Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

04 Ekim '09

 
Kategori
Çocuk Psikolojisi
 

Zamanını etkili ve verimli kullanan oğlum (oğluma mektuplar)

Canım oğlum

İnsan bir şeyi, küçük yaşta öğrenemezse, büyüdüğü zaman öğrenmesi, iş işten geçince öğrenmesi ona fazla fayda sağlamamakta. O yüzden ilköğretimin ilk yıllarında sana ve kardeşine, tüm çocuklara bu konuda bilgilerimi aktarmanın çok faydalı olacağına inandığımdan sana bu mektubu yazmaktayım.

Canım oğlum,

Yapılan bir araştırma, ilköğretimin ilk yıllarında öğrencinin başarısının çoğunlukla ilerleyen hayatında da devam ettiği bilimsel araştırmalarla ispatlanmış. Ana okulunun yaygın olduğu illerde, Üniversiteye kazanma oranının da arttığını öğrenmekteyiz. Bu yüzden sizin zamanınızda isteğe bağlı olan ana okulları, günümüzde eğitimin bir parçası olarak zorunlu hale getirilmek istenmekte haklı olarak. İlerleyen yıllarda da tüm ülke genelinde ana okulunun zorunlu hale geleceği muhakkak. İnsan ne kadar erken öğrenmeye başlarsa hayatta da başarılı olma şansı o kadar artmakta işte.

Canım oğlum,

Hedefleri, hayattan güzel beklentileri olan insana zaman yetmezken, hayatta hedefi olmayan ve rast gele yaşayan insanlara ise zaman geçmek bilmez. Gençlerimizin çoğunluğu arkadaşları ile eğlenirken, az bir kısmı da derslerine çalışarak, azimle güzel meslekler edinerek, iletişimini güçlendirerek hayatta başarılı olmanın sevincini yaşarlar.

Sevgili oğlum,

Bu yüzden Allah’ın hepimize en adil dağıttığı şey zamandır. Zamanı etkili ve verimli kullanmasını bilen insanlara hayat her zaman güzellikleri sunmakta cimri davranmayacaktır. İnsan etkili ve verimli zaman kullanımı, arkadaşlarının yaşına bakmadan etkili ve verimli arkadaş kullanımı sayesinde başarılarına başarılar ekleyerek, hayatta insanlara faydalı olmanın sevincini yaşar.

Canım oğlum,

Bazı insanlar etkili ve verimli olmanın, doğuştan gelen bir davranış olduğunu zannederler. Halbuki etkili ve verimli insan olmak hayatın her aşamasında öğrenilebilecek, hayata uygulanarak verimli sonuçlar alınacak bir öğretidir. Ben bile bunun önemini 40 yaşından sonra öğrenip, uygulayarak, sana anlatmaktayım. Sende uygula ve ilerde çevrene anlat.

Canım oğlum,

Etkili ve verimli insan olmak için seni güzelliklerden alıkoyacak, kötü ve çirkin şeylere yöneltecek insanlardan uzak kalırsan, insanların yaşına ve cinsiyetine bakmadan sana faydalı olan, sana bilgi veren, sana sevgi veren insanlarla arkadaşlık kurmakla zorlukları aşarsın. Bu arkadaşlıklar ve güzellikleri görmek sana enerji verir. Başkalarına da enerji açan insan olursun zamanla.

Canım oğlum,

Etkili ve verimli olmak, insanın önce ailesinden göreceği, sonra okulda öğreneceği şeydir. Derslerini zamanında yapan, öğretmenlerini derste dinleyen, onları seven, insan zamanla ders çalışmaktan, anne ve babasına yardım etmekten, boş kalmaya ve boş insanlarla olmaya zaman ayıramaz olur. Etkili ve verimli olmakta en büyük payın anne ve babalarda ve ailelerde sevginin yoğun olmasında görmekteyim. Anne ve babasından yoğun ve gerçek manada sevgi gören insan verimli olur diye düşünmekteyim.

Canım oğlum,

Okulda çalışkanlığa alışan insan, zamanla iş hayatına atılınca da çalışkanlığını devam ettirirse, kimseye muhtaç olmamanın ve mutlu olmanın sevincini yaşar. Bizlerde okul hayatımızdaki ilgi ve dikkatimizle, okumaya olan sevgimizi iş yaşantımıza da taşıdık. Malca olmasa da bilgi tarafından zengin olmanın sevincini her zaman yaşarım.

Canım oğlum,

Hayatını verimli yaşayan, az zamana çok işler sığdıranlar, bugünün işini yarına bırakmayanlar, hayatta her zaman derin izler bırakırlar. İnsanın en büyük amacının da yarınlara kalmak, nesillerden nesillere tanınmak olduğunu düşünürsek, etkili ve verimli olmanın önemini anlarız. Hayat her zaman bir okul olmalı. “Beşikten mezara kadar” öğrenmenin sevincini yaşayanlar mutlu olur.

Canım oğlum,

Etkili ve verimi olmakta sen de bizleri geçmek zorundasın. Bizleri geçemeyen insan etkili ve verimli olamazlar. Bak oğlum bir gün hocası ile öğrenci sohbet ediyorlarmış da öğrencisi bir ara aşka gelerek hocasına demiş ki , ” Hocam, keşke sizin yarınız kadar olsaydım.” Hoca kızarak öğrencisine “ Sen benim yarım, öğrencilerinde senin yarımın olursa, geleceğimiz nasıl olur, düşünsene . Sen beni geçmek zorundasın. Bundan böyle, bunun gibi şeyler anlatarak boş konuşma.” demiş. Sen de çalışarak bizleri geçmek zorundasın. Seni geçecek çocuklar ve öğrencilerde yetiştirmek zorundasın.

Canım oğlum,

Benim bir iş arkadaşım vardı. Sabahtan akşama kadar, sevdiği liderinin eski konuşmalarını izlerdi internetten. Ona dedim ki, “ Hep geçmişe bakacağına, geçmiş ile avunacağına, sen de babasın, seninde oğlun var. Bir liderde sen yetiştir. Bunun için zamanını etkili ve verimli kullan. İş arkadaşlarınla geyik muhabbeti yapacağına, onlardan faydalanmaya , okumaya bak.” dedim. Arkadaşım çok şaşırdı ve sadece yüzüme baktı. Evet geçmiş liderlerin başarıları ile avunmak yerine, bizlerde liderler yetiştirmeye çaba harcamalıyız. Geçmişte yaşamış liderlerden ders alamazsak veya onları anlamadan sadece hayranlık beslersek, zamanı da onlara hayranlığımızı belirterek geçirirsek, geleceğe bakmaya zamanımız olmaz.

Canım oğlum,

Bununla geçmişte yaşamış ecdadımıza bakmayalım demiyorum. Onlardan ders alarak, sizlere ve geleceğe yatırım yapalım, sizlere etkili ve verimli olmayı aşılayarak, hayatın sizlere daha güzel gelmesini sağlayalım demekteyim. Onu başaracak güç de sizlerde var. Bu güç, çalışma azmi ve başarma gücü bence.

Canım oğlum,

Çok insan, her zaman çok yoğun olduklarını söyler. Ben anlamam. İnsanlar aslında “ Ben yoğunum” demesini ben şöyle anlarım “ Ben zaman planlamasını bilmeyen insanım. Neyi ne zaman yapacağımı bilmediğimden, her zaman yoğunum demek bana zevk vermekte.” Bana öyle dedikleri gibi geliyor.

Canım oğlum,

Zaman zaman Üniversite okuyan veya ÖSS ye hazırlanan insanlarla tanışırım. Çok yoğun olduklarını iddia ederler. Ama bende öğrenci oldum. Hiç de Üniversite yaşantısı yoğun değil. Kimisi sadece derslerle dahi zaman planlaması bilmediğinden, zamanı nasıl etkili ve verimli kullanacağını bilmediğinden baş edemezken, kimi arkadaşlarımız da hem derslerle baş ederken, hem de okullardaki kulüpler, sosyal ve siyasi faaliyetlere de zaman bulmakta ve aynı zamanda hem okulda hem sosyal yaşantılarında başarılı olmaktaydılar. Bu arkadaşlarıma baktığım zaman hayatlarında da başarılı olarak, Genel Müdürlüğe bile yükselenler olurken, yoğunluk(!) yaşayanlar köylerde senelerce ilköğretim okulu öğretmeni olarak köyleri dolandılar. Yani insan hayatı, zamanı ve insanları iyi yönetmesini bilmezse hayatta zorlanmakta.

Canım oğlum,

Az ama devamlı yapılan işler, güzel yapılan işler. Kısa zamanda hızlı yapılan işlere nazaran daha verimli olurlar. İnsanlar ne yazık ki kısa zamanda çok iş yapma eğiliminde olduklarından dolayı da yaptıkları işler yarım olmakta, bu da hayatta, mesleklerinde başarılı olmalarına engel olmakta ama insanlar bunları 85 yaşına gelse bile bazen anlayamamaktalar. Ama sen zekan ile bunu 10 yaşında bile anlayacak kadar zeki insansın . Bu da benim gurur kaynağım olmakta.

Canım oğlum,

Bende az ama devamlı okuyarak, okuduklarımı da uygulayarak bir yerlere gelirken, çok zaman öğretmen, imam gibi arkadaşlar, okul tamamladıktan sonra okumadıkları için hem mesleklerinde , hem de hayatta başarılı olamadılar. Tabii ki, planlı ve programlı yaşayarak başarılı olan insanlarda var. Bence sende hayatta başarılı olanla , olmayan insanları iyi izleyerek, kendine, hayatta başarı sağlayacak yeni yöntemler edinmeye bak.

Gözlerinden öperim.

TURAN YALÇIN-TOKAT

 
Toplam blog
: 1096
: 1558
Kayıt tarihi
: 28.12.07
 
 

1967 Tokat'ın  Pazar ilçesi doğumluyum. İşitme engelliyim. İstanbul Üniversitesi iktisat Fakültes..