Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

21 Şubat '11

 
Kategori
Gezi Rehberleri
 

Zaragoza

Zaragoza
 

Basilica Del Pilar


Gezme-tozma: 

  • Şehrin merkezinde bulunan şehrin en önemli yapısı Basilica del Pilar'la yola başlayın. Avrupa'da birçok katedral, basilika, kilise vs. görüp artık bu tür yapılardan gına gelmiş olabilir ama burası diğerlerinden farklı bir değere sahip. Meryem Ana'nın burada görüldüğüne dair rivayetten dolayı burası İspanyolca konuşan ülkelerce hac yeri olarak değerlendiriliyor. Özellikle hac günü olan 12 Ekim'e denk getirirseniz gezinizi, çok farklı tapınma ve dua şekilleri göreceğinize eminim.
  • Bizim gittiğimiz gün bile her köşede, her İsa-Meryem heykeli dibinde, günah çıkarma kabininde; ayrı ayrı diz çöken, ağlayan, heykellerin ayağını, bacağını, kolunu öpen, dua eden insanlar vardı. Hem bizde bu tür ibadet ve dua etme şekli olmadığı için hem de Avrupa'daki diğer katedrallerde böyle yoğun dini duyguların yaşandığı sahneler görmediğim için bana oldukça garip ve ilginç geldi.

 

  • 2 € karşılığında asansörle basilikadaki kulelerden birine çıkıp Zaragoza ve Ebro nehrinin manzarasına hakim olabilirsiniz.
  • Zaragoza, Endülüslülerin İspanya üzerinde yayıldığı en kuzey nokta. Onlardan kalma Palacio de la Aljaferia'ya (Aljaferia Sarayı) gitmek için 21, 31, 32, 33, 36, 51 ve 52 nolu otobüsleri kullanabilirsiniz.

 

  • Aljaferia saat 19.00'da kapanıyor, içerideki gezi de 1 saat kadar süreceği için erken gitmeye çalışın. Girişte size verilen kitapçıktan takip ederek sarayı gezebilirsiniz. Avrupa'da İslami motiflerin hakim olduğu bir yapı görmek hoş oluyor ama bu tip yapıların hasını görmek için İspanya'nın güneyine, özellikle Gırnata'daki El Hamra Sarayı'na gitmenizi şiddetle tavsiye ederim. Sarayın önündeki avluyu otopark olarak kullanmak da İspanyolların bize benzeyen bir yönü.
  • Akşam nehir kenarı keyifli oluyor. Özellikle tarihi köprü Puenta del Piedra'nın üzerinden karşı kıyıya geçin. Köprü üzerinden geceleyin kusursuz ışıklandırılan Basilica Del Pilar'ın fotoğrafını çekebileceğiniz cepler mevcut.

 

 

Yeme-içme: 

  • Casa Yesca : Aljaferia önündeki Avenida de Madrid'den devam edin, Plaza Ciudadania'yı geçtikten 200-300 metre sonra solda Blanca de Navarra'nın köşesinde. Otantik bir ortam, güzel şaraplar, et yemekleri ama saat 20.30'dan sonra açılıyor erkenden giderseniz kapıda kalırsınız.
  • Cafe&Te : Plaza Espana'daki Paseo Independencia üzerinde El Corte Inglesia karşısında. Beyaz çikolatalı kahve olan Bora Bora ve egzotik meyvelerin karışımı olan Tropikal içmenizi tavsiye ederim.
  • Valor Chocolates : Basilica del Piların karşısındaki Alfonso I sokağından aşağı inin Plaza Sas 7 numara. Profiterol ve İspanya'nın meşhur tatlısı chocolate con curros yiyebileceğiniz gibi, gösterişli görünümüyle dondurma ve meyve karışımı olan Copa Tete a Tete'yi de deneyebilirsiniz.

 

Yatma-kalkma: 

  • Husa Via Romana : Basilica Del Pilar'a yakın, her yere yürüyerek gidebileceğiniz bir yerde 3 yıldızlı bir otel. Kişi başı 24€'ya kaldık, odaları fena değildi, konumu ve fiyatı bakımından uygun olduğu için tercih edilebilir.

Püf Noktaları: 

  • Zaragoza'nın stadı olan La Romareda şehrin biraz dışında, Plaza Espana'dan geçen 30, 35 ve 40 numaralı otobüsle gidebilirsiniz. Ama stad İspanya'nın diğer şehirlerindeki stadlara göre oldukça köhne, Kartal Şehir Stadı'nı andırdı bana ilk bakışta, çevresinde de futbol ile ilgili hiçbir mağaza bulamıyorsunuz. Eğer Zaragoza forması veya atkısı arıyorsanız Paseo Independencia'daki El Corte Inglesia'ya uğrayın.

 

  • Zaragoza'da metro bulunmuyor. Diğer şehirlerdeki gibi günlük ulaşım kartları da yok. Dolayısıyla 0.90 €'luk otobüs biletlerine tabi oluyorsunuz. Uzak yerlere tek otobüsle gidemediğiniz için, tabanvay en hesaplı yol oluyor. Ayrıca farklı numaralı otobüsler farklı duraklarda duruyor ve sokaklarda bir yöne giden otobüs durağını bulduğunuzda diğer yöne giden aynı numara otobüsün durağı ne yazık ki yolun karşısında olmuyor ve fellik fellik durak arıyorsunuz.
  • Zaragoza dini eserleri ve binalarıyla meşhur İspanya'nın orta büyüklükteki şehirlerinden biri, bizim Konya'ya benzettim bir nevi. Bahsettiğim yapıların dışında bir sürü kilise ve katedral mevcut ama onları görmeseniz de çok şey kaybetmezseniz.
 
Toplam blog
: 19
: 3046
Kayıt tarihi
: 08.01.11
 
 

İnşaat mühendisiyim. Hem başkalarına hangi kitabı okumaları konusunda yardımcı olmak hem de okudu..