Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 
 

ÖZLEM ÖZDEMİR TAŞ

http://blog.milliyet.com.tr/peyzaj

20 Haziran '16

 
Kategori
Ekolojik Yaşam
 

ZEYTİN AĞACINDAN NAĞMELER

ZEYTİN AĞACINDAN NAĞMELER
 

ZEYTİN AĞACINDAN NAĞMELER

·         Zeytin OLEACEA familyasından olup Latince ismi OLEA  dır.

·         Zeytingiller familyasının, 27 kadar cinsi ve 600 kadar türü vardır.

·         Akdeniz e özgü bir ağaçtır.

·          Kendiliğinden yetişen zeytine ; yabani zeytin veya delice (oleaster)denir.Delice zeytini sıkıp çıkarılan  ve ilaç gibi kullanılan  yağa da "çoral" denir. Delice, aşılanıp-ıslah edilerek, kültür bitkisine(sativa) dönüştürülür. Fidandan, dikme olarak yetiştirilen zeytin ağacıkazık kök yapmaz ve çabuk yıkılır. Oysa dağda, tohumdan üreyen zeytin ağacı; kazık köklüdür, yerinden kolay sökülmez. 

·         Ülkemiz zeytin üreticisi olarak üst sıralarda yer almaktadır.

·         Zeytin; Yayvan tepeli,sık dallı dayanıklı her daim yeşil görünümlü bir ağaçtır.

·         Zeytin ağacı nın boyu 10 metreye kadar çıkar.

·         Zeytin ağaçları uzun ömürlü olup 2000 yıla kadar yaşayabilirler.

·         Zeytin; kumlu,derin nemli ve besin maddelerince zengin topraklarda daha iyi gelişme gösterir.

·          PH ı 6-8 olan topraklarda güzel gelişim gösterir.

·         Taban suyu yüksek olan yerlerde gelişimi aksar.

·         Zeytin ağacı düşük rakımlarda yetişir.

·         Zeytin en çok eksi 7-10 derece ye kadar dayanır.

·         25-35 derecede çok iyi gelişme gösterir.

·         Yağışlı havaları özellikle meyve döneminde çok ister.

·         Zeytin in yıllık yağış miktarı 600-800mm olmalıdır.

·         Zeytin  hem gemlik hem yağlık olarak üretilmektedir. GEMLİK OLAN CİNSLERİ:Ayvalık,Domat,Bardacık,Edremit,Çakır.YAĞLIK OLAN TÜRLERİ:Memecik,Memelik,Uslu,Sarı ulak,Manzanilla.

·         Sofralık zeytin çeşitleri ise şunlardır;TENEKE TİPİ ZEYTİN,SALAMURA TİPİ ZEYTİN,SELE ZEYTİN,KONFİPİ ZEYTİN,ÇİZME YEŞİL ZEYTİN,SOFRALIK YEŞİL ZEYTİN,KALAMATA TİPİ ZEYTİN.

·         Zeytin ağacı sadece  meyvesi ile değil;dalı ,yağı,kökü ve yaprağı ile de üreticiye tüketiciye çok yarar sağlar.

·         Yapraklar , zeytin ağacının sağlık göstergesidir.Zeytin yaprakları ;ışık,sıcaklık gibi ekstra durumlara karşı çok   hassastır.

·         Zeytin meyvaları ve zeytin yaprakları doğal antibiyotik ve doğal antioksidan dır.

·         Zeytin ağacının OCAK-MART ayları gübreleme zamanıdır. Zeytin ağacı doğru budanırsa verimlilik yüksek olur.Fidan dönemindeyken şekil budaması yapılır.Yaşlılık dönemindeyken gençleştirme budamaları yapılır.

·         Zeytin ağaçlarını hastalıklara karşı korumak için ilkbahar ve sonbahar mevsimlerinde bordo bulamacı ile ilaçlanmalıdır.

·         Zeytinin en bilinen zararlısı ZEYTİN SİNEĞİ’ dir. Zeytin sineği verimliliği düşürür.

·         Zeytin ağacının meyvelerinin artması ve kalitesinin yükselmesi için her yıl toprağı havalandırılmalı ve yabani ot temizliği yapılmalıdır.

·         Bahar sonlarında beyazımsı sarı renkli çicekler açar.Rüzgar,kuş …gibi vasıtalarla taşınan çicek tozlarıyla döllenen çicekler yağlı bir meyva verir.

·         Zeytin meyvası önce yeşil olgunlaştıktan sonra siyah olur.

·         Zeytin meyvası ;su ,protein,fosfor,kalsiyum,demir,manganez,selüloz  ve A,C,E gibi vitaminlerden meydana gelmiştir.

·         Zeytin yaprakları kaynatılıp içilirse;idrar sökmeye,tansiyon düşürmeye yardımcı olur.

·         Zeytin den elde edilen zeytin yağı; hücre yenileyici özelliklere sahiptir

 

 

ÖZLEM ÖZDEMİR TAŞ///////PEYZAJ MİMARI

 

Önerilerine Ekle Beğendiğiniz blogları önerin, herkes okusun.

Bu blog Editör'den Öneriler alanında yayınlanmıştır

 
Tıklayın, siz de blog yazarı olun! Aklınızdan geçenleri paylaşın!
Facebook hesabınızla yorum yapın, daha çabuk onaylansın!
Toplam blog
: 189
Toplam yorum
: 0
Toplam mesaj
: 0
Ort. okunma sayısı
: 58
Kayıt tarihi
: 11.04.16
 
 

*PEYZAJ MİMARI *DÜZCE UNIVERSITESI/FEN BILIMLERI ENSTİTÜSÜ-YUKSEK PEYZAJ MIMARI *ABANT İZZET BAYSAL..

 
 
Yazarı paylaş
  • Tümünü göster