Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

29 Kasım '17

 
Kategori
Dünya
 

Zarrab Davası mı Kurban Ayini mi?

Zarrab Davası mı Kurban Ayini mi?
 

Zarrab Davasının Günah Keçisi Seçilen Mehmet Hakan Atilla


GÜNAH KEÇİSİ DEYİMİ NERDEN GELİR, BİLİR MİSİNİZ? YAHUDİ İNANIŞINA VE GELENEKLERİNE GÖRE BİR KEÇİ SEÇİLİR. TOPLUMUN GÜNAHLARI BU KEÇİYE YÜKLENİR VE KEÇİ UÇURUMDAN AŞAĞI ATILIR.

Aylardır konuşulan Zarrab davası başladı. Davada Zarrab ve  isimleri henüz tam açıklanmamış diğer kişilere, özetle, ABD’yi dolandırmak, bankacılık sisteminde sahtekarlık yapmak, kara para aklamak ve bunların her biri için örgüt kurmak suçlamaları var.

İddianame, nükleer programa kaynak yaratma amaçlı İran ticaretine ABD’nin ambargo uygulama kararı almasına karşın, Türkiye’nin İran’dan on milyarlarca dolarlık petrol ve doğalgaz alımı yaptığı, bu alımın bedelini Halkbank aracılığıyla Nakit olarak Rezza Zarrab organizasyonuna aktardığı, Zarrab’ın bu nakdi altına çevirerek İran’a taşıdığı şeklindeki iş ve işlemlere dayanıyor.

Dava sonunda ABD’nin (sözümona uğradığı) zararın tazmini için Halkbank aleyhine Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nin mevcut dış borç tutarıyla mukayese edilebilecek büyüklükteki astronomik para cezasına hükmedilmesi bekleniyor.

Dava, belirtilen iş ve işlemlerin odağında yer alan Rezza Zarrab’a karşı açılmışken, bir ABD ziyareti esnasında tutuklanan Halkbank Genel Müdür Yardımcısı Mehmet Hakan Atilla da dosyaya dahil edilmişti.

Gelinen aşamada dosyadan yargılanan tek kişi Mehmet Hakan Atilla…

Peki, Halkbank’ın çok sayıdaki orta düzey yöneticililerinden sadece birisi olan Halkbank Genel Müdür Yardımcısı Mehmet Hakan Atilla tek başına bu suçlamaların “faili” olabilir mi?

Olamaz.

Mehmet Hakan Atilla, belirtilen iş ve işlemlerin “bir tek kuruşluk” kısmının dahi faili olamaz.

Konumu ve ünvanı itibariyle böyle bir yetkisi, görevi ve fonksiyonu yoktur ve olamaz.

Açıklayalım.

Halkbank, sermayesinin büyük kısmı Hazine’ye ait bir İktisadi Devlet Teşekkülüdür. Anonim Şirket statüsündedir. Faaliyetlerini bankacılık mevzuatı çerçevesinde yürütür.

Banka, Ana Sözleşmesi’nin 8. Maddesinde belirtilen yetkili organları aracılığıyla yönetilir.

Yetkili organlar;

- genel kurul,

-yönetim kurulu,

-genel müdür ve

- ilgili mevzuat uyarınca kurulacak (Kredi, denetim, kurumsal yönetim ve ücretlendirme) komiteleridir.

Mehmet Hakan Atilla, Bankanın genel müdür yardımcısıdır.

Bu ünvanıyla Bankanın ne genel kurul üyesi, ne yönetim kurulu üyesi, ne genel müdürü ve ne de tek başına söz ve karar sahibi olabilmesine olanak verecek “komite”dir.

Belki herhangi bir “komite” üyeliği varsa da oy çokluğuyla karar alabilecek bu organlara üyeliğin üye bazında tek başına bir işlevinin bulunmasına olanak yoktur.

Yetkili organlarca belirlenen kararlar gereği yapılacak parasal iş ve işlemler “şubeler” veya Hazine Yönetimi Daire Başkanlığı tarafından yerine getirilir.

Her ne kadar Mehmet Hakan Atilla’nın organizasyon şemasında Hazine Yönetimi Daire Başkanlığı ile Genel Müdür arasında bir görev pozisyonunda olsa dahi Mehmet Hakan Atilla’nın konumu gereği bu operasyonların içinde de uygulayıcı-karar alıcı fonksiyonu yoktur.

Mehmet Hakan Atilla veya diğer herhangi bir Halkbank genel müdür yardımcısının Zarrab davası iddianamesinde belirtilen suçlardan bir tekini dahi işleme “olanağı” yoktur.

Açıkladığımız gerçeklere karşın sn. Atilla’nın tek başına ABD’nin İran ambargosunu delme, bunun için örgüt kurma, bankacılık sistemini dolandırma, kara para aklama gibi suçlamalara muhatap edilmesi ve bu iddialar üzerinden yürütülen dava sonunda Halkbank üzerinden Türkiye’nin astronomik para cezalarına çarptırılması, kusura bakılmasın da, haraç almaya dönük “aptal” bir mafya tezgahından farksızdır.

Davanın kendisi Mehmet Hakan Atilla açısından tam bir trajedidir.

Türkiye’nin bu dava “hükmü” kapsamında ABD’ye verilecek tek bir kuruşu da yoktur.

 

Kenan IŞIK

 

 
Toplam blog
: 432
: 2964
Kayıt tarihi
: 16.05.07
 
 

Mülkiye mezunuyum. Emekli müfettişim. Ankara'da yaşıyorum. S'oligarşi isimli kitabı yazdım. Kitap..