Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

13 Mart '13

 
Kategori
Kozmetik
 

Zehirli güzellik

Zehirli güzellik
 

Her gün yaklaşık 8 kozmetik ürününü vücut temizliği ve cilt bakımı için kullanıyoruz. Cildimiz vücudumuzun %60'ını oluşturan en büyük organımız. Kozmetik ürünlerde bulunan bazı kimyasalların deri tarafindan hızlı emilimi göz önüne alındığında, ciddi bir tehlikeye maruz kaldığımız bir gerçek. Şahsen bir kozmetik bağımlısı olarak ben de bu tehlikeden payıma düşeni alıyorumdur. Son bir senedir bu konuyu takip ediyorum ve kullandığım kozmetik ürün marka tercihlerimi değiştiriyorum.

Kozmetik ve kişisel bakım ürünlerinde kullanılan koruyucular, bu ürünlerdeki mikrobiyolojik üremenin engellenmesi ve raf ömürlerinin uzatılması için kullanılmaktadir. Parabenler (Metil-, etil-, propil-, butil- ve benzilparaben) çok geniş çapta, kozmetik ürünleri içinde kullanılan düşük maliyetli koruyuculardır.

1984 yılında yapılan bir çalışmada parabenlerin 13,000 üzerinde kozmetik ürün içinde bulunduğunu göstermiştir. Günümüzde kişisel bakım ve kozmetik ürün çeşitililiğinin ne kadar arttığı göz önüne alınırsa, paraben içeren ürünlerin ne kadar yaygınlaşmış olduğunu tahmin etmek zor olmaz. Paraben içeren ürün grupları arasında bulunan kozmetikler (Föndoten, pudra, göz farı, maskara, makyaj temizliyiciler, ruj, çabuk kuruyan ojeler) ve kişisel bakım ürünleri (losyon ve kremler, diş macunu, sampuanlar, saç bakım malzemeleri, güneş yağları, cilt temizleyiciler ve tonikler, terlemeyi önleyici deodorantlar) ne kadar geniş bir yelpazeyle parabenlere maruz kaldığımızı göstermektedir.

Her ne kadar şu anda parabenler hakkında Amerika’da bir yasak olmasa da, belli başlı üreticiler müşterilerin yoğun talepleri doğrultusunda parabenlerden uzaklaşmaya ve parabensiz koruyucular kullanmaya yönelmektedirler. Uluslararası sertifikalandırma kuruluşları ECOCERT ve CosmeBio, kozmetiklerde paraben kullanılması durumunda organik ürün sertifikası vermemektedir.

Bu durumda yapabileceğimiz tek şey, her türlü bakım ürününü alırken ambalajın arkasındaki içerikler bölümüne göz atmak, cilde dost olamayan maddeler içeren ürünleri kullanmamak ve  EcoCert, BDIH, Eco Garantie, BIO Cosmetique ve ÖKO TEST logolarından birine sahip olan kozmetik/bakım ürünlerini tercih etmek...

Cilde dost olmayan maddeler: Sentetik koku vericiler, mineral yağlar,petrol bileşenleri, sülfat,sentetik renk vericiler, hayvansal katkı maddeleri, parabenler.

Cildi tahriş eden maddeler: Glikoller ve diglikoller(proplile glikol gibi), PEG; PPG, üre, D.E.A, T.E.A, PABA, Alifatik alkoller/hidrokarbonlar, Fitalatlar,Fumaratlar, Aminler, Alkanolaminler, Sentetik AHA/BHA,Polyakrilamid, Metakrilat, Elastomer,Poloxamer, Sitren, Vinil, Sentetik Bağlayıcılar, Polikuaterniyum, Naylon, Nitriller, Nitrosamine, Bromatlar, Flor, Alüminyum ve alüminyum oksid

Kaynak: Dr. Ebru Karpuzoğlu- Eczacı Dergisi  Mart 2012

 

 

 

 

 
Toplam blog
: 9
: 638
Kayıt tarihi
: 07.08.07
 
 

Kostüm Tasarımcısıyım ..