Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

06 Nisan '08

 
Kategori
Yemek - Mutfak
 

Zeytin ve zeytinli çörek,

Zeytin ve zeytinli çörek,
 

Marmara Bölgesi’nde yaşayıp ta zeytinden biraz bahsetmemek olmaz sanırım. Marmara kıyısı boyunca Gemlik, Kurşunlu, Burgaz (Güzelyalı), Mudanya, Trilye (Zeytinbağı), Eşkel (Esence)….. zeytinin en çok yetiştiği yerler. Son yıllarda kesilip kesilip yerine siteler kurulsa da, yine zeytin yeşilini görmek mümkün. Zeytin boylu bir çalı veya 10 metreye kadar boylanabilen, sık dallı, yayvan tepeli, herdem yeşil yapraklı bir ağaçtır. Bu nedenle yaz kış yemyeşil kalır. Hasadı zor ve zahmetlidir.

Özellikle Trilye’de balık lokantalarında masaya önce kekikli zeytinyağı ve zeytin gelir. Yiyeceğiniz balığı düşünerek kendinizi frenlemezseniz, ekmekle karnınızı doyurabilirsiniz.

Doğanın insana armağanı olan zeytinin yararları saymakla bitmiyor. Hem meyvesi, hem meyveden elde edilen yağı ve diğer ürünleri eski çağlardan beri insanın yaşamında olmuş. Kısaca;

Zeytinyağının Türleri:

1-Riviera zeytinyağı: Rafine ve Natürel z.yağının belli oranda karışımı ile elde edilir. Özellikle yemek ve kızartmalarda tercih edilir. Asit oranı en fazla %1'dir.

2-Rafine zeytinyağı: Zeytinyağı asit oranı yüksek olduğundan rafine edilmesi gerekir. Fiziksel rafine işlemi sonrasında elde rafine zeytinyağı hemen hemen sıfır asit oranına sahiptir.

3-Natürel zeytinyağı: Sızma ve natürel olarak ikiye ayrılır. Sızma zeytinyağının asit oranı en fazla %1'dir. Zeytinyağı içinde en makbulü sızmadır. Çiğ olarak salata ve soslarda tüketilir. Natürel zeytinyağı yada ekstra ekstra zeytinyağında asit oranı %1-2 arasındadır.

*Yine zeytinin şekerinden, zeytin çiçeği kolonyasından, zeytin salatasından, sabunlarına kadar birçok ürünü de vardır.

*Bugün dünyanın en önemli kanser ilacı köpek balığı kıkırdağıdır. Köpekbalığından çıkan sgualene adlı madde sızma zeytinyağında bol miktarda bulunur Günde 100 cl . zeytinyağı tüketimiyle köpekbalığı kıkırdağından alınacak kadar sgualene alınır. Zeytinyağı kanser riskini % 50'ye yakın azaltmaktadır.

* Zeytinyağı hücreleri korur. Zeytinyağının içinde bulunan Oleiprine adlı madde sayesinde hücreler yenilerek kansere karşı hücreleri korur.

*Zeytin ağacının dalları, yaprakları ve reçinesi olduğu kadar, yağıda yıllardır ilaçların bileşimlerinde yer alan doğal maddelerden birisidir, doğal bir ilaçtır.

*Yiyeceğin yanı sıra merhem olarak da kullanılan zeytinyağı; tahrişin neden olduğu acı ile yanmayı giderici ve yumuşatıcı özellikleri olan losyondur da.

*Sindirim sistemini etkiler; ister soğuk olsun, ister sıcak olsun zeytinyağı mideyi çepeçevre koruyucu bir tabakayla sararak mide asitini azaltır. Yemek öncesi veya sonrası alınan bir kaşık zeytinyağı, mide zarını örtüp alkolün işlemesini önleyeceği gibi, karışık içkilerin yol açtığı sarhoşluğu da azaltır.

*Gastrit ve ülsere karşı korumada etkin yardım sağlar. Hazmı en kolay olan zeytinyağı besinlerin bağırsaklar tarafından çok daha iyi emilmesini sağlayarak bağırsakların çalışmasını düzenler.

*Zeytinyağı safra kesesinin kasılma ve safra salgılanmasını uyararak safra taşı oluşum riskini azaltır, hazmı kolaylaştırır. Dalakta taş oluşumunu önler. Sarılığa ve karaciğer sancılarına iyi gelir.

*Sabah kahvaltıdan önce alınan 1 veya 2 çorba kaşığı zeytinyağı -basit kronik kabızlığa - iyi gelir (daha iyi netice için suyla karıştırılabilir). Basur şikâyetlerini giderir; sıcak olarak içilir.

*Anne sütünde de bulunan E vitamini ve oleik asit içeriği ile zeytinyağı, normal kemik gelişimine katkıda bulunur. Anne karnında ve doğumdan sonra bebeğin beyninin olduğu kadar, genel olarak sinir sisteminin gelişimini de desteklediğinden, gebe ve emziren annelere özellikle yararlıdır.

*Zeytinyağı yaşlanmanın, hem genel olarak doku ve organlar, hem de beyin fonksiyonları üzerinde ki etkilerini geciktirmektedir.

*Yüksek tansiyonu düşürür; yaprakları ve dallarından çay yapılır. Taze ya da kuru zeytin yaprağını 300 gr. suda 15 dakika kaynatıp, süzdükten sonra şeker ilave ederek 15 gün boyunca her sabah akşam sıcak içmek faydalıdır.

*Kan şekeri seviyesinin düşmesine yardım eder.

*Ağrı, romatizma, burkulma ve adale incelmelerinde; zeytinyağı sürülür veya 200 gr taze çiçek ve yaprak, 100 gr sarıpapatya ile 1 kg zeytinyağını arada sırada karıştırarak iki saat 'benmari' içinde kaynattıktan sonra içindekileri süzüp ağrı veren yerler ovulur. Kapalı yanıklarda zeytinyağı sürülerek kullanılır.

*Kötü kolesterol LDL'yi azaltırken, iyi kolesterol HDL'yi artırır.

*Zeytinyağı sağlıklı lipid düşürücü diyete yararlı katkıda bulunur.

*Kalp dostu; zeytinyağı hayvansal yağların tersine kandaki kolesterol miktarını ve dolayısıyla kalp krizi riskini azaltır.

*İçerdiği linoleik asit yüzdesi nedeniyle anne sütüne benzeyen zeytinyağı, inek sütüne katıldığında anne sütüne yakın değer elde edilir. Sütü kesilen anneler yağsız inek sütüne biraz zeytinyağı katıp bebeğe verilebilir.

*Günde birkaç damla zeytinyağı bebeğin gelişimine büyük katkı sağlar.

*İçerdiği E, A, K vitaminleri ile her yaştaki çocuğun gerekli ihtiyacına yanıt verir. Bu vitaminler kemiklerin doğal gelişimine ve mineralleşmeye yardımcı olup, güçlenmesini hızlandırır. Her yaştaki insan için yararlıdır.

*Böbreklerin ıslahında, taşları düşürmede, bağırsak kurtlarını düşürmede, karın ağrısında sıcak su ile içilmesi iyi gelir.

*Çocukları raşitizmden korur. Siyatik, mafsal ağrılarına iyi gelir; zeytinyağı tortusu sürülür.

*Ağızda çalkalandığında, dişlerin beyaz olmasını sağlar, diş etlerini korur, diş çürümelerini önler.

*Zeytinyağı sağlık ve güzellik kaynağıdır. Cilde ve saçlara çok faydalıdır. Cildi besler, korur ve yumuşatır.

*Saçları dökülenlere; 1 yumurta sarısı ve zeytinyağı karışımını saç diplerine sürerek 1 saat bekletilip daha sonra yıkanması, arada bir tekrarlanması gerekir.

Gelelim zeytinli çörek tarifime. Benim yaptığım gibi çocuğunuzun yanına beslenme olarak koyabileceğiniz, çok lezzetli bir çörek bu. Hem dayanıklı, hem yumuşak, hem de benim oğlum zeytini sevdiği için cazip.

Hamuru için;

2 su bardağı ılık süt,

2 su bardağı sıvı yağ (ben margarin kullanmıyorum, eğer kullanıyorsanız 1 bardağı eritilmiş margarin olabilir),

1 tatlı kaşığı tuz,

2 tatlı kaşığı şeker,

1 paket hazır kuru maya (marka vermeyeyim ama yeşil paketlerden)

Aldığı kadar un.

İçi için; ince ince doğranmış olarak 1 tabak çekirdeksiz zeytin.

Malzemeler yoğrularak yumuşak bir hamur elde edilir. Yumurtadan büyük parçalar masa üstünde elle yuvarlak şekilde açılır. İçine zeytinler yayılır. Yuvarlanarak kapatılır. Elle yuvarlayarak boyu uzatılır, ay şekli verilerek pişirme kâğıdı konmuş tepsiye dizilir. Tepsiler üstü kapalı şekilde sıcak bir yerde 1 saat bekletilir. Üzerlerine yumurta sarısı sürülerek susam, çörek otu veya hazır poğaça üstü serpilir. 200 derecelik fırında 30 dk pişirilir.

Tarife göre 23-24 arası çörek yapılır. Aynı hamura patates, peynir ve ya kıymalı iç yaparak poğaça şekli de verilebilir. Afiyet olsun.

Zeytinle ile ilgili bilgiler için yararlanılan kaynaklar: (Çörek tarifi ve galerideki fotoğraflar tamamen bana aittir.)

http://www.islik.bel.tr/new_forum/forum_posts.asp?TID=100

http://tr.wikipedia.org/wiki/Zeytin

 
Toplam blog
: 111
: 5210
Kayıt tarihi
: 11.12.07
 
 

1997 yılında öğretmenliğe başlamış bir mühendisim. Bir oğlum var. Çocukları ve yaşamı seviyorum. ..