Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

06 Şubat '16

 
Kategori
Sinema
 

Zarif, tutkulu bir aşk

Zarif, tutkulu bir aşk
 

Blanchett ve Mara'dan muhteşem performanslar


Carol

Yönetmen : Tod Haynes

Oyuncular : Cate Blanchett, Rooney Mara.

 

Carol” mesafeli, buğulu, kırılgan bir aşk filmi. Soluk bir renk paletinin sarmaladığı film, iki kadın arasındaki aşkı anlatırken duyguyu hissettirmiyor, gösteriyor. Bu konuda yönetmen Tod haynes’ın elli yıllarda geçen öyküyü o yılların sinema dilinde çekme tercihi önemli bir rol oynuyor. Üslup duygunun önüne geçiyor. Sanki eski bir pelikülden o yılların bir filmini izliyor gibiyiz. Dokunuşlar zarif ve estetik.

Öykü gerilim ve polisiye romanların yazarı Patricia Highsmith’in takma bir adla 1949’da yayımladığı “Tuzun Bedeli” adlı romanından uyarlanmış. Yazarın şiddet içermeyen tek kitabı. Özel yaşamında hiç evlenmemiş, eşcinselliğini hep gizlemiş bir yazar. 

Üst sınıftan Carol ve tezgahtar Therese arasındaki aşk daha ilk karşılaşmada başlar. Kızına oyuncak seçmek için büyük bir mağazaya giden Carol’a, Therese seçiminde yardımcı olur. Her iki kadının, o günden sonra başlayan  buluşmaları, tutkulu bir aşkın habercisidir. Carol’un lezbiyen eğilimlerinden haberdar olan kocasıysa, her iki aşığın arasındaki en büyük engeldir. Çocuğunun velayetini elinden almak tehditleriyle Carol’u eve döndürmeye uğraşmaktadır. Çevresiyle, hukukla baskıyı gün geçtikçe arttırmaktadır.

Her iki kadın oyuncusunun birinci sınıf performansları unutulmayacak cinsten.Özgüvenli ve cesur Carol’u oynayan Cate Blanchett her zamanki soğuk çekiciliğini mükemmel kullanıyor. Sigara, Martini bu kadar mı zarif içilir ? Oyunculuğunda bir Greta Garbo, bir Marlen Dietrich yansıması var. Tam tersi bir karakter olan Rooney Mara ise Therese’in bağımlı, itaatkar karakter özelliklerini mükemmel yansıtıyor. Çocuksu ama tutkulu. Mara Cannes’da en iyi yardımcı kadın oyuncu ödülünü kazandı. Oscar yolunda her ikisinin de adaylıkları devam ediyor. 28 Şubat gecesi göreceğiz. Filmin buğulu atmosferini sarmalayan Carter Burwell müziği harika.

Todd Haynes dokunuşlar, bakışlarla işlediği aşk ilişkisini, 70. dakikada son derece estetik çekilmiş sevişme sahneleriyle yatağa sokuyor. İki kadın arasında çekilmiş en güzel aşk sahnelerine aday olabilecek sekanslar. Eşcinsel ilişkileri önceki filmleri “Velvet Goldmine” (David Bowie ve Iggy Pop arasındaki ilişki)(1998), “Cennetten Çok Uzakta”(kocasını başka bir erkekle yatakta yakalayan eşin değişen yaşamı)(2002) işlemiş olan Haynes’ın yönetmenlikte ve en iyi filmde bu kez Oscar adaylığı almaması büyük bir haksızlık. Ellili yılların atmosferini, o yıllar için aykırı sayılacak bir öykü içinde bu kadar güzel canlandırmak ustalık ister. 

Tül perde arkasından seyredilen zarif bir aşk hikayesi. Trajedi ve romantizm içiçe..

Bu blog Sinema sitesinde de yayınlanmaktadır

 
Toplam blog
: 223
: 1093
Kayıt tarihi
: 12.01.11
 
 

İzmir’de doğdu. Viyana Tıp fakültesini bitirip doktor ünvanını aldıktan sonra Genel Cerrahi ihtis..