Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

18 Mayıs '07

 
Kategori
Arkeoloji
 

Zeus tapınağı Kütahya Çavdarhisar'da

Zeus tapınağı Kütahya Çavdarhisar'da
 

Bir aydan beri yazamıyorum. Öyle yoğun ki günler. Bir tarafta seçim takvimi telaşı girerken, öbür taraftan okullarda dönem sonunun yaklaşmasını getirdiği hareketlilik. İçinden çıkılmaz dertlerim bir yana sizden uzak kalmak üzdü beni. Yalancı dünyanın pamuk ipliğinde sallanıyoruz. Sandalyeyi çekecek biri aranıyor.
23 Nisan tatilini fırsat bilip Kütahyaya gittim. Oradaki arkadaşları ziyaret etme fırsatı buldum. Ondan sonra tarihi ve turistik yerleri ziyaret ettim aşağıda ayrıntılarını bulabileceğiniz bu yerlerden Arizonai tapınağı ve stadyum ile tiyatro alanını gezdim. M.S 100-300 Yılları arasında yapılan bu eserler günümüze kadar ayakta kalabilmişti. Muhteşem eserler ve bunlardaki güzellik beni onlara hayran bıraktı. Yolunuzu bir gün Kütahya'ya düşürün ve bu Çavdarhisar kentindeki Arizonai tarihi yerlerini geziniz. İnsanların bugünkü nesillere nasıl değer verdiğini ve insana hizmet demenin ne demek olduğunu görün. İnanın o devirde böyle bir sanat eserlerinin yapılması ve o tiyatronun düzenlenmesi akustik ses düzeni hazırlanış mükemmel bir eser. Yine yanında bulunan Stadyum ve büyük taşların kesilerek oturma yeri haline getirilmiş koltukları. inanın insan buraları gezdikten sonra şimdiki eserlerin onların yanında çocuk oyuncağı kaldığını gösteriyor. Gezin ve görün buradaki güzellikleri.

Evet Kütahya, Roma egemenliğine girdiği sırada böl­gede küçük şehir devletleri vardır. Kütahya'da Koti-aeion, Gediz'de Cadı, Simav'da Synaus, Emet'te Ti-beriopolis, Simav Boğazköy'de Ancyra, Altıntaş'ta Soa ve Çavdarhisar'da Aizanoi Antik yerleşim mer­kezleri bulunmaktadır. Bu şehir devletlerini Claudius unvanlı valiler yönetmiş, toplanan verginin bir bölü­münü merkeze gönderip kalanını kentin imarına har­camışlardır. O dönemin en büyük şehri olan 120 bin nüfuslu Aizanoi'nin Zeus Tapınağı, İmparator Hadrian MS. (117-138) döneminde toplanan arazi vergileriyle yaptırılmıştır. Bu bölgede (302) tarihinde yapıldığı saptanan bir borsa binası vardır. Duvarları üzerinde Latince fiyat listeleri bulunmaktadır. Bu lis­teler fiyat artışlarını önlemek için konulmuştur.

M.S.395'te Roma İmparatorluğu'nin ikiye ayrıl­masıyla Kütahya, Doğu Roma İmparatorluğu Bi­zanslılardan kalmıştır. Bu dönemde önemli bir pisko­posluk merkezi olan Kütahya hızla gelişmiş, çevresi­ne yapılan kalelerle korunaklı bir kent haline getiril­miştir. Zeus Tapınağı kiliseye çevrilmiş, il ve çevre­sinde çok sayıda kilise inşa edilmiştir.

Buralaradaki eserleri korumak ve sahip çıkmak dileğiyle
Mustafa DOĞRU


 
Toplam blog
: 18
: 1942
Kayıt tarihi
: 23.07.06
 
 

1972 Bursa Büyükorhan Durhasan Köyünde doğdum. İlkokulu köyde Ortaokulu Orhaneli'de liseyi Bursa'da ..