Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

28 Mart '15

 
Kategori
Eğlence - Hobi
 

Zeka sınırlarını zorlayan oyun Satranç

Zeka sınırlarını zorlayan oyun Satranç
 

Sizce satranç nedir? Satranç konusunda değişik şekilde tanımlamalar yapılmaktadır. Kimilerine göre sadece oyun, kimilerine göre sanatsal ve bilimsel ögeleri içinde barındıran bir etkinlik, kimilerine göre ise sportif bir faaliyettir. Bence satranç, genel olarak değerlendirildiğinde içinde birçok farklı ögeyi içeren ve bireylerin gelişiminde önemli bir yere sahip zihin aktivitesidir.

SATRANÇ,

İki kişi arasında oynanan ve zeka sınırlarını zorlayan gizemli bir oyundur.

Evet, gizemli bir oyundur çünkü satranç oyununda her şeye oyuncu kendi bilgi ve becerisi yönünde karar vermek zorundadır. Her satranç oyunu aynı şekilde başlasa da yapılan belirli x hamlesinden sonra kontrolden çıkar ve farklı yönlere gider. İki oyuncunun beyinleri arasında müthiş bir mücadele vardır.

Evet, zeka sınırlarını zorlayan bir oyundur çünkü satranç oyununda yaş ve fiziksel özellikler oyunun gidişatını etkilemez. Satrançta temel eğitimini doğru şekilde almış ufak bir çocuk bile zorlanmadan bir yetişkine ve hatta bir satranç ustasına kafa tutabilir, onu yenebilir. Yapılması gereken sadece doğru bir şekilde zihinsel düşünme ve kendi becerilerini kullanmaktır.

Oyun esnasında satranç tahtası başında yalnız ve tek başınasınız ama rakibiniz de yalnız. Demek ki şartlar eşit.

Hakemin başlama işaretinden sonra onca insan arasında SİZ ve RAKİBİNİZ yalnız başına kalırsınız. Etrafınızdaki onlarca insana aldırış etmeden siz kendi oyununuza yoğunlaşmak zorundasınız. Artık önemli olan sadece siz ve rakibinizdir.

Satranç oynarken oyuncular en seri şekilde o andaki ve sonraki gelecek hamleleri çok katmanlı olarak düşünmesi ve hesaplaması gerekmektedir. Bu öylesine yapılabilecek kolay bir iş değildir. Beyninizin o an bir bilgisayar gibi çalışması gerekmektedir. Oyuncu, satranç tahtası üzerinde oluşan konuma göre birden fazla devam yolunu süratli ve doğru şekilde analiz etmek, hesabını yapmak ve en doğru şekilde karar vermek zorundadır.

TURGAY ÜLKER

https://www.facebook.com/turgay.ogretmen.5

https://www.facebook.com/groups/akilvezekaoyunlari/

 
Toplam blog
: 22
: 6222
Kayıt tarihi
: 22.08.14
 
 

Bilişim konusunda uzman bir eğitimci olmakla birlikte Türkiye Satranç Fedarasyonuna bağlı Satranç..