Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

20 Aralık '20

 
Kategori
Gündelik Yaşam
 

Zeki İnsan Güler

Kim ne derse desin, zekayla gülmek doğru orantılıdır. Zeka seviyesi yükseldikçe, olaylara daha geniş açıdan bakılır. Bakış açısı genişledikçe, ayrıntılar daha çabuk fark edilir. Farklılıklar, benzerlikler daha hızlı algılanır. Ve tüm bunlar olurken akıl kapasitesini arttıranlar, algı çapını büyütenler; sorunlarla baş etmenin ilk şartının gülmek, hayata güler yüzlü yaklaşmak olduğunu yaşayarak öğrenirler.

Stres, yaşam kalitemizi, kişiden kişiye değişen ivmelerle de olsa aşağı çeker. Bununla birlikte, güldükçe bünyesini rahatlatan, ruhundaki, bedenindeki gerilimi azaltan aklı başında örneklerimiz, daha hızlı insanlaşır, daha fazla kendilerine benzerler. Güldükçe açılan zihin, yükseltir yaşam temposunu. Berraklaştırır hayat akışını. Arttırır doğru karar verme yüzdesini. Güldükçe baskıdan uzaklaşan varlığımız, daha anlamlı, daha güzel bir bütünlüğe kavuşur kendiliğinden.

Zeki insan özüyle barışıktır. Zayıf ve güçlü yönlerini ortalama kişilik sahiplerinden daha önce fark eder. Ve hatta bu sayede, kendiyle dalga geçmeyi de öğrenir.

Kendinle dalga geçmeyi öğrenmen, başkalarının alay konusu olmanı önlemenin, en kısa, en kestirme yoludur aslında. Sen nefsinle maytap geçerken, elalemin seninle kafa bulma ihtimalini sıfırlarsın, anlamsız hale getirirsin. Ve bunu yapınca/başarınca, gülmek, en doğal hakkındır. Zekanı gülüşünle parlatmış, aklınla tescillemiş olursun.

En zor anlarında, en gergin zamanlarında, en köşeye sıkışmış haldeyken… Gülmeyi dene.

En ağır tehditle yüzleştiğinde, en büyük tehlikeyle burun buruna geldiğinde gülmen… Hasmını/rakibini önce şaşırtır, sonra sersemletir, sonunda da nedenini o an kestiremeyeceği/keşfedemeyeceği endişelere sürükler. Çoğunlukla da istem dışı geri adımlar attırır ona; gülüşün gücünü kullanırsan eğer...

Evet, zeki insan güler, dedik. Önce kendi sağlığı, sonra hayata, insanlara daha geniş çerçeveden bakıp onları daha iyi anlamak, daha isabetli analiz edebilmek için… Gülmek, zihin yollarımızı açar, bilişsel haritamızı genişletir. Gülmenin yaratacağı, getireceği gelişmiş mizah duygusu, en umulmadık, en beklenmedik ayrıntıları gösterir, en güçlü ipuçlarını buldurur hakkıyla arayana. Bunu bir de Nasreddin Hoca’nın torunlarına sorun isterseniz… Anadolu sakinleri, ince mizah erbabıdır şüphesiz.

Zeki insan güler. Gülmeyi sevmeyenlere, çok gülmeyenlere yüz vermeyin o yüzden. Her asık surat, bin bir korkuyla kompleksi gizler ardında. Sonsuz ve sayısız özgüvensizliği gölgeler perde gerisinde.

Gülen yüzler aydınlıktır; somurtankanlarsa karanlık. Yanınız, yönünüz aydınlığa dönük olsun. Kararmış yüzlerin doğru işler yaptıklarını, hayırlara vesile olduklarını hiç görmedim çünkü. İnsan olana doğru yanda olmak/durmak yakışır. Ve gülmek, insanlığın en güçlü kanıtı. Şeytani olmamak kaydıyla tabii ki!

 
Toplam blog
: 1349
: 1777
Kayıt tarihi
: 30.01.11
 
 

İstanbul Üniversitesi İletişim Fakültesi Halkla İlişkiler veTanıtım, A.Ö.F. Adalet Yüksek Meslek ..