Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 
 

Zeynel Abidin KAPLAN

http://blog.milliyet.com.tr/zak

31 Mart '09

 
Kategori
Seçim
 

Zengin demokrasisi

Zengin demokrasisi
 

İşte oda oldu, yerel seçimler geldi geçti.

Her ne kadar genel seçim havasında geçtiği ve liderlerin yarıştığı, yerelliklerin gölgede kaldığı söylense de yapılan seçim yerelleri belirledi.

Muhtarlardan belediye başkanlıklarına, il genel meclislerinden belediye meclislerine kadar bir yığın çiçeği burnunda heyecan içerisinde beklemekte mazbata yollarını. Bir o kadarda üzgün ve süzgün var kıyıda köşede ağlayan.

Kolay değil “demokrasi bayramı”nı atlatmak.

Tırnak içerisinde yazdığım ifade kimi siyasetçiler tarafından dillendirildi.

Halkın karar verdiği bir başka deyişle millet iradesinin tecelli ettiği anlamında kullanılan “demokrasi bayramı” gerçekten de bayram olarak algılanmalı mı?

Seçim sürecinin, aday adaylarının partilere baş vurması ile başladığı varsayılacak olursa iki- iki buçuk aylık bir süreci değerlendirmemiz gerekiyor.

Aday adaylarının partilere başvururken karşılarına çıkan ilk engel başvuru ücreti iki üç bin lira olarak belirlenen bu parayı vermeniz, hemde sorgusuz sualsiz, ilk aşamadır. Eğer kamu çalışanı iseniz görevinizden istifa etmeniz başvurudan önce olmak zorunda. Eğer aday edilmez iseniz bir kaç ay gelirinizden yoksun olmanız anlamına gelir. Yani daha yolun başında beş altı bin lirayı gözden çıkarmalısınız. Aday adayı oldunuz sırada partilerin merkez yoklamasından çıkmanız var. Bu parti genel merkezindeki bir kaç kişinin sizi yoklayacağı anlamına gelir. Adı da merkez yoklamasıdır. Merkezin insanı yoklaması sınıfta alınan yoklamaya benzemez. Epey bir vardan yok edilirsiniz.

Diyelim ki uslu çocuk olacağınız kanaatine varıldı ve adaysınız.

İşte asıl şimdi kesenin ağzını açma vakti gelmiştir. Bu durumda bir kaç yüz milyarı gözden çıkarmaya niyetlenmeyecekseniz veya bu konuda sponsorluk yapacak ağa beyleriniz yoksa yapacak fazla bir şeyiniz yoktur eşten dosttan rica minnet edindiğiniz emanet bir arabayı giydirmeniz söz konusu olur ki bu da genelde sizin resminiz ile giydirilen arabaya koyacak benzininizin kalmama ihtimalini yükseltir.

Muhtar adaylarının seçim kampanyası bütçelerinin beş on bin lirayı geçtiği söyleniyor. Eğer aday olacaksanız önce komik duruma düşmeyecek derecede para harcayacak mali hazırlığınız olmalı.

Komik olmayanlar ve güçlü adaylar(!) zaten bu kategoriye girmezler. Onlar şöyle konuşulur halk arasında “Bir trilyon ayırmış seçim kampanyasına gerekirse bir trilyon daha ayırırım diyormuş.” ki bu konuşma adayın ne kadar güçlü(!) olduğu anlamına gelir.

Bu güçlülüğün ve zenginliğin fakirlerde, işsizlerde, işçilerde, emekçilerde oldukça olumlu algılanması ise işin başka açıklamaya muhtaç kısmıdır. Bir bakıma özlemini duyduğu zenginliğin, gücün ve kudretin oy verdiği kişide olmasıyla mutlu olan bir kitledir karşımızda.

İşte aday olmanın bile birkaç bin lirayı gerektirdiği kazananların ise trilyonlar harcadığı söylenen “demokrasi bayramı”...

Vatana millete hayırlı olsun.

Sağlıcakla...

 
Toplam blog
: 32
: 1377
Kayıt tarihi
: 16.07.08
 
 

Halen Manisa'da yaşıyorum. 1974 Erzincan doğumluyum. Sağlık Teknisyeni (Laborant) olarak çalıyorum. ..