Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

23 Nisan '15

 
Kategori
Alışveriş - Moda
 

Zamansız, sınıfsız ve hep trend: JEAN

Zamansız, sınıfsız ve hep trend: JEAN
 

İster genç ol isterse yetişkin, ister yoksul ister zengin; dünya da ‘jean’lerden başka bir giysi yoktur ki her dönem kabul görsün ve herkes tarafından giyilsin…Yeni sezonda bu mucize stili sokaklarda göreceğiz. Ama şık ama salaş ama spor ama rahat…
 
Bugün bir efsaneden bahsedeceğiz. Öyle bir efsane ki, gardırobumuzun vazgeçilmezi.7’den 70’e herkesin aşina olduğu bir tasarım harikası… Bugün sizlere  ‘jean’lerden bahsedeceğiz. Üretildiği yıllarda hayatımıza fişek hızıyla giren ve her dönemin trendi olan, bir numarayı başka hiçbir kıyafete bırakmayan jean’lerden. Peki tüm dünyayı kasıp kavuran jean’lerin hikayesi nasıl başladı?
 
Jean efsanesinin geçmişi 1873 yılına dayanıyor. Bir düşünmek gerek, acaba başka bir giysi var mıdır bu kadar eski tarihte üretilip hala hayatta kalan ve popüler olan?Jean, ilk olarak Fransa’da üretilmiş ve daha sonrada Amerika’ya ve tüm dünyaya yayılmış.  Bu şahane giysinin yaratıcısı ise Levi Strauss… Amerika’ya göçen Alman asıllı LeviStrauss’un, California’da Fransa’dan gelen mavi renkli ve dayanıklı ‘denim’ kumaşından maden işçileri için ürettiği pantolon ve tulumları tasarlamasıyla macera başlar. Patentini alan Strauss, işçilerin ve yoksulların giydiği pantolonları seri bir şekilde ürettir. Ve kaçınılmaz son… Giyildiğinde çıkartmak istemeyeceğimiz bu tasarım hayatımıza girer; bir daha çıkmamak üzere. Strauss, jean ürünlerini ilk işçiler için ürettiğinde kuşkusuz ki zamanla herkesin seveceği bir kıyafet olacağını tahmin etmemişti.
 
Gelgelelim savaş patlak verir. II. Dünya savaşı ile jean pantolonlar sokakla tanışır. Ve zamanla popüler kültürün simgesi haline gelmeye başlar.
 
Toplam blog
: 16
: 591
Kayıt tarihi
: 17.03.07
 
 

10 yıllık gazetecilik mesleğimi hayalim için bıraktım. Ve şimdi Yaratıcı Drama Eğitmenliği üzerin..