- Kategori
- Yemek - Mutfak
Zeytinyağlı biber dolması
Yemek davetlerinin ağır toplarından biri et yemeklerinin yanında sunulan zeytinyağlı biber dolmasıdır, biber dolmasını yaparken baharatlarını ve iç malzemesini ne kadar bol koyarsanız o kadar lezzetli olur.
Yemek pişirmeyi seven hanımlar evlerinde bu güzel lezzetin tazesini yaz aylarında kurusunu kış aylarında sık sık yaparlar.
Malzemeler:
1 kilo dolmalık biber
2 su bardağı baldo pirinç
2 büyük boy kuru soğan
2 tatlı kaşığı tuz
2 tatlı kaşığı toz şeker
1su bardağı zeytinyağı
Yarım çorba kaşığı biber salçası
Yarım çorba kaşığı domates salçası
1 adet domates rendesi
1 çorba kaşığı kuru nane
1 tatlı kaşığı kekik
1 tatlı kaşığı pul biber
1tatlı kaşığı yenibahar
1 çay kaşığı kimyon veya karabiber
Yarım demet ince kıyılmış maydanoz
2 diş sarımsak veya 1 çay kaşığı sarımsak tozu
1 çorba kaşığı nar ekşisi
Yapılışı:
Kapakları çıkarılan dolmalık biberler ayıklandıktan sonra içleri ve dışları iyice yıkanır. İyice yıkanan pirinçlere yemeklik doğranmış soğanlar, az suda eritilmiş salça, ince kıyılmış maydanozlar, sarımsaklar, baharatlar, tuz, şeker, nar ekşisi ve yağ ilave edilir.
2 su bardağı sıcak su pirinçlere dökülerek dolma içlerine ön pişirme yapılır, ön pişirme yapılmasının nedeni ise zeytinyağlı dolmalar ertesi güne kaldığı zaman buzdolabında beklerken pirinçlerin sertleşmemesi içindir.
Pişen dolma içi ılıdıktan sonra dolmalık biberlere doldurulur ve pirinçlerin üzerine minik domates parçaları konulur ve tencereye dizilir. Dolmalık biberlerin üzerine porselen bir tabak kapatılır ve biberlerin hizasını geçmeyecek biçimde su doldurularak tencerenin kapağı kapatılır ve su kaynayınca ocağın altı kısılarak dolmalık biberler pişirilir.
Dolmalık biberler soğuduktan sonra servis yapılır.
Afiyet olsun.