Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

15 Aralık '12

 
Kategori
Kültür - Sanat
 

Zeus ve kadınları (Metis, Themis)1

Zeus ve kadınları (Metis, Themis)1
 

Metis


Kıyametti, değildi derken konu ‘’ herkesin kıyameti kendine’’ye geldi. Konu biraz değişsin, biraz da daha eskilerden söz edelim diye gözümüzü mitolojiye çevirelim dedim. Aradan sıyırıp aldığım da bir Tanrı. Ama nasıl bir Tanrı? Tıpkı insanlar gibi yaşayan, insanlar gibi hırsı olan, insanlar gibi ihtiraslara sahip ve aç gözlü, insanlar gibi öfkeli….. devam eder gider. Ben Zeus’un aşk tarafını anlatacağım, umarım keyif alırsınız.

 Hepimizin tanıdığı şu ''Deli Çapkın'' Zeus'dan ve karılarından bahsetmek istiyorum. Bana biraz abartılı gelir bu hikayeler.  Ama gene de sevmekten vazgeçemem şu Zeus'u ve hikayelerini. Hepimizin gene çok yakından tanıdığımız Hera, Zeus'un en tanınmış ve belalı karısı. O yüzden de Hera'nın hikayelerini anlatayım mı bilemedim! Kıskanç, hükmedici, tahammülsüz gibi tanımlamaktansa ben ona her zaman ''Entrikacı'' demeyi adet edindim ve yazılarımda da bu tanımlamaya çok rastlayacaksınız. Hera ile ilgili üç aşağı, beş yukarı bilgi sahibi olduğumuz ve çok ünlü, tanınmış bir karakter olduğu için Hera'yı sadece diğer mitlerin içinde anacağım.'' Hera beni, affetsin!''

Zeus'un ilk karısı olarak Metis gösterilir. Metis, Zeus'a Athena'yı doğurmuş. Kendi de Okeanos ve Tehtys'in kızıdır. Babası ve annesi gibi bir Titandır. İlahi bilginin ve kutsal aklı sembolize eder Metis. Zeus'dan olan çocuğu Athena akıl ve sanatın tanrıçasıdır haliyle. Akıllara şaşkınlık veren Zeus, Metis hamile kalınca, kendi tahtının tehlikeye girmemesi için Metis'i yutar. Bilirsiniz aynı hikaye Zeus'un geçmişinde de vardır. Bu durum Zeus için oldukça iyi bir geri dönüşe sebep olmuştur. Metis, Zeus'a iyi ve kötü hakkında bilgi verir olmuş. Olmuş da Athena'nın doğumu da pek hoş. Babası Zeus'un kafasında bir yumru olarak belirir Athena. Akıl ve sanatın tanrıçası Athena, Zeus'un başından, hem de kalkanı ve zırhıyla dünyaya gelmiş. İnanılır gibi değil, değil mi? Ama çok hoş bir efsane doğrusu.

İkinci karısı Themis'dir. Themis, adalet ve düzen tanrıçasıdır. Hani hepimizin bildiği hukukun temsilcisi olan kadın. Horae ve Moirae'nin annesidir ve babaları da tabi ki Zeus'tur. Themis, öfkeden arınmış ve cezalandırmayan bir tanrıdır. İdeal kadın diyelim ona. Adaletsizlikler ve saygısızlıklar karşısında Themis yerine, Nemesis cezayı verir. Themis, hani şu gözleri bağlı, bir elinde terazi, bir elinde kılıçla tasvir edilen kadındır. Kılıç, adaletin caydırıcı ceza gücünü, Terazi, adaletin dengeli dağıtımını, gözlerinde bulunan bağ ise tarafsızlığını simgeler. Düzeni korumasının yanı sıra, Homeros ile de ahbaptır. Mitolojik bilgileri de haliyle Homeros'a, Themis'in aktardığı sanılıyor. Kadın ne de olsa! Biraz dedikodu yapacak tabi!

Herkes işini yapa dursun, Themis bütün gün Zeus'un yanı başında otururmuş. Otururmuş da adalet telkin eder ve alınan kararları gökkuşağı kanatlı iris ile yerine ulaştırırmış. İnsanlar hakkında alınan kararlar Olimpos'daki sarayın duvarlarına kader olarak yazılırmış. Bu kader asla değişmez ve silinmezmiş. O kişi için ''Yaşam İpliği'' bükülmeye başlar, insanı talih sarar ve yaşam süreci bitince de ''Yaşam İpliği'' kesilirmiş. '' Yaşam ipliği'' 2 renkte bükülürmüş Beyaz yün iplik iyi günleri, Siyah iplik kötü günleri bükermiş. Son bir şey Themis bakireymiş(!)

Yaşam ipliğiniz hep beyazla bükülsün. İyilikler, iyi günler sizleri bulsun.

 
Toplam blog
: 781
: 3899
Kayıt tarihi
: 23.09.12
 
 

16- 06- İstanbul'da doğdum. Tatbiki Güzel Sanatlar Tekstil Ana sanat dalı Moda tasarımı bölümünde..