Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

17 Nisan '08

 
Kategori
Ev / Bahçe
 

Zambaklar, Amaryllis/Hippeastrum

Zambaklar, Amaryllis/Hippeastrum
 

Çiçek açarak kendini hatırlatan bitkilerimden biriside zambak. Bugünlerde süratle çiçek vererek artık onu da anlatma sırasının geldiğini hatırlattı!

Gösterişli çiçekleri olan dayanıklı kolay yetiştirilebilecek türden soğanlı bir süs bitkisi. Saksılarda ev ve balkon bitkisi olarak yetiştirildiği gibi, Akdeniz bölgesi ve don olmayan diğer yörelerde bahçelerde yetişir.

Bahçelerde Haziran ayında, ev ortamında ise Nisan ayından itibaren çiçek açar. Kırmızı, pembe, sarı, beyaz çeşitli renklerde türleri vardır.

Dış ortamda kökü serin toprakta olduğunda, çiçeklerini farklı köklerden sürekli çiçek verdiğinden 1 ay süreyle görmek mümkün. Evdeki saksılarda ise ömrü daha kısa.

Bakımı: Çiçeklerinin uzun süre dayanması için serin esinti olan cam önlerine direkt güneş ışığından kaçırmak şartıyla koymak gerekiyor. Çiçekler soldukça saplarını dipten keserek çiçek açma süresi uzatılabiliyor. Aksi takdirde tohuma dönen bitki yeni çiçek vermeyi kesiyor. Çiçek dönemi geçince saksınızı sulamaya devam edip, bir sonraki senenin çiçek soğanlarının güçlü olmasını sağlanmalıdır.

Çoğaltılması: Zambak tohumlarından üretilebileceği gibi, daha çabuk çiçek dönemine girmesi açısından soğanlarını bölerek çoğaltılır. Eylül ayında artık yeşil yaprakları zayıflayıp sarılaşmaya yüz tuttuğunda, çiçeğinizin saksısını boşaltınız, soğan kümelerini çoğaltmak istediğiniz kadar bölünüz.
Örneğin saksı başına 3 adet soğan paylaştırılıp, çiçekler çoğaltılır.

O sene çiçek vermiş olan iri soğanlar ertesi senede çiçek vereceğinden, her yeni saksıda en az bir gelişmiş soğan olmalıdır çünkü küçük soğanlar gelişmeleri tamamlanmadığından ertesi sene çiçek açmayabilirler.

(*)İşin uzmanı okuyucu beni bağışlasın. Zambak diye genelde Lillium türlerine dendiğini biliyorum ama bizim çevremizde insanlar, bu çiçeğe de hep zambak demişlerdi. Şüphe ettiğim için referans olarak kullandığım bir kitaba göz attım, üniversite hocası bile Türkçe adı ile değil de Latince ismi ile çiçeği anlatmıştı! Bu zambak türünün gerçekte farklı bir adı varsa, bilen okuyucu lütfen beni uyarsın!

 
Toplam blog
: 22
: 13682
Kayıt tarihi
: 25.08.06
 
 

Amaç hasbıhal. Sohbetinden uzak kaldığım dostlarla ve yazılarımı beğenen okurlarla görüşlerimi payla..