Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

17 Kasım '13

 
Kategori
Eğitim
 

Zeka geliştiren bir oyun: Ayatori

Zeka geliştiren bir oyun: Ayatori
 

ZEKÂ GELİŞTİREN BİR OYUN: AYATORİ


Teknoloji gelişiyor, dünya değişiyor, yüksek yüksek binalar yapılıyor... Ama sormak istiyorum ilerliyor muyuz, gelişiyor muyuz sizce?

Bazen durup düşünüyorum ve teknoloji bizden aldığının yarısını geri verseydi, şimdi çok farklı bir medeniyetin sahibi olurduk diyorum. İşte teknolojinin bizden aldığı bir oyun: Ayatori. Bizim bildiğimiz adıyla ip oyunu; küçükken köylerimizde annelerimizle, ablalarımızla oynadığımız, ellerimizle ipe şekil verdiğimiz oyun.Bizim unuttuğumuz, geride bıraktığımız amadünyanınunutmadığı oyun.

Finlandiya gibi bazı ülkelerde ince motor becerileri geliştirmek için ders ve etkinlik olarak kullanılmaktadır.Japonya’da Tohoku Üniversitesi, Gakken Publishing ve Çamlıca Çocuk’un ortak deneylerinde İp Oyunu (Ayatori) faaliyetleri ile beynin Prefrontal korteks alanının daha aktif hale geçtiği ispatlanmıştır. Prefrontal korteks beynin bilinçli düşünme, davranışın kontrolü ve karar vermeden sorumlu beyin bölgesidir.

Beyin gelişimi ve beden gelişimi mantık olarak aynıdır aslında. Bedenin hangi bölgesinin gelişmesini istiyorsak ona göre spor ve egzersiz yaparız. Beyin gelişimi de aynen böyledir. Beynimizle ilgili hangi beceriyi geliştirmek istiyorsak ona uygun aktiviteler yaparak o yetenek alanını geliştirebiliriz.

Peki, Ayatori hangi becerilerimizin geliştiriyor?

İşte Ayatorinin faydaları:

·Dikkat ve konsantrasyonu arttırır.

·İnce motor kas becerilerini geliştirir.

·Karar verme becerilerini geliştirir.

·Muhakeme gücünü arttırır.

·Merak duygusunu besler.

İlerde bu oyunun eğitim sistemine entegre olması ümidiyle….

Sabri DAŞO

Psikolojik Danışman

http://alemvekalem.blogspot.com/

 
Toplam blog
: 27
: 1841
Kayıt tarihi
: 04.04.13
 
 

Marmara üniversitesi psikolojik danışmanlık ve rehberlik bölümü mezunuyum. Araştırmayı  ve yazmay..