Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

08 Haziran '11

 
Kategori
Deneme
 

Zenginlik; Az şeye ihtiyaç duymak

Zenginlik; Az şeye ihtiyaç duymak
 

“Zenginlik çok şeye sahip olmak değil, az şeye ihtiyaç duymaktır” Bu kural “Charlotte “ kuralı imiş. Charlotte adında bir Fransız kız sadece sahip olduklarıyla yaşamayı denemiş ve ihtiyacı olmayan eşyalarını dağıtarak minimalist bir hayatı tercih etmiş. Ve böyle çok daha mutlu olunabileceğini öğretmiş etrafına. 

Sadece sağlıklı ve mutlu olmanın huzuruna varmak ve basit yaşamanın kolaylığı aslında yaşamı kolaylaştıran değerler. Hayatta en önemli şeyin sağlık olduğunu şu son yaşadığım günler bir kere daha hatırlattı bana. Hakikaten sağlık olmayınca diğer sahip olunanların hiçbir değeri kıymeti yok. 

Ne olası zenginlikler, ne yaşanılası aşklar, dünyayı dar eden ayrılıklar, üzüntüler, çekememezlikler, neyi paylaşamıyorsak onlar sağlıksız bir yaşam sürerken ne kadar kıymetli olur ki yaşamımızda. 

Bitmek bilmez ihtiraslar, sonu gelmeyen beklentiler, yerine gelmeyen hayaller peşinde koşmaktan bugünümüzü yaşayamaz olduk hepimiz. Sahip olduklarımızın değerini bilerek ve bunun da tadını çıkararak yaşamayı öğrenmemiz gerek artık. Olamadıklarımızın ya da olamayacaklarımızın da sıkıntısına ayıracak zaman yok, çünkü hayat çok kısa. Yarın hayatta olacağımız bile belli değil. Beklentilerimizi yüksek tutarak eğer olmazsa bunun stresini de çekerek yaşamı zehir etmenin ne gereği var. 

Evlerimize bakacak olursak, ne kadar çok eşyaya sahip olduğumuzu görürüz. Belki de bunların çoğu gereksiz, olmasa da olur kabilinden, kabul edelim ki gereksiz eşya kalabalığı içinde yaşıyoruz. Doldurmuşuz evleri, sıkışmışız dolu evlerin içinde, önceki eşyadan vazgeçmeden. Dolaplarımız kıyafet dolu, raflar ayakkabı, her modadan her renkten almışız diğerleri eskimeden. Hiçbirisinden vazgeçmek istememişiz. Moda denen canavarın cazibesine kapılmaktan alıkoyamamışız kendimizi. Yeni ne çıkarsa almak istemişiz. Sahip olduklarımızın yarısından fazlasına ihtiyacımız yok aslında, bu fazlalıklar bize seçim zorluğu getiriyor. 

Halbuki bu kadar kalabalığın arasında yaşamadan sadece ihtiyacımız olanlarla günümüzü geçirmek, onlara harcanan paralarla daha keyifli bir hayat sürmek elimizde. İhtiyacımız kadar kozmetik, lazım olacak kadar kıyafet, rahat geçindirecek muhtaç etmeyecek kadar para, keyifli geçirilecek saatlere sahip olmak ve ihtiraslardan sıyrılmak esas alınmalı artık. Bizim kullanmayıp bir kenara attıklarımıza ihtiyacı olan ve sahip olamayan bir sürü ailenin olduğu gibi. 

Küçük şeyleri dert etmeden, kusursuz olamayacağımızın farkında olarak başka pencerelerden kendimize bakmak ve geçmiş hatalarla barışarak, sorgulamadan yaşamın keyfine varmak yaşamımızın en büyük temeli olmalı. İçinde bulunduğumuz anı yaşamayı öğrenmeliyiz. 

Küçük şeylerle mutlu olmayı bilmeli, sevgiyi yaşamalı ve yaşatmalı, en güzeli bilgeliğin ve erdemin peşinde olmalıyız. 

 
Toplam blog
: 249
: 3042
Kayıt tarihi
: 19.03.11
 
 

Doğup büyüdüğüm şehirde, İstanbul'da yaşıyorum. Emekliyim. Gezmeyi, görmeyi, keşfetmeyi sevdiğim ..