Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

26 Mart '21

 
Kategori
Kültür - Sanat
 

Zevk Meselesi

Geçen gün Pera Müzesi'ndeki yeni sergi "Zevk Meselesi"ni küratörü Ulya Soley ile online olarak gezdik. Sergi kitsch'i, Almanya'da ucuz ve popüler resimleri tanımlamak için kullanılmaya başlamış karmaşık bir kavram, ve beğeniyi sorguluyor. Genelde yüksek sanat, avantgarde olan kitsch'e  tepeden  bakmış, zevksiz ve ucuz olarak nitelendirmiş. Kitsch 19. yüzyıldan beri sanatta yer alıyor. 1930'lardan bugüne kadar da "beğeni" konuşulmuş bir kavram...Bu konuda Umberto Eco'nun "Kötü Beğeninin Yapısı"  ve Susan Sontag'ın "Kamp Üzerine Notlar" makaleleri okunmaya değer...

 
Sergi yapıtların kitsch ya da avantgarde olarak ayrılması yerine,  beğenide "gri alanlara da bakabilir miyiz?" ve "yeni, çoğulcu bir anlayış olabilir mi?" gibi sorular soruyor. "Kitle kültüründen bu kadar korkmamak" gibi önerilerde bulunuyor.
 
Sergide Gülsün Karamustafa'nın köy estetiğini kente taşıdığı eserlerini, Volkan Aslan'ın bu sergi için ürettiği "Seni gördüğüme Sevindim" isimli porselen figürlerini, 2. katta ise Alex Da Corte'un neonlar, plastik portakallar, difüzör gibi kitle kültürünü yansıtan öğelerle tasarladığı 4 kanallı video eserini, serginin aralarına serpiştirilmiş hapishane mahkumları tarafından üretilmiş boncuk işlerini ve daha birçok eseri görebilirsiniz. Sonuçta kitsch gibi karmaşık doğaya sahip ve tanımlaması güç bir kavramı örnekleriyle görmek ve "zevk"in teorisini konuşmak için Pera Müzesi'ndeki 6 Haziran!a kadar sürecek sergiyi gezmenizi tavsiye ederim.Eğer benim gibi korona günlerinde kapalı alanlara girmekten çekiniyorsanız, sergiyi Pera Müzesi'nin web sitesinden online olarak da gezebilirsiniz. 
 
 
Toplam blog
: 19
: 103
Kayıt tarihi
: 08.02.21
 
 

Merhaba, bu blogda yaşadıklarımdan, ilgi alanlarımdan,...alıntılar yaparak sizlerle paylaşmak ist..