Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

02 Mart '15

 
Kategori
Yemek - Mutfak
 

Zeytinyağlı kuru biber dolması

Zeytinyağlı kuru biber dolması
 

Kışın kurutulmuş biberlerden yapılan dolmaların lezzeti bir başkadır. Lezzetli bir kış yemeğidir. Kuru biber dolması genelde pirinçle yapılır ama bulgurla yapan da çoktur. Bu yemeği yaptınız mı elinizin ucuyla değil bol bol yapacaksınız ki millet doysun. Zira ne kadar yapılırsa yapılsın bir çırpıda biten yemek çeşitlerinden biridir. Bu yemeğe kıyma veya leblebi büyüklüğünde çok küçük doğranmış kırmızı et ilave ederek aynı biçimde pişirebilirsiniz. O zaman etli kuru biber dolması olur. İşte ağız tadıyla yiyebileceğiniz zeytinyağlı kuru biber dolmasının tarifi.

Malzemeler:

30 tane kurutulmuş biber(ayrıca çeşit olsun diye salça yapılan kırmızı kurutulmuş biber de kullandım.) 30 tane iki çeşit biberin toplamı için geçerlidir.

3 su bardağı baldo pirinç

4 tane iri soğan(İnce ince kıyılmış veya rendelenmiş)

1 su bardağı sızma zeytinyağı

2 yemek kaşığı biber salçası, 1 veya 2 çorba kaşığı nar ekşisi veya sumak ekşisi( Arzuya göre)

1 demet maydanoz

1 çorba kaşığı pul biber ve nane, 1 tatlı kaşığı kekik, yenibahar ve kimyon, yarım çay kaşığı zerdeçal

Ayrıca pişirme sosuna konulacak 2 çorba kaşığı zeytinyağı

Yapılışı:

Öncelikle kuru biberler soğuk suyla yıkandıktan sonra 10 dakika haşlanır, kabukları biraz yumuşamalıdır.

Büyük bir tavaya yıkanmış pirinçler, kıyılmış soğanlar, az su içinde eritilmiş 1 çorba kaşığı salça, 1 çorba kaşığı nar ekşisi, tuz, yağ ve baharatlar eklenerek 1 su bardağı suyla malzemeler pişirilir.

Pişen dolma içi haşlanmış biberlere doldurulur(dolma ağızları 1 parmak boş kalacak şekilde) ve düdüklü tencereye konulur.

Çukur bir tabağın içine 1 çorba kaşığı salça, 2 çorba kaşığı zeytinyağı, biraz tuz ve nar ekşisi koyularak biraz suda eritilir. Daha sonra tencereye 2 su bardağı su koyulur(bu su miktarı düdüklü tencere için geçerlidir.) ve dolmaların üzerine porselen bir tabak konularak dolmalar düdüklü tencerenin buharı çıktıktan sonra, altı kısılarak 25 dakika pişirilir.

Dolmalar pişince en az 1 saat dinlendirilir, ne kadar dinlenirse o kadar lezzetli olur ve yoğurt eşliğinde servis yapılır.

Afiyet olsun, güzel günler sizin olsun.

 

 
Toplam blog
: 627
: 3456
Kayıt tarihi
: 11.06.11
 
 

Kendi halinde yaşayan doğa tutkunu, sıradan bir vatandaş. İnsanların dış güzelliğine değil iç güz..