Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

22 Mart '15

 
Kategori
Türk Mutfağı
 

Zeytinli karışık poğaça (Peynir)

Zeytinli karışık poğaça   (Peynir)
 

Alıntı


500 gr Un
1 Çay bardağı erimiş tereyağı
150 ml Süt 
2 Yumurta ( + Yumurta beyazı)
3 Tatlı kaşığı toz maya
3 Tatlı kaşığı şeker
1 Tatlı kaşığı tuz
1 Tatlı kaşığı sıvı yağ (Hamurun yüzüne sürülüp bekletilecek)
 
 
 
 
Ilık sütün içerisine toz maya, şeker ve tuzu koyun 10 dakika bekletin, mayanın kabarcıkları sütün üzrinde görüldüğünde, yumurtayı ve eritmiş olduğunuz tereyağını da ilave edin. elinizle veya mutfak robotunuzla hem hafifçe karıştırın hemde diğer yandan ununu ilave edin. Unutmadan; Poğaçanızın yüzüne yüreceğiniz sadece sarısı ve diğer bahsettiğim  kaşık ölçekli sıvı yağ ve süttür, beyazını ne yapıyoruz, tabi ki yoğuracağımız bu una ilave edip, yumuşak hamuru elde ediyoruz ;) Yarım saat hamurunuzu oda sıcaklığında mayalanması için dinlendirin, üzerini fırça yardımı veya elinizle 1 çay kaşığı yağla yağlayın, temiz mutfak beziyle üzerini de örtmeyi unutmayın.
 
 
 
İç Malzemeler...
 
200 gr Zeytin
100 gr Beyaz peynir
1/4 Demet maydanoz
2 Adet sivri biber
 
 
 
Beyaz peyniri, çeyrek demet maydanozu ve incecik doğramış olduğunuz sivri biberleri karıştırın, zeytinlerin çekirdeklerini çıkarın. Limon büyüklüğünden hamurlar alarak, ister elinizde isterse mutfak tezgahında hafifçe yağlayıp hamurun ortasına iç malzemesi olan karışımdan bir tatlı kaşığı alarak koyun, diğer cam kasenizde çekirdekleri çıkan zeytinlerden, her bir poğaça hamuruna 5 adet zeytin koyup şeklini verin. Yuvarlak poğaçaların üzerilerine 30 dakika olmak kaydı ile mutfak bezi ile örtün. Fırın tepsiniz de yağlı kağıt kullanmak büyük kolaylık, şekil verdiğiniz poğaçaları tepsiye dizip 2oo dereceli fırında 15 dakika pişirin. Fırınınızı da 10 dakika önceden ısıtınız ki, poğaçalarınız istenilen lezzette pişip sizi ve midenizi mutlu etsin. Afiyet olsun..
 
 
 
Poğaçanın Yüzüne Sürmek için
 
 
1 Yumurta sarısı
1 Yemek kaşığı sıvı yağ
1 Tatlı kaşığı süt
Susam veya çörekotu
 
 
Susam ve çörekotunun haricinde; Cam kasede malzemeleri karıştırıp, kabaran poğaçalarınızın üzerine sürün, sütü koymadığınızda poğaçaların yüzü çok parlak ve albenisi hoş renkte, ama sütü de karıştırdığınızda daha değişik ve çıtır, iki şekliyle de deneyin ve görün.
 
 
Dip Not: Sivri biberleriniz acı ve de hoşlanmıyorsanız,  2 adet çarliston biberi kullanınız, yok acıyı seviyorum diyorsanız da 2 yerine 3 sivri biber dahi koyabilirsiniz. Hatta sivri biberden feragat edip, acı kırmızı pul biber de koyabilirsiniz, Her poğaça yaptığımda mutlaka birinin içini diğerinden farklı yaparım, ta ki, çocuklarım; Anne '' Aynısının tıpkısından'' Diyene kadar ; )   Değişik tatlar yakalamayı sevdiğimden olsa gerek,  sizlerle paylaşmak ise beni ziyadesiyle mutlu ediyor..  Selam ve sevgilerimle.. 
 
 
Toplam blog
: 425
: 412
Kayıt tarihi
: 24.02.13
 
 

37 Yıldır  yurtdışında yaşıyorum , 1000 den fazla şiirim var,  çeşitli edebiyat sitelerinde, derg..