Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

20 Eylül '08

 
Kategori
Tarım / Hayvancılık
 

Zeytin ve Özellikleri

Tıbbi Oleum Olivarum Arapça Zaytun Fransızca Olive Almanca Olive, Ölbaum Yunanca Eliá, Italyanca Oliva İspanyolca Oliva, Aceituna TürkçeZeytin

A. İKLİM VE TOPRAK

Genellikle ılımlı bir iklimden hoşlanır. Çok kurak ve çok sulak yerleri sevmez. Soğuk rüzgarlara açık yerlerde yetişmesi ekonomik değildir. Genellikle 7 °C nin ve yıllık 400 mm'nin altında yağış alan yerlerde ekonomik olarak yetişmez.

Zeytin genellikle kalkerli, kumlu, derin ve besin maddelerince zengin toprakları sever.Toprak istekleri bakımından fazla seçici olmadığından birçok bitkinin yetiştirilmediği sahaların değerlendirilmesinde kullanılmaktadır.Fakir topraklarda yeterli bir gübreleme mümkün değilise, aralık ve mesafeleri fazla tutmak suretiyle ekonomik bir zeytincilik yapmak mümkündür.Taban altı suyunun yüzeye çok yakın olduğu yerlerde veya kışın uzun süre su altında kalan yerlerde gerekli önlemler (Drenaj kanalları, derin işleme ile toprak altındaki geçirimsiz tabakanın kırılması) alınmadığı taktirde zeytincilik yapılmaz.


Dikimden önceki sonbaharda toprak derince işlenerek, hastalık ve zararlılar yönünden incelenmelidir. İklim, toprak, çeşitlere, dikim şekillerine ve yetiştirme amacına göre fidanlara verilecek aralık ve mesafeler 10x10m ile 5x5m arasında değişmektedir. Fidan çukurları toprak özelliklerine göre 60x60x60cm.-120x120x60cm genişlik ve derinlikte açılmalıdır. Dikim şekli olarak kare, dikdörtgen veya üçgen seçilebilir.

2-Dikim öncesi yapılacak işler:

Fidanlar bekletilmeden yörelere göre Ocak-Şubat veya Mart aylarında dikilir. Çukur dibindeki toprak kürekle karıştırılmalıdır. Eğer toprak çok ağır ise ve çukur dibinde su bulunuyorsa (Gerz yapılıyorsa) çukur daha da derinleştirilmeli ve iri çakıllardan çukur dibine 10-15cm kalınlığında bir kat yapılarak suyun kökleri boğmaması ve drene olması sağlanır.Ondan sonra çukur dibine 1Kg süper fosfat veya triple ve 1Kg Potasyum Sülfat verilir. Daha önce ayrılmış olan üst toprak gübrenin üzerine dökülür, hafifçe karıştırılır.

3-Dikim:

Tüplü fidanlar naylon torbalarından tutularak çukurların yanına getirilir. Kesinlikle fidanlardan tutularak taşınmamalıdır. Tüplü fidanlara önce su verilir, toprak dağıtılmadan naylon torbadan çıkartılır. Çukurun ortasına konulur. Naylon torbadaki toprak seviyesi ile bahçenin toprak seviyesinin aynı olmasına dikkat edilmelidir. Daha önce çıkan alt toprakla kenar boşluklar doldurulur. Kalan toprakla dayalak yapılır ve can suyu verilir.

4-Ağaçlandırma yükseklikleri:

Hayvan zararından korkulan yerlerde 80-100 cm'den tepeleri kesilir. Eğer kuracağınız zeytinlik çit veya başka bir şekilde hayvan zararından korunmuş ise ve sulama imkanınız var ise, özellikle sofralık çeşitlerde hasat kolaylığı için toprak seviyesinden 30-45 cm'den tepe kesilerek alçak gövdeli yetiştiricilik yapılması tavsiye edilir.


5-Dikim sonrası yapılacak işler:

a- Can suyu verilir.

b- Hakim rüzgar yönünde herek dikilerek, gevşek bir şekilde bağlanır.

c- Gövdeler gerekiyorsa yazın yakıcı güneş ışınlarından korunmak için kireçle veya daha iyisi kireç ve göztaşı eriyiği ile badana edilmelidir.Veya sap saman ot ile sarılır.

d- Eğer ara ziraati yapmak üretici bakımından zorunlu ise fidanlara 1, 5 m den fazla yaklaşılmamalıdır. Ara zıraati 4-5 yıldan fazla yapılmamalıdır.

e- Nemli, soğuk ve ağır topraklı yerlerde kesinlikle baklagil ara ziraati yapılmamalıdır.

f- Her sene zeytinlik ilk ve sonbaharda en az birer defa sürülüp, yabancı ot mücadelesi ihmal edilmemelidir. Arazi meyilli ise fidanların alt kısımlarına iri taşlardan veya topraktan teras yapılarak toprak erozyonunun önlenmesi lazımdır.

g- Yalakların daima temiz tutulmasına sulamalardan sonra kaymak tabakasının kırılmasına dikkat edilmelidir.

h- Ağaç diplerinde kuru ot bırakılmamalı ve kuru otlar toplanarak yakılmalıdır.

kaynak: www.ziraatcim.net

 
Toplam blog
: 14
: 7440
Kayıt tarihi
: 24.08.08
 
 

K.T.Ü Ordu Ziraat Fakültesi mezunuyum. Yüksek Lisansımı Ordu Üni. Bahçe Bitkileri A.B.D'nda tamam..