Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

21 Ekim '06

 
Kategori
Ramazan
 

Zekat ve fitre

Zekat ve fitre
 

Ramazan bittiği şu günlerinde, oruç tutabilen veya tutamayan, ama Müslüman bilincini taşıyanlar, fitre ve zekat gibi maddi yardımlaşma ve dayanışmaya önem veriyorlar mı? Hatta, manevi atmosferi ve duygu yüklü oluşundan ötürü, zekatlarını da bu dönemde vermeye çalışıyorlar mı?

Maalesef, insan ve kul olarak taşıdığımız en önemli sorumluluk olan yardımlaşma ve dayanışmaya gereken önemi veremiyoruz... Sadece İslamiyet'te değil, bütün dinlerde zenginlik Tanrı'nın lütfudur. Fakirlik ve yoksulluk da aynı şekildedir. Onun için hali- vakti, gücü- kudreti, varlığı- imkanı olanlar, mutlak şekilde olmayanlara verecek bir şekilde paylaşma duygusunu öne çıkarmalıdırlar... Böylece toplumdaki denge de (kısmen) sağlanacak, varlıklılarla yoksullar arasında ahenk oluşacaktır. Zengin diye tarif edilen veya olmayanın yanında olanlar arasında sayılanlar, sevgi ve muhabbetle, Allah rızası için imkansızlık girdabındakilere el uzatacaktır. Böylece toplumdaki sosyal denge sağlanamasa da, dayanışma ortamı gerçekleşecek.

Hırsızlık, kapkaççılık, soygunculuk ve dolandırıcılık gibi her şeyin karabasan misali toplumun üstüne çöktüğü böylesi dönemlerde, bizi birbirimize kenetleyip millet şuuru oluşturan da işte bu gibi şeylerdir. Birbirimizi görmeden, anlamadan, kucaklamadan oruç tutmak, yanlış anlamayın ama, sabahtan akşama kadar boşuna aç kalmak ve eziyet çekmekten başka bir şey değildir.

Orucu bedenlerden ziyade, gönüllerin, beyinlerin, gözlerin, kalplerin tutmasını; dini görevleri de insanlığın ortak yaşama sevinci alanında görebilenlere ne mutlu... Ne mutlu alan değil de verebilen el olanlara. Ne mutlu paylaşanlara veya paylaşmayı bilenlere... Saygı ve sevgiler…

 
Toplam blog
: 359
: 4545
Kayıt tarihi
: 05.06.06
 
 

İstanbul Kadıköylüyüm.Yardım seven, sevimli bir insan olduğumu söyler dostlarım... Eşimi, kızımı,..