Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

23 Ocak '12

 
Kategori
Sinema
 

Zenne

Zenne
 

Zenne, eşcinsel olduğu için 15 Temmuz 2008 tarihinde babası tarafından vurularak öldürülen Ahmet Yıldız'ın gerçek hikayesinden esinlenilerek kaleme alınmış bir film.

Renklerini gizlemekten sakınmayan, ailesinden koşulsuz destek gören ve İstanbul'un dans klüplerinde Zennelik yapan CAN, doğulu, muhafazakar bir ailenin çocuğu olan AHMET ve Türkiye'nin değer yargılarını çok tanımayan, Afganistan’dan ”hasarla” dönmüş ve 1 yıllığına İstanbul'a gelen bir Alman fotoğrafçı DANIEL.

İmkansız bir üçlünün dostluk ve aşk öyküsü ve onların kendileri vede aileleriyle yaşadıkları hesaplaşmalarını konu alan filmin yönetmenliğini Ahmet Yıldız'ın arkadaşları Caner Alper ve Mehmet Binay üstlenmiş.

Filmi 22 Ocak Pazar günü izleme sansı buldum.

Yapılan yorumlar, eleştiriler, önerilerin haricinde filmin gercek bir hayat hikayesinden esinlenerek çekilmesi filmi izlemem için en önemli unsurdu.

İstanbul'a fotoğraf çekimleri yapmak için gelen Alman fotoğrafçı Daniel Bert, bir gece kulübünde Zennelik yapan Can ve doğulu muhafazakar bir aileden gelen Ahmet ile tanışır. Can zenneliğin yanı sıra çalıştığı fal kafedeki işinden çıkarılınca maddi yönden zor duruma düşer. Babası Güneydoğu Anadolu'da şehit düşmesinden, ağabeyi Cihan da askerlikten ruhen hasarlı döndüğünden annesi Sevgi onu askere göndermez, o da bu nedenle yeni bir işe giremez.

Ahmet muhafazakar bir ailenin cocugudur özellikle annesi.

Anne, namazında niyazında ama hiç sevgi dolu değil. Yüreğinde öfke, kin, nefret ve hayal kırıklığı var. Aslında oğluna, kocasına olan bir öfke değil bu. Kendisine sunulan hayatı kabullenmesi ve kurallara uymasına rağmen uğradığı hayal kırıklığına karşı gelişen bir öfke bu. Bunun acısını da kocasından ve çocuklarından çıkarıyor. Onlara hayatı zindan ediyor.

Oğlunun eşcinsel olduğundan şüphelenmesine rağmen bunu örtmeye çalışıyor, örtmeye kalkıştıkça her şeyin düzeleceğini sanıyor. Düzelmesini istiyor daha doğrusu. Düzelmezse oğlunu öldürmeyi düşünecek kadar saplantılı.
Can’ın annesi ise diğer annenin aksıne sevgi dolu ama kırgın, başına gelenlerden dolayı öfkeli, hayat onlara da hiç adil davranmamış ama kabullenmiş olanları. Sevgiyle çözmeye çalışıyor sorunları.

Oğullarının her zaman yanında ve anaç, dıştan gelen müdahalelere karşı kanatları altına alıyor onları.
Ahmet tesadüfen tanıstıgı Danniel’e aşık olmuştur, bir yandan Danniel’i şişman birine dönüştürmeye ve bıyık bırakmaya zorlamaktadır, bir yandanda iri yarı bir adamla buluşmaktadır.

Amacının ne oluğunu anlamakta güçlük çeken Danniel onu takip eder, bu kişiye yüksek miktarda paralar vermekte olduğunu farkeder ve gerçeği söylemesi konusunda Ahmet'i sıkıştırınca daha cocuk yaşlarda ailesiyle yaşadığı trajik bir olayın kurbanı olduğunu öğrenir. Öncesinde eski erkek arkadası oldugunu düşündüğü iri yarı adam ise annesinin her nekadar kabullenmek istemese de, eşcinsel oldugu şüphesinden dolayı kontol amaclı peşine taktıgı Zindan adında bir takipcidir.

Danniel, güvenliklerinin kalmadığını kavrayınca harekete geçer, Ahmet'i de yurtdışına kendisiyle birlikte gelmesi konusunda ikna etmeye çalışır; ancak Ahmet askerliğini yapmamış olduğu için pasaport alamayacağını söyler. Tek çare olarak, askeri heyetten ‘eşcinsel raporu’ almanın yollarını ararlar. Bunun için davranışları, kıyafetleri ve seks esnasında çekilmiş resimleriyle askeri heyeti ikna etmeleri gerekmektedir. Ahmet, bu defa kendi rızası ve isteğiyle, önceden Can'ı şiddetle eleştirdiği hale yani bir Zenne'ye dönüşür.


Filmi izlerken bogazınıza takılan o acı düğüm yeryer tatlı tebessümlere bırakıyor yerini.

Oyuncuların performanlarına diyecek tek bir söz dahi yok kanımca, öylesine basarılı performanlar sergilemişlerki izleyicileri filme adeta kitliyorlar, özellikle Ahmet karakterini canlandıran Erkan Avcı’nın basarılı performansının yanı sıra Ahmet’e benzerliği de dikkat çekiyor.

Tüm oyuncuların yanı sıra Ahmet’in babasını canlandıran Ünal Silver gerceklestirdiği başarılı performansı ile beni en etkileyen karakterler arasında.

Keyifle izleyeceginiz ve göz yaşlarınıza hakim olamayacagınız ve kimbilir belki de bu konudaki önyargılarınızı yıkacagınız Zenne’yi izlemenizi öneriyorum.

İyi seyirler...

 

Bu blog Sinema sitesinde de yayınlanmaktadır

 
Toplam blog
: 58
: 3499
Kayıt tarihi
: 16.11.10
 
 

Mersin Üniversitesi Turizm Otelcilik Konaklama işletmeciliği mezunuyum. ..