Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

03 Aralık '12

 
Kategori
Gündelik Yaşam
Okunma Sayısı
212
 

Zeytin

Geçtiğimiz günlerde eşimle yazlığımıza zeytin toplamaya gittik. Rahmetli babacığım bahçemize dört adet zeytin fidanı dikmişti. Her bir kardeşe bir tane fidan.(Biz dört kardeşiz)

Doğa ile başbaşa, şehir gürültüsünden, stresinden uzak üç gün geçirdik.  Haberleri de dinlemedim. Anlıyacağınız başımı deve kuşu gibi toprağa gömdüm. Her taraf yemyeşil.Yazın sıcakta çevre bu kadar yeşil olmuyor. Güller bile açmıştı. Doğaya hayran kaldım.

Zeytin toplamak çok zor. Bellerimiz ağrıdı. Ayaklarımız uyuştu. Profesyonal olmadığımız için her tür araç gerecimiz yok. Seneye unutmazsak alalım diye konuştuk. Yorulup ,alın teri dökünce topladığımız zeytinleri yemek daha farklı oluyor. Onlar bizim için çok kıymetli.  Organik, Doğal. Zeytin yapımı da çok kolay. Ben sizlere de anlatayım. Zeytinleri yıkayıp büyüklüklerine göre ayırıyoruz. Sonra pet şişelere ya da cam kavanozlara koyup kalın kaya tuzu, sirke, şeker katıyoruz. Beş kilo zeytine bir ajda bardak tuz, bir ajda bardak sirke, 3-4 adet de kesme şeker katılıyor. Her gün kavanozu çalkalanıyor. İki ayın sonunda zeytinimiz hazır. Bu ölçü harika oluyor. Tuzu az. Sirke de doğal bir tat veriyor. Zeytinin acısı kısa zamanda gidiyor.

Zeytinin yararları saymakla bitmiyor.A,E,D,K vitaminleri ve kalsiyum yönünden zengin. Karaciğeri koruyor. Sindirim bozuklukları ve safra kesesi hastalıklarına da iyi geliyor.Hücrelerin yenilenmesinde,cildin güzelleşmesinde rolü çok....

Haydi herkes zeytin almaya ve yapmaya diyorum. Şimdi tam zamanı. AFİYET OLSUN.

Önerilerine Ekle Beğendiğiniz blogları önerin, herkes okusun.

 
Tıklayın, siz de blog yazarı olun! Aklınızdan geçenleri paylaşın!
 
 

Merhaba, bilgiler için teşekkürler. Selamlar...

Mesut KARİP 
 17.12.2012 15:44
Cevap :
Bloğumu okuduğunuz için teşekkürler.esenlik dileklerimle...  17.12.2012 23:25
 

Tekrar merhaba,bloğum yayınlandıktan sonra tekrar okudum. Zeytin yapımında tuz,sirke,şeker ve yine 5 kilogram zeytine bir ajda bardağı AYÇİÇEK YAĞI katılıyor.Ayçiçek yağını yazmayı unutmuşum.Kusurumu bağışlarsınız umarım.

yurttabirgül 
 04.12.2012 21:59
 

Merhaba, kısa bir süre önce eşimle ben de hayatımızda ilk kez zeytin topladık ve internetten bulduğumuz tarife göre hazırlamaya çalıştık. Zeytinleri yıkayıp, kaya tuzu ile karıştırdık ve büyükçe kavanozlara doldurup beklemeye başladık. Her gün kavanozları altüst ediyor ve çıkan acı suyunu süzüyorduk. Bir süre sonra acı su çıkmaz oldu ve zeytinlerimizi denemeye karar verdik. Sonuç tam bir hayal kırıklığı oldu, zira hem zehir gibi tuzlu, hem de hâlâ acıydılar. Ne yapmamız gerektiğini kestiremediğimizden biraz daha beklemeye karar verdik. Maalesef birkaç gün sonra küflendiler ve hepsini çöpe atmak zorunda kaldık. Sizin tarifinizle ilgili olarak, izninizle sormak istediğim birşey var: Siz sirkeli karışımı yenilemiyorsunuz, peki zeytinin acılığı tamamen gidiyor mu? Atladığım/yanlış anladığım birşey yoktur umarım. Selâm ve saygılarımla.

uhudedipuhu 
 04.12.2012 17:59
Cevap :
Merhaba,bloğumu okuduğunuz,ilgilendiğiniz için teşekkürler. Biz de yıllardır doğru dürüst yapamıyorduk.Nihayet öğrendik.Bu anlattığım siyah zeytin tarifi.En uygunu 5lt.lik plastik su pet şişelerine yapmak.5 kilogram zeytine bir ajda bardağı tuz,bir ajda bardağı sirke,bir ajda bardağı ayçiçek yağı,3-4 adet kesme şeker koyup kapatıyorsunuz.Hava almıcak.Kapağını hiç açmıyacaksınız.Her gün sallıyacaksınız.Ters düz edeceksiniz. Yaklaşık 2 veya üç ayın sonunda kapağını açıp tadına bakabilirsiniz.Yalnız dikkat etmelisiniz.Şişenin içinde oluşan basınçtan dolayı kapak fırlayabilir.Acısı gittiyse içindeki suyu boşaltmadan yiyeceğiniz kadar çıkarıp zeytinyağ,limon ilavesi ile yiyebilirsiniz.Diğer zeytinler karışımla birlikte pet şişede kalmalı.Kapağını yine sıkıca kapatmalısınız. İsterseniz birde benim tarifimi deneyin.Ağız tadı ile yiyeceğinize inanıyorum. Sevgilerimle...  04.12.2012 21:40
 

Blogunuzu tesadüfen gördüm ve keyifle okudum. Demek ki her gün sayısız saçma sapan yazıların yazıldığı internet ortamında insanlara yararlı olabilecek yazılar yazmakta mümkünmüş. Zeytin ağacım olmadığı ve ham zeytin de bulamayacağım için önerinizi bizzat denemem maalesef mümkün olmayacak ama yine de keyifle okuduğum ve eminim ki son derece lezzetli zeytinler ürettiğiniz için sizi kutlar ve teşekkür ederim. Her şeyin gönlünüzce olması dileğiyle.

Matilla 
 03.12.2012 21:56
Cevap :
Merhaba,bloğumu okuduğunuz bilgilendiğiniz için çok teşekkürler.Nerede yaşadığınızı bilmiyorum ama Ege Bölgemizde pazarlarda zeytin çok. Belki siz de yapabilirsiniz.Zeytini yaparken çabuk siyahlansın diye demir,boya maddeleri kullanıyorlarmış.Uğur Dündar'ın proğramlarından öğrenmiştik bunları.Bizimki biraz da zevk. Esenlik dileklerimle...  04.12.2012 21:52
 
Facebook hesabınızla yorum yapın, daha çabuk onaylansın!
 
Toplam blog
: 49
Toplam yorum
: 92
Toplam mesaj
: 83
Ort. okunma sayısı
: 788
Kayıt tarihi
: 14.06.07
 
 

Emekli matematik öğretmeniyim. İzmir'de yaşıyorum. Okumayı çok seviyorum. ..

 
 
Yazarı paylaş
  • Tümünü göster