Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

23 Ağustos '14

 
Kategori
Çocuk Oyunları
 

Zeka oyunları

Zeka oyunları
 

Zeka oyunları


Zeka oyunları ve gelişimi ile ilgili haberleri günlük hayatta sıkça duyar olduk. Gazetelerde okuyor, radyo ve televizyon’da işitiyoruz. Bir çok okulda, eğitim kurumunda zeka ve akıl oyunlarına yönelik özel sınıflar açılmakta. Oysa zeka oyunları tarihi insanlık tarihi kadar eskidir. Neden günümüzde popüler olmaya başladı dersiniz ? 

Zeka oyunu veya zihin sporu denilince şimdiye kadar akla ilk  “SATRANÇ” oyunu gelmekteydi. Milli Eğitim Bakanlığı okullarda öğrenciler için seçmeli kulüp dersi olarak satranç oyununa ilaveten geniş kapsamlı zeka oyunlarının dersinin görülmesine izin verdi. Yani okullarda öğrenciler kendilerine sunuluyorsa seçmeli ders olarak zeka oyunlarını kulüp dersi olarak seçebilirler.

ZEKA OYUNU NEDİR ?

Herhangi bir özel bilgi ve beceri gerektirmeden, verilen ip uçlarıyla akıl yürüterek çözülebilen problemlere zeka oyunları denmektedir. Zeka oyunları genel anlamda bir terim olmakla birlikte konu başlığı altında bir çok oyunu içermektedir. Çocukların algı ve hafızasının geliştirilmesi ve güçlendirilmesi için kullanılabilinir. Bu nedenle çocuklarımızın sadece derslerde değil normal zamanda da zaten arkadaşlarıyla ve aile bireyleriyle zeka ve akıl oyunlarını oynamayı alışkanlık haline getirmeleri gerekmektedir.

Zeka oyunları tarihi, insanlık tarihi kadar eskidir demiştik. Eski mısır dönemi matematikçilerin akıl oyunlarıyla ilgili çalışmaları ve problemleri müzelerde sergilenen yazmalarda görülmüştür. Zeka oyunlarının bir çoğu çin, Hindistan gibi doğu bilgelerinin ortaya çıkardığı ve zamanla tüm Dünya’ya yayılmış oyunlardır.

Zeka oyunlarının en yaygını satrançtır. Hikayesi de oldukça ilginçtir. Efsaneye göre o dönemin Hint şahı bilgelerinden kendini hem eğlendirecek hem de düşündürecek farklı bir oyun istemiştir. Bilge Sisa'da satranç oyununu hazırlayarak şaha sunmuştur. Hint şahı oyunu çok beğenir ve satranç oyununu hazırlayan bilge Sisa’yı ödüllendirmek ister ve dile benden ne dilersen der. Bilgin Sisa “ Şahım, takdir ederseniz biraz buğday vermeniz yeter” der. Şah şaşırır ve birkaç çuval buğdayın lafı mı olur, ne kadar istiyorsan bir çuval fazlasını vereyim, Sisa der. Söyle ne kadar istiyorsun diye sorar. Bilgin Sisa alaycı bir gülüş ifadesiyle “Şahım, ben fazlasını istemem. Satranç tahtası üzerine ilk kareye 1, ikinci kareye 2, üçüncü kareye 4, dördüncü kareye 8 ve sonrasında her kare için katlamalı şekilde buğday koyarak 64 kare ne kadar buğday alırsa o kadar bana yeter “ der. Hint şahı hizmetlilerine buğday miktarının hesaplanarak bir buğday bile fazlasının verilmemesini söyler. Hesap yapmaya başlayan hizmetliler şaşkınlık içinde kalır çünkü toplanan buğday miktarı o kadar çoktur ki; Hindistan’daki buğday yetmeyecektir. İşlem sonunda çıkan sonuca göre verilmesi gereken buğday tanesi 18.446.744.073.709.551.615 ‘tir. Okuyun bakalım okuyabilirseniz. Bu kadar buğday tanesi toplamda 570 milyar ton üzeri buğday demektir ki Dünya’daki tüm buğdaylar toplansa toplamda isteği karşılamaya yetmemektedir. İşte satranç oyununu yaratan doğu bilgesinin üstün zekası.

ZEKA OYUNLARININ GENEL AMACI

Her anne ve baba çocuğunun zihinsel olarak gelişimini ister. Zeka oyunları çocukların gelişimi için idealdir. Çocukların yaşına ve karakterine uygun piyasda değişik şekillerde zeka oyunları mevcuttur. Zeka oyunları çocukların problemleri algılama ve değerlendirme kapasitelerinin geliştirilmesi, problemlere farklı şekillerde bakabilme, hızlı ve doğru karar verebilme becerilerini geliştirme, bir konuya odaklanma alışkanlığını geliştirme, plan yapma, akıl yürütme becerilerinin geliştirilmesini sağlamaktadır.

1 yaşından itibaren çocuklar boşlukların içine uygun şekilleri atmayı, çeşitli legoları dizerek kuleler yapmayı, çeşitli objeleri diğer objelerin içine koymayı öğrenir. Bu yaştan itibaren çocuklarımızı kendine uygun zeka oyuncaklarıyla oynamasına imkan tanımalıyız. Evde çocuğunuzla birlikte nitelikli vakit geçirmenizi sağlayan zeka oyunları genelde çocuğun ilk yıllarında aile tarafından önemsenir. Düşünsenize çocukların ilk yıllarında objeleri doğru yerlere yerleştirmesi bile aile bireylerine heyecan ve mutluluk verir çünkü bu durum çocuğun zeka göstergesi gibidir ama nedense ilerleyen yaşlarda bu tür zeka oyunlarının yerini daha albenili oyuncaklar alır ve zeka oyuncakları önemini kaybeder yada aile bireyleri sıkılmaya başladığı için bir kenara bırakılır.

Zeka oyunları her yaşta oynanabilen oyunlardır. Kimi zaman hoşça vakit geçirmek amaçlı oynanabilir, kimi zaman gelişim amaçlı oynanabilir. Ne amaçlı olursa olsun zeka oyunları ailemizin bir parçası olmalıdır. Ailece birlikte oynanan oyunlar ve yapılan faaliyetler çocuklarınızın bilişsel, duygusal, düşüncesel ve zihinsel işlevlerini olumlu yönde etkileyecektir.

TURGAY ÜLKER

https://www.facebook.com/groups/akilvezekaoyunlari/

https://www.facebook.com/turgay.ogretmen.5

 
Toplam blog
: 22
: 6222
Kayıt tarihi
: 22.08.14
 
 

Bilişim konusunda uzman bir eğitimci olmakla birlikte Türkiye Satranç Fedarasyonuna bağlı Satranç..