Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

18 Temmuz '07

 
Kategori
Çevre Bilinci
 

Zeytinyağlı dolma orman yakar mı?

Zeytinyağlı dolma orman yakar mı?
 

Her yaz olduğu gibi bu yaz da alışıldık olaylarla karşılaştık. Ormanlarımız cayır cayır yanmakta. Yine komplo teorileri havalarda uçuyor. Arazi açmak için şu için bu için yakıyorlar diye bağırıyor insanlar. Sonra bakan bey çıktı ve yanan yerlere kesinlikle ağaçlandırma dışında hiçbirşey yapılamaz dedi ve insanları bi düşünce sardı e o zaman neden yanıyor ormanlar diye!

Neden yanar bir çok nedeni var tabi. Doğal sebeplerde var bu yangınların içinde ve fakat genellikle insani faktörler ön planda.

Bizim insanımız sever çayır çimende keyif yapmayı ve ne zaman böyle bir program yapılsa akla ilk gelen mangaldır. Hemen etler, kömürler hazırlanır doğru ormana ve ne hikmetse zevk-i sefa bitince ormanda eve dönüş yolu tutulurken mutlaka bir şeyler kalır geride. Ya boşaltılan mangaldan bir ateş zerreciği, ya bir cam parçası ya da felakete sebep her hangi bir şey. Tabiki yoldan geçerken içtiği sigarayı camdan dışarı atıp arkasına bakmadan gazlayan sürücülerimizde var.

Oysa hiç duydunuz mu bir zeytinyağlı dolmanın ormanı yaktığını? Veya evde hazırlanmış soğuk sandwich’in bir ormanı kül ettiğini. Yok tabiî ki böyle bir örnek..! Bahsettiğim şey işimizi şansa bırakmamamız illaki önlem diyorum. Doğal olay diye vahlanmakla sızlanmakla olmaz bu işler her felaketin bir önlemi var.

Dikkat…!

Artık her zamankinden daha fazla dikkat etmeli, her zamankinden daha hassas olmalıyız. Zaten Küresel ısınma kapıdan içeri girmiş yağmurlar yağmamakta direniyor, bulutlar şehirlerin üzerinde dolaşıp bir damla dökmeden bazen gidiyorlar…

Neden?

Çünkü şehirlerden yükselen sera etkisi bulutları daha yükseklere itiyor ve yağmuru engelliyor. Artık şehirlerde yeşil alan bulmak oldukça güçken bir de ormanlarımızın peşi sıra yanması iyice tuz biber oluyor .

Birçok yazımda tekrar tekrar söylüyorum biraz daha özveri ve biraz daha dikkatle bari ellerimizle bu hale getirdiğimiz dünyayı hiç değilse bu noktada tutmaya çalışalım ve bizden sonrakilere arkamızdan hoş anılar bırakalım.

 
Toplam blog
: 99
: 2370
Kayıt tarihi
: 25.03.07
 
 

1977 yılında İstanbul'da doğdu, zamanının getirdiği bir çok avantajı değerlendirdi. Sokakta oynad..