Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

01 Aralık '10

 
Kategori
Bilim
 

Zeka gelişimde kalıtım ve çevre etkisi !

Zeka gelişimde kalıtım ve çevre etkisi !
 

Bugüne kadar yapılan araştırmalara göre; kalıtımın zeka üzerinde etkisi çok büyük.

Ancak zekayı belirleyen tek etken kalıtım değil. Uygun çevre koşullarında zeka üst sınıra kadar gelişebilirken, uygun olmayan çevre koşullarında zekada düşüşler oluyor.

Çağdaş görüş, zekanın kalıtım ve çevre etkileşimi sonucu belirlediğini ileri sürer. Ancak hangisinin ne kadar etkili olduğu henüz tam olarak açıklanmış değil.

Zeka gelişmesinde, çevre etkisinin daha önemli olduğunu savunan araştırmacılar, bu sonuca tek yumurta ikizleri ile yaptıkları çalışmalarla varmışlardır.

Bir sebepten dolayı farklı ailelere verilen ikizlerin başlangıçta zekaları ölçüldüğünde eşit olduğu görülmesine rağmen birkaç yıl sonra tekrar ölçüldüğünde zekalarında farklılıklar görülmüştür. İkizlerden biri toplumsal, kültürel, ekonomik düzeyi iyi, diğeri daha kötü şartlar atındaki ailelerinde yanlarında kalmışlardır.

Birkaç yıl sonra yapılan araştırma sonucuna göre; ;iyi çevre koşulları altında yaşayan çocuğun zekası diğerine göre daha yüksek çıkmıştır. Oysaki farklı ailelerin yanlarına verilmeden önce her ikisininde zekası aynıydı.

İşte yukarıdaki çalışma, zekada kalıtımın yanında, çevre etkisini de vurgulamakta..

Araştırmacılara göre; ailenin sosyal, ekonomik ve kültürel durumunun iyi düzeyde olması çocuğun zeka gelişimini olumlu yönde etkileyen başlıca etkendir. Lakin bunun yanı sıra, sevilmesini hissetmesi, değer verildiğini bilmesi ve desteklenmesi, yeteneklerinin geliştirilmeye çalışılması da zeka gelişimini önemli ölçüde etkiler.

Özetle;

Zekanın gelişmesi için, sadece doğuştan zeki olmak yeterli değildir. Uygun bir çevre gereklidir. Lakin hemen şunu da belirtmekte fayda var; çevre ne kadar uygun olursa olsun doğuştan zeka geriliği varsa, çevrenin bunu normal düzeye getirmesi mümkün değildir.

Uzmanlar farklı çevrelerde yaşayan ikizlerin zeka puanları farkının, en fazla 15 puan düşüş ya da yükselme olduğunu saptamışlardır.

Sevgi ve ışıkla.
 
Toplam blog
: 287
: 13046
Kayıt tarihi
: 22.11.08
 
 

Öğretmenlik yapıyorum ve anneyim. Çocukları çok seviyorum. Yüreği sevgi dolu olan insanlara, sela..