Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

22 Kasım '10

 
Kategori
Eğitim
 

Zekada yaşa bağlı değişiklikler ve başarı faktörü...

Zekada yaşa bağlı değişiklikler ve başarı faktörü...
 

Bugün orta yaşın üzerindeki insanların çoğunda, günümüz yaşam koşullarının ağırlığından dolayı hep bir unutkanlık söz konusu..

Hal böyle olunca insanların endişeyle birlikte akıllarına gelen ilk soru; ‘’ acaba zekamda düşme mi var? ‘’ oluyor. Sorunun cevabına geçmeden önce kısaca zekanın tanımına bakalım.

Zeka; algı, öğrenme, düşünme gibi yeteneklerin oluşturduğu bir bütündür. Diğer bir deyişle, kişinin edindiği bilgi ve öğrenmeleri, karşılaştığı yeni durumda hızla işlemden geçirerek çözüme ulaştırmadır.

Bugünkü çağdaş görüş; zekanın kalıtım ve çevre etkileşimi sonucu belirlendiğini ileri süren ‘’etkileşimci yaklaşımı ‘’ benimsemektedir. Ancak ne kadarın kalıtım, ne kadarının çevre etkisi vardır henüz açıklığa kavuşmamıştır.

Zekada yaşa bağlı değişikler;

Yapılan araştırmalara göre; genel olarak zekanın en hızlı geliştiği yaşlar on ve on ki yaşları arasıdır. Bu gelişme gittikçe yavaşlayarak yirmili yaşlara kadar sürer. 20 Yaşlarındaki zeka, uygun koşullarda ise bütün potansiyelini gerçekleştirmiş ham bir zekadır. Bu dönemden itibaren zeka hızla ilerlemez, ilerleme hızı düşer.

Ancak hemen şunu da belirtmekte fayda var; orta yaş sonlarına kadar zeka adeta yaşantılarla işlenir ve olgunlaşır.

Yetişkin bir insanın zekasında 20 li yaşların ataklığı olmasa da mantıklı kararlar alabilme yeteneği hakimdir. Lakin 40- 50 yaşlarından itibaren zeka düzeyinde düşmeler görülebilir. Fakat bazı araştırmacılar, her yaşta ZB’nin aynı olduğunu tespit etmişlerdir.

Zekanın işlevinin zayıflamasında zihinsel kapasite kullanımın rolü çok büyüktür.

Çok erken yaşlarda zeka düzeyinde düşüşler görülen insanlar olmasına rağmen, 80 yaşında hala pırıl pırıl zekaya sahip insanlar da görülebilmektir.

Belki konuyu okuyanlar içinde zekanın başarı ile ilgisi var mıdır diye düşünenler olabilir. Bununla ilgili kısa bir açıklama yapmak istiyorum;

Başarı faktörü;

Zekayla başarı arasında yakından ilişki vardır. Ancak zeka ve başarının aynı paralelde olabilmesi için bazı faktörler gereklidir.

Bunlar;

Çevre koşulları, ilgi istek (motivasyon ), İşin niteliği.

Anlayacağınız başarıda zeka tek başına yeterli değildir.

Çevre şatları yeterli olmayan bir ortamda yapılan çalışmadan zekası yeterli olan bir kişi tam bir başarı alamayacağı gibi, çok iyi motive olmuş bir kişi kendinden çok daha zekalı bir kimseden daha fazla başarılı olabilir.

Sevgi ve ışıkla.

 
Toplam blog
: 287
: 13046
Kayıt tarihi
: 22.11.08
 
 

Öğretmenlik yapıyorum ve anneyim. Çocukları çok seviyorum. Yüreği sevgi dolu olan insanlara, sela..