Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

01 Mart '17

 
Kategori
Güncel
 

Zenginlerin "Göç Hareketleri" Neyin Habercisi?

Dün bir haber okudum. Okuduğum habere göre yaklaşık seksen bin milyoner son birkaç yılda belli ülkelerden hızla ayrılmaya başlamışlar. Öncelikle milyonerden kast edilen bir milyon dolara sahip olanlar mı yoksa dokuz yüz doksan dokuz milyon dolara sahip olanlar mı kastediliyor tam olarak belli olmasa da bir milyon dolara sahip olanların milyoner olarak adlandırılmayacaklarını düşündüm. Daha doğrusu ucu ucuna tam da bir milyon dolar biriktirenlerin kast edilmediğini kelli felli zenginlerin belli ülkeleri terk ettiğini düşündüm.

Milyonerlerin söz konusu ülkeleri terk etme nedenlerinin genel olarak; güvenlik endişesi ve çocuklarına daha iyi bir gelecek sağlama düşüncesinin oluşturduğuna dair yapılan yorumda; milyonerlerin en fazla tercih ettiği ülkelerin başında yine Anglo-Sakson kültüre sahip “Avustralya” ve “ABD” başı çekiyor. (1)

Milyonerler en çok birkaç ülkeden kaçıyor. Fransa’dan son iki yılda 22 bin, Çin’den 18 bin Brezilya’dan 10 bin, Hindistan’dan 10 bin, Türkiye’den de 7 bin civarında milyoner ülkeyi terk etmiş. Brezilya ve Türkiye’de son bir yıldaki milyonerlerin ülkeden ayrılış oranları değişimi Türkiye’de yüzde beş yüz oranında ilk sırayı alırken, Brezilya ise yüzde üç yüz oranıyla ikinci sırada yer almış. Yani gelişmekte olan ülkeler kategorisindeki ülkelerden kaçış diğer ülkelere göre son bir yılda kat be kat artmış. Ülkelerin zenginliğini bir şekilde elinde tutan para babaları ülkeleri terk edince bir şekilde yerine yenileri gelmediğinde ya terk ettiği ülkedeki fabrikasını taşıyor ya da terk ettiği ülkedeki bankadaki varlıklarını veya her ikisini de birlikte götürüyor. Avrupa’da en bariz terör sermaye hareketlerinin Fransa ve Türkiye cephesinde olması, söz konusu iki ülkenin de aynı kaderle karşı karşıya olduğunu gösteriyor. Tabi ki; en başta terör zenginlerin ülkelerini terk ederek daha güvenli limanlara gitmelerini sağlıyor. (2)

Ülkeleri güçlü yapan en önemli nedenlerden biri sahip oldukları zenginliklere kimin hükmettiğidir. Yani milli ekonomileridir. İstihdam yaratma kabiliyeti olanlar, müteşebbislik yeteneği olanlar bir ülkeden ayrılmaya başlamışsa söz konusu ülkede işsizliğin artarak devam edeceği de öngörülebilir. Belki tüm bu kaçışların arkasında bizlerin görmediği başka nedenler de olabilir. Tarihçilerden bir kısmı Osmanlı’nın yıkılış sürecini Amerika’nın keşfi sürecinde Osmanlı'daki zenginlerin, sermayedarların kaçışına bağlarlar. Bunda haklılık payı illa ki vardır. Dünya saat pazarına sahip olanların 15. 16. Yüzyıllarda Galata Saatçilerinin olduğu ve bunların sonraki yüzyıllarda hem saat imalat kültürünü hem de zenginliğini İsviçre’ye götürdüğü düşünülürse bunda haklılık payı olabilir.

Anglosakson Sistemini  güçlü kılan, birbirine  menfaat bağıyla sıkı sıkıya kenetlenmiş zenginler topluluğu, kendine özgü standartlar, özgün teknolojileridir. Diğer toplumlarla, devletlerle kara sınırı olmaması onları tarih boyunca koruyan deniz ve izolasyonun sağladığı güç sayesinde mümkün olabilmiştir. Köleler (çocuk bakıcıları ve çöpçüler dahil) ve askerler kendi ülkelerinden güvenlik ve sefalet nedeniyle kaçıp bu ülkeye sığınanlardan olunca, onlara da bu durumda hem güvenlik, hem de bunun sefasını sürmek kalıyor ki bu duruma kim neden hayır desin? Anglosakson Sistemi parayı yönetirken, para da dünyayı yönetiyor. Parayı yönetenler;  gücü elinde tutanlar olarak dünyaya nizam veriyorlar.

Tabi ki; kendi açımızdan bakınca ülkeyi terk edenlerin milli kimlikleri de bizim için önem taşıyor. Bu kimseler; bir avcı misali avlarını avlayan sonra hâsılatı paylaşmak üzere gerçek ülkesine dönenler mi yoksa Türkiye’den umudunu kesip, başka ülkelere gidenler mi bunları bilmemiz mümkün değil. Zenginlik bir bakıma kendilerine daha uzun hayatta kalma garantisi veriyor olmalı ki, onlar da bu garantinin peşinden gidiyorlar. Ya da başka bir sürü nedenler bu kararı almalarında etkili olabilir. Sebep ne olursa olsun, şayet haberler doğruysa; bizim ölçeğimizde sermaye sorunu yaşayan bir ülke için sermaye sahiplerinin ülkeyi terk etmeleri işsizlik sorunu, terör sorunu ile boğuşan ülkemiz ve bizler için pek de hayra alamet değil.

Bu hızlı sermaye hareketlerinin altında yatan başka da önemli nedenler olabilir. Bizler bekleyip göreceğiz…

 

(1) http://www.cnnturk.com/ekonomi/turkiye/6-bin-turk-milyoner-turkiyeden-ayrildi

(2) http://www.finansgundem.com/haber/turk-milyonerler-kaciyor/1171533

 
Toplam blog
: 2271
: 163
Kayıt tarihi
: 15.10.14
 
 

Bugünün doğrusu yarının eğrisi, dost görünenler düşman ve herşey aslında zıddı olabilir. Büyük ih..