Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

08 Haziran '15

 
Kategori
İş Yaşamı - Kariyer
 

Zenginlik, başarının ve mutlu olmanın bir kriteri midir?

Zenginlik, başarının ve mutlu olmanın bir kriteri midir?
 

Her başarının altında, daha defalarca yaşanan başarısızlıklar vardır.


Merhabalar, acısıyla tatlısıyla geçen bir seçim sürecini geride bıraktık. Çıkan sonuçlar neticesinde şu anda herkes ilerisine yönelik yorumlar yapıyor. Seçimlerin sonuçlarının değerlendirmesini işin uzmanlarına bırakarak, sizin dikkatinizi başka bir konuya çekmek istiyorum.

Dostlar Başarı nedir?

Çevremize sorduğumuz da akla gelen ilk cevaplar genelde şöyledir; iyi kazandıran bir iş, güzel bir ev, pahalı bir araba, lüks bir saattir. Aslında bunların hiçbiri başarı duygusunun karşılığı değildir.

Her başarının altında birçok kez deneyimlenen başarısızlıklar vardır. Sıra dışı başarılara imza atmış kişilerin hayatını incelediğiniz zaman, yaşadıkları birçok başarısızlığı gözlemleyebilirsiniz. Birçok denemelerinde başarısız oluyorlar fakat; başaracaklarına dair inanç ve arzularını kaybetmiyorlar. Sabırla, kararlılıkla ve zorluklar karşısında vazgeçmeden hedeflerine dair yol almaya devam ediyorlar. Eğitimlerimde ve yaptığım koçluk seanslarında başarıyı buzdağına benzetiyorum. Buzdağının üst kısmı  başarının su üzerinde görünen kısmıdır. Arabalar, ofisler, evler, saatler v.b. Asıl hazine buzdağının, o suyun altında bulunan görünmeyen kısmıdır. Asıl hazine oradadır. Acılar, çabalar, başarısızlıklar, mücadeleler, uykusuz geçen zamanlar, yapılan hatalar, alınan dersler, yenilen kazıklar…

Bu girişten sonra yazıma bir soruyla daha devam edeyim.

Zenginlik, başarının ve mutlu olmanın bir kriteri midir?

İnternet ekipler amiri olarak tanınan Serdar Kuzuloğlu (yazılarını kesinlikle takip etmenizi öneririm) yaptığı bir konuşmada şöyle bir tespitte bulunuyor. Kuzuloğlu diyor ki; “ 1 birim para kazanan bir kişi 1 birim başarılıdır ve mutludur; 5 birim kazanan bir kişi 5 birim başarılıdır ve mutludur şeklinde yaklaşım doğru değildir.” Bu tespite kesinlikle katılıyorum. Hatta çok para kazanan çoğu kişinin mutsuz olduğunu çevremde üzülerek gözlemliyorum. Bu sebepten dolayı zengin olmak, varlıklı olmak başarının bir kriteri değildir. Zenginlik, başarı için yanlış bir referanstır.

İnsanlar geçmişte de günümüzde de ekonomik sıkıntılar yüzünden mahvoldular. Ama zenginlik yüzünden de mahvoluyorlar. Azimlerini , değerlerini vegururlarını kaybediyorlar. Anlayacağınız yelpazenin iki ucu da zorlu.  Yazıma, varlıklı zengin aileler üzerinden devam edeceğim.

Varlıklı ailelerin 1.kuşaklarına baktığınızda parayı amaçları ve arzularına ulaşmak için bir araç olarak görmüşlerdir. Genelde kısıtlı imkanlar ve zor şartlarda işlerinde ehil olan ustalardan ya da kendileri deneyerek öğrenmişlerdir.  Deneme yanılma yöntemi onlar için çok iyi bir yol haritası olmuştur. Bu sayede kendilerine güvenleri artmıştır. Yaşamlarını daha fazla kontrol etme kabiliyetine sahip olmuşlardır.

2.kuşağa baktığımızda genelde babalarıyla aynı dönemi ve benzer şartları yaşayan erkek çocukları sağlam zemin üzerine inşa ettikleri “çalışma ahlakını” yaptıkları ticarete yansıtarak başarılı bir şekilde hayatlarına devam etmişlerdir. Babası 2. Kuşağa paranın ve sıkı çalışmanın anlamını öğretmiştir.

İyice varlık sahibi olan, zenginleşen ailelerin 3. Kuşaklarına baktığımızda sorunların baş gösterdiğini gözlemliyoruz. Değişen dünya ve yaşam koşulları içerisinde değerler, çalışma ahlakı, paranın anlamını iyi aktaramayan zengin ebeveyn için çocuk yetiştirmek çok zorlu bir hal almıştır. İstedikleri her şeyi alabilme imkanına sahip, sıkıntı ve zorluk görmeyen çocuklar, ufak bir problemle karşılaştıkları zaman adeta dünyaları yıkılıyor. Önceki kuşaklar için para bir “araçken”, şimdiki kuşak için para “amaç” haline geliyor. Hep daha fazlasını istiyorlar. Kendi benliklerinde mevcut olan muazzam büyüklükteki boşluğu , tahmin edebileceğiniz üzere başka olumsuz şeylerle doldurma çabası içerisine giriyorlar. Kendileri mutlu olmadığı için, kurdukları ailelerinde de mutlu olamıyorlar. Başarı ve mutluluk duygusunu çocuklarına aktaramıyorlar. Ama baktığınız da maddi olarak çok iyi imkanlara sahipler.

Soru şu: “Böyle bir zenginlik ister misiniz?” Cevabı sizde saklı kalsın…

Bu sebepten dolayı insanların bindikleri arabalara, giydikleri kıyafetlere, taktıkları saatlere, oturdukları evlere bakarak değerlendirmeyelim. Başarılı ve mutlu demeyelim. Bulundukları topluma, sahip oldukları kurumlarına, beraber çalıştıkları ekiplerine , birlikte yaşadığı ailelerine hangi değerleri, hangi erdemleri , hangi katkıları sağladıklarına bakalım. Gerçek başarı ve mutluluğun anlamı burada gizlidir.

 
Toplam blog
: 21
: 324
Kayıt tarihi
: 08.08.12
 
 

"Çıplak bir hakikat tanımıyorum. Ancak cehaletimin karşısında alçakgönüllülükle eğiliyorum. İşte ..