, National Geographıc Türkiye, Tombak, The Gate, Sky Life gibi dergilerdeki yazılarında görülmekte.

Yazarın Pisidia Gezileri, Bekleyen Burdur, Yerel Halk Sanatçıları gibi sekiz dosyası daha basıma hazır beklemekte.

Yolun açık olsun Yusuf Erkan.

Halil Erdem

 
Toplam blog
: 61
: 699
Kayıt tarihi
: 19.06.09
 
 

Gazi Üniversitesi, Eğitim Fakültesi Kastamonu Eğitim Yüksekokulu Sınıf Öğrt. bitirdikten sonra A...