Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

09 Haziran '13

 
Kategori
Yemek - Mutfak
 

Zeytinli çörek ve biberli, beyaz peynirli çörek

Zeytinli çörek ve biberli, beyaz peynirli çörek
 

Aynı mayalı hamurdan hem zeytinli, hem de beyaz peynirli, biberli çörek yapabiliriz.

Malzemeler:

Mayalı hamur için:

1 su bardağı süt, 1 su bardağı zeytinyağı ve 1 su bardağı su

Yarım paket yaş maya, 2 çorba kaşığı toz şeker

Aldığı kadar un( Hamur kulak memesi yumuşaklığında olacak)

1 tatlı kaşığı tuz (Hamura sonradan, peynirli çörek yapılırken ilave edilecek, zeytinli çörek hamuruna ilave edilmeyecek)

Zeytinli çörek için ilave malzemeler;

1 su bardağı çekirdekleri çıkarılmış, yağla harmanlanmış siyah zeytin

Peynirli ve biberli çörek için ilave malzemeler:

1 tabak beyaz peynir, 1 tatlı kaşığı kırmızı toz biber, 1 tatlı kaşığı tuz, 1 yumurta sarısı

Yapılışı:

Çukur bir kabın içine maya konulur, üzerine yavaş yavaş su ve süt ilave edilerek eritilir, toz şeker ve yağ da ilave edilerek 15-20 dakika bu karışım kabın ağzı kapatılarak bekletilir.   Bir müddet sonra bu karışıma un ilave edilerek kulak memesi yumuşaklığına gelinceye kadar hamur yoğrulur ve ağzı kapatılarak hamur mayalanmaya bırakılır.

4-5 kez 15 dakikada hamur yoğrularak hamurun havası çıkarılır. Daha sonra hamurun üçte ikisi zeytinli çörek için ayrılır ve zeytinler hamura ilave edilerek hamur iyice yoğrulur. Bu sefer hamur incelmiştir ve ele yapışmayacak kıvama gelmiştir.

Yağlı kağıt konulmuş tepsi hazırlanır, kağıda yağ sürmeye gerek yoktur. Küçük yuvarlak toplar yapılarak(Arzu ettiğiniz büyüklükte) zeytinli hamurlar tepsiye dizilir ve bir müddet daha hamurun tepside mayalanması beklenir. 15 -20 dakika sonra 200 derecelik fırında pişirilir. Bir kürdan yardımıyla pişip pişmediğini anlayabilirsiniz, kürdanı batırdığınızda malzemeler yapışmıyorsa çörekler pişmiş demektir. Tepsiyi fırından çıkardıktan sonra buharı 1-2 dakika çıktıktan sonra tepsinin üzerine ikinci bir tepsi kapatın veya yağlı kağıt koyabilirsiniz aksi halde çörekler odun gibi olur.

Peynirli, biberli çörek içinse ayırdığımız tuzsuz hamura bir tatlı kaşığı tuz, 1 tatlı kaşığı toz pul biber, 2 çorba kaşığı zeytinyağı ve 1 tabak ufalanmış beyaz peynir ilave edilerek hamur iyice yoğrulur ve hamur ele yapışmayacak yumuşak bir kıvama gelmiştir.

Yağlı kağıt konulmuş tepsi hazırlanır, kağıda yağ sürmeye gerek yoktur. Küçük yuvarlak toplar yapılarak(Arzu ettiğiniz büyüklükte) zeytinli hamurlar tepsiye dizilir ve bir müddet daha hamurun tepside mayalanması beklenir. Çörek hamurlarını fırına vermeden önce üzerine yumurta sarısı süreriz, arzu edilirse susam veya çörek otu da koyulabilir ve 200 derecelik fırında pişirilir. Bir kürdan yardımıyla pişip pişmediğini anlayabilirsiniz, kürdanı batırdığınızda malzemeler yapışmıyorsa çörekler pişmiş demektir. Tepsiyi fırından çıkardıktan sonra buharı 1-2 dakika çıktıktan sonra tepsinin üzerine ikinci bir tepsi kapatın veya yağlı kağıt koyabilirsiniz aksi halde çörekler odun gibi olur.

Kolaylık olsun diye mayalı hamuru akşamdan mayalayıp, buzdolabında ertesi güne kadar ağzı kapalı halde muhafaza edebilirsiniz ve çörekleri de istediğiniz vakit yapabilirsiniz. Çörek yapımı fazla zamanınızı almamış olur.

Afiyet olsun, sevgiyle kalın.

Sibel Koçarslan

 
Toplam blog
: 627
: 3456
Kayıt tarihi
: 11.06.11
 
 

Kendi halinde yaşayan doğa tutkunu, sıradan bir vatandaş. İnsanların dış güzelliğine değil iç güz..