Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

05 Ocak '15

 
Kategori
Beslenme / Diyet
 

ZAYIFLAMAK İÇİN İPUÇLARI ( 1 )

ZAYIFLAMAK İÇİN İPUÇLARI ( 1 )
 

Fazla kilonuz varsa, bu kiloları vermek ve bir daha geri almamak için,

en önemli ipuçları, sizin yemek yeme alışkanlıklarınızı kalıcı olarak değiştirmenizdir.

Yavaş yemek yemeyi öğrenin,

Hızlı yemek bir alışkanlıktır. Araştırmalar hızlı yemek yiyen insanların, şişmanlık problemi yaşadığını göstermektedir. Hızlı yemek yiyen insanlar bu davranışları için, çocukluktan gelen değiştirilmesi çok zor bir alışkanlık olduğunu söylemektedir. Bazen de insanın çok yoğun yaşam akışı bunu gerektirmektedir. Ayrıca yaşamda ki gerçekleşemeyen arzular, kırgınlıklar, hırslar ve  kızgınlık duyguları hızlı yemek yemekle bastırılmaya çalışılır. 

Zayıflamak ve kalıcı olarak kilo vermek için, hızlı yeme alışkanlığını değiştirmek gerekir. Bu nedenle yavaş yeme yollarını öğrenip hayata geçirmek büyük önem taşımaktadır. Ancak burada önemli olan bu önerileri birkaç gün yapmak değil, en az 21 gün süreyle bıkmadan sürdürebilmektir. Bir alışkanlığı değiştirmek ancak üzerinde çalışmakla mümkün olur. 

Yemek öncesi nefes egzersizi yapın.

Yavaş yeme  için, yemek öncesi yapabileceğimiz basit ama çok etkili olan nefes egzersizi hem stresimizi azaltır hem de hızlı yemeği engeller. Yemek öncesi burnunuzdan derin bir nefes alarak karnınızı şişirin nefesinizi tutun ve sonra çok yavaş yavaş verin. Nefes aldığınız süreden daha uzun bir sürede vermelisiniz. Bunu en az 10 kez tekrarlayın. Stresli ve yorgun bir beden duygusal açlığınızı tetikler, bu durumdayken yapacağınız bu nefes egzersizi size kesinlikle yavaş yemek yedirecektir. 

Yavaş yemeyi hatırlatan ipuçları bulun.

Yemek esnasında yemek masanızın üstüne yavaş yemenizi hatırlatabilecek ipuçları koyun. Örneğin, yemek masasında mum yakmak, vazo ve çiçek koymak, çalar saat koymak. Elinize hatırlatıcı yüzük takmak gibi… Buna rağmen hızlı yediğinizi fark ettiğiniz zaman hemen, iki üç dakikalığına sofradan kalkın biraz dolanın ve tekrar yavaş yemek üzere tekrar sofraya geri dönün. Bu sizin yavaş yemenizi ve yeme sürenizi uzatacaktır. 

Çevrenizdeki kişilerden yardım isteyin.

Birlikte yemek yediğiniz kişilerden, hızlı yediğinizde sizi yavaşlamanız için uyarmalarını isteyin. Ancak uyarıldığınız bu kişilere sakın kızmayın. Çünkü ne olursa olsun engellenmek sinir bozucu olabilir. 

Yemek tabağınızın rengi lacivert veya koyu yeşil olsun. 

Araştırmalar göstermektedir ki lacivert, koyu mavi  ve koyu yeşil tabağın içinde ki yemek görsel olarak çekici ve iştah açıcı görünmemektedir. Çok iştahlıyım ve çok yemekle doyabiliyorum diyorsanız, kendinize özel olarak, koyu mavi  ve koyu yeşil tabaklar alın ve yemeklerinizi evdeyken hep bu tabaklarla yiyin. Böylece tabakta ki yemek size cazip görünmeyecek ve iştahınızı frenlediğinizi göreceksiniz,

Yemeğe nazik davranın. 

Yemek biyolojik ve sosyal bir ihtiyaçtır. Yemek tabağınıza gelene kadar maddi ve manevi emek harcanmıştır. Bu nedenle besinlere nazik davranmalı, bu nezaketimizi de onları yavaş yiyerek göstermeliyiz. Emek ve para harcayarak tabağımıza konmuş bir yemeği yavaş yeme, yemeğe saygıdır. Yavaş yiyerek yemeğe saygı göstermeli, yemeğimizi yavaş, haz alarak ve yemeği fark ederek yemeliyiz.   

Haftaya, fazla kiloları vermek ve verilen kiloları korumak amacıyla uygulayabileceğiniz önemli ipuçlarına devam edeceğim.

Diyetisyen Nurdan Çeliktaş

www.slimmingcenterestetik.com

info@slimmingcenterestetik.com

Facebook : slimmingcenterestetik

Instagram : @slimmingcenterestetik

 
Toplam blog
: 45
: 323
Kayıt tarihi
: 28.11.14
 
 

01.02.1974 tarihinde ve İstanbul’da doğan Nurdan Çeliktaş, 1991-1995 Hacettepe Üniversitesi Besle..