Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

10 Mayıs '15

 
Kategori
Eğlence - Hobi
 

Zevkli bir sayısal bulmaca oyunu sudoku

Zevkli bir sayısal bulmaca oyunu sudoku
 

Sayılarla yalnız başına oynanabilen zevkli bir bulmaca oyunu olan sudoku küçük, büyük oynayan herkesin zihinsel gelişimimize de yardımcı olmaktadır. Günümüzde oldukça yaygın bir hale gelen sudoku, Dünya çapında en çok ilgi gören akıl oyunlarının başında gelmektedir. İnsanlar düşünce gerektiren oyun ve aktivitelere pek rağbet etmezken neden sudoku oyunu popülerliğini gittikçe arttırmaktadır ?

Sudoku bir akıl oyunu olmasına rağmen oldukça basit kurallar içinde çok değişken şekillerde herkes tarafından oynanabilmesi, kişilerin sudoku çözerek zaman geçirmeyi tercih etmesine sebep olmaktadır. Sudoku oyunu kişilerin düşünme ve mantık yürütme becerilerini geliştirmeye oldukça fayda sağlayan bir akıl, zeka oyunudur.

Sudoku genelde sayılar kullanılarak çözülen bir bulmaca oyunu gibidir. İnsanların nedendir bilinmez ama çoğunlukla sayısal işlemleri karmaşık bulur ve bu tür işlemlerden, oyunlardan uzak durur. Sudoku oyunu da dışarıdan bakıldığında oldukça karmaşık gibi gözükse de oyunun çözme ve düşünme mantığını öğrendikten sonra sudoku denen bu sayısal bulmacaların ne kadar kolay çözülebildiğini göreceksiniz. Hesap işlemlerini kavramaya başlayan 7-8 yaş sonrası her çocuk da basit sudoku bulmacalarını çözebilir. Hatta okul öncesi çocuklara yönelik şekillerle, resimlerle çözülebilen sudoku bulmacaları da mevcuttur.

Sudoku oyunu sayılarla oynanmasına rağmen matematikle (bazı sudoku türev oyunları hariç) ilgisi yoktur. Toplama, çıkarma, çarpma, bölme gibi matematiksel işlemler gerektirmez. Ama Sudoku oyununu sayısal bir bilmece oyunu gibi düşünürsek, sudoku ile ufak yaşatan itibaren tanışan minikler daha sonraki yıllarda matematiksel işlemlere daha fazla ilgi duyabilirler. Yeni başlayanlar ve minikler 2x2 veya 2x3 gibi basit sudoku bulmacalarını çözerek işe başlayabilirler.

https://www.facebook.com/turgay.ogretmen.5/videos/1557749361114488/

Bu link üzerinden Sudoku çözümünü adım adım öğrenebilirsiniz.

Japon kültüründen Dünya’ya yayılan bu oyun, Japonca kelime karşılığı “Sayılar tek olmalı” anlamına gelmektedir.Bu nedenle de tüm Sudoku ve türevi oyunlarda mantıksal çözüm aynı şekilde olmaktadır. Günümüzde Kendoku, Apartmaniko, Bölgesel Sudoku, Zincir Sudoku, Ardaşık Sudoku gibi Sudoku mantığını kullanarak türetilmiş birçok oyun bulunmaktadır. Sudoku mantığına bağlı bir çok yeni türev oyunlar ortaya çıkmasından dolayı eski standart sudoku oyunu günümüzde Klasik sudoku olarak anılmaktadır. Sudoku bulmacaları değişik şekillerde tüm gazete eklerinde bulunmakla birlikte internet üzerinden de sudoku bulmacalarına erişmek mümkündür.

Sudoku bulmacalarında zorluk derecesine göre çözüme yardımcı olacak ipucu sayıları verilir. Bulmacayı çözen kişi verilen ipuçlarını temel alarak, karelerdeki geri kalan sayıları doğru şekilde yerleştirmek zorundadır. Her sudoku oyununun tek bir çözümü vardır. Bunun için sudoku bulmacalarını çözmek için mantık yürüterek sistemli bir şekilde düşünmek gerekir. Kafadan sallayarak tahmini işlemlerle asla sonuca ulaşamazsınız. Bazen tahmin ederek kullandığınız bir sayı sizi son kareye kadar doğru yolda olduğunuz hissini verebilir ama son karede çözümün yanlış olduğunu görürsünüz ve çözüme baştan başlarsınız.  

Sudoku bulmacalarında çözüm için dikkat edilmesi gereken tek şey vardır. Bulmaca içinde kullanılacak sayıları her satır,  sütun ve bölgede sayıları birer kere kullanmanız gerekiyor. Sudoku bulmacalarında bölge ve kare sayıları arttıkça zorlaşmaktadır.

Sudoku bulmacalarını boş vaktinizin olduğu her zaman diliminde ve her yerde çözebilirsiniz. Örneğin Otobüs, metrobüs, tramvay,metro gibi toplu taşıma araçlarıyla veya arabanızla bir yere seyahat ederken çocuklarınız uzun mesafe yollarda sudoku çözerek hoşça vakit geçirebilir. Hoşça vakit geçirmenin yanı sıra zekanıza, hafızanıza da egzersiz yaptırmış olursunuz. Son olarak uyarmam gerekir. Belirli bir süre sudoku çözmek, kişilerde alışkanlık yapmaktadır. Böyle alışkanlık tüm dostlar başına!

TURGAY ÜLKER

Akıl ve Zeka oyunları Eğitmeni

Üst Kademe Satranç Antrenörü ve Spor Koçu

satranç ve zeka oyunları ile ilgili her türlü bilgiye facebook sayfamdan ulaşabilirsiniz

https://www.facebook.com/turgay.ogretmen.5

https://www.facebook.com/groups/akilvezekaoyunlari/

 
Toplam blog
: 22
: 6222
Kayıt tarihi
: 22.08.14
 
 

Bilişim konusunda uzman bir eğitimci olmakla birlikte Türkiye Satranç Fedarasyonuna bağlı Satranç..