Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 
 

ÖZLEM ÖZDEMİR TAŞ

http://blog.milliyet.com.tr/peyzaj

20 Haziran '16

 
Kategori
Ekolojik Yaşam
 

ZEYTİN AĞACINDAN NAĞMELER

ZEYTİN AĞACINDAN NAĞMELER
 

ZEYTİN AĞACINDAN NAĞMELER

·         Zeytin OLEACEA familyasından olup Latince ismi OLEA  dır.

·         Zeytingiller familyasının, 27 kadar cinsi ve 600 kadar türü vardır.

·         Akdeniz e özgü bir ağaçtır.

·          Kendiliğinden yetişen zeytine ; yabani zeytin veya delice (oleaster)denir.Delice zeytini sıkıp çıkarılan  ve ilaç gibi kullanılan  yağa da "çoral" denir. Delice, aşılanıp-ıslah edilerek, kültür bitkisine(sativa) dönüştürülür. Fidandan, dikme olarak yetiştirilen zeytin ağacıkazık kök yapmaz ve çabuk yıkılır. Oysa dağda, tohumdan üreyen zeytin ağacı; kazık köklüdür, yerinden kolay sökülmez. 

·         Ülkemiz zeytin üreticisi olarak üst sıralarda yer almaktadır.

·         Zeytin; Yayvan tepeli,sık dallı dayanıklı her daim yeşil görünümlü bir ağaçtır.

·         Zeytin ağacı nın boyu 10 metreye kadar çıkar.

·         Zeytin ağaçları uzun ömürlü olup 2000 yıla kadar yaşayabilirler.

·         Zeytin; kumlu,derin nemli ve besin maddelerince zengin topraklarda daha iyi gelişme gösterir.

·          PH ı 6-8 olan topraklarda güzel gelişim gösterir.

·         Taban suyu yüksek olan yerlerde gelişimi aksar.

·         Zeytin ağacı düşük rakımlarda yetişir.

·         Zeytin en çok eksi 7-10 derece ye kadar dayanır.

·         25-35 derecede çok iyi gelişme gösterir.

·         Yağışlı havaları özellikle meyve döneminde çok ister.

·         Zeytin in yıllık yağış miktarı 600-800mm olmalıdır.

·         Zeytin  hem gemlik hem yağlık olarak üretilmektedir. GEMLİK OLAN CİNSLERİ:Ayvalık,Domat,Bardacık,Edremit,Çakır.YAĞLIK OLAN TÜRLERİ:Memecik,Memelik,Uslu,Sarı ulak,Manzanilla.

·         Sofralık zeytin çeşitleri ise şunlardır;TENEKE TİPİ ZEYTİN,SALAMURA TİPİ ZEYTİN,SELE ZEYTİN,KONFİPİ ZEYTİN,ÇİZME YEŞİL ZEYTİN,SOFRALIK YEŞİL ZEYTİN,KALAMATA TİPİ ZEYTİN.

·         Zeytin ağacı sadece  meyvesi ile değil;dalı ,yağı,kökü ve yaprağı ile de üreticiye tüketiciye çok yarar sağlar.

·         Yapraklar , zeytin ağacının sağlık göstergesidir.Zeytin yaprakları ;ışık,sıcaklık gibi ekstra durumlara karşı çok   hassastır.

·         Zeytin meyvaları ve zeytin yaprakları doğal antibiyotik ve doğal antioksidan dır.

·         Zeytin ağacının OCAK-MART ayları gübreleme zamanıdır. Zeytin ağacı doğru budanırsa verimlilik yüksek olur.Fidan dönemindeyken şekil budaması yapılır.Yaşlılık dönemindeyken gençleştirme budamaları yapılır.

·         Zeytin ağaçlarını hastalıklara karşı korumak için ilkbahar ve sonbahar mevsimlerinde bordo bulamacı ile ilaçlanmalıdır.

·         Zeytinin en bilinen zararlısı ZEYTİN SİNEĞİ’ dir. Zeytin sineği verimliliği düşürür.

·         Zeytin ağacının meyvelerinin artması ve kalitesinin yükselmesi için her yıl toprağı havalandırılmalı ve yabani ot temizliği yapılmalıdır.

·         Bahar sonlarında beyazımsı sarı renkli çicekler açar.Rüzgar,kuş …gibi vasıtalarla taşınan çicek tozlarıyla döllenen çicekler yağlı bir meyva verir.

·         Zeytin meyvası önce yeşil olgunlaştıktan sonra siyah olur.

·         Zeytin meyvası ;su ,protein,fosfor,kalsiyum,demir,manganez,selüloz  ve A,C,E gibi vitaminlerden meydana gelmiştir.

·         Zeytin yaprakları kaynatılıp içilirse;idrar sökmeye,tansiyon düşürmeye yardımcı olur.

·         Zeytin den elde edilen zeytin yağı; hücre yenileyici özelliklere sahiptir

 

 

ÖZLEM ÖZDEMİR TAŞ///////PEYZAJ MİMARI

 

 
Toplam blog
: 307
: 50
Kayıt tarihi
: 11.04.16
 
 

*PEYZAJ MİMARI *DÜZCE UNIVERSITESI/FEN BILIMLERI ENSTİTÜSÜ-YUKSEK PEYZAJ MIMARI *ABANT İZZET BAYSAL..