Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

04 Nisan '12

 
Kategori
Yemek - Mutfak
 

Zeytinyağlı kuru patlıcan ve kuru kabak dolması

Zeytinyağlı kuru patlıcan ve kuru kabak dolması
 

Nar ekşili veya sumaklı zeytinyağlı kuru patlıcan ve kuru kabak dolması


Yaz gelinceye kadar kuru patlıcan ve kuru kabak dolmasının tadına alışanlar sık sık bu yemeği yaparlar. Kuru patlıcan ve kuru kabakların hem kıymalısı hem zeytinyağlısı çok lezzetli olur. Yazın hanımlar kış için epeyce kurutmalık hazırlar. Bence kurutma sebzelerin tadı ayrı güzeldir. Genelde pirinçle yapılır ama bulgurla yapan da çoktur. Bu yemeği yaptınız mı elinizin ucuyla değil bol bol yapacaksınız ki millet doysun. Zira ne kadar yapılırsa yapılsın bir çırpıda biten yemek çeşitlerinden biridir.

Malzemeler:

30 veya 35 tane kurutulmuş patlıcan ve kabak

2.5 su bardağı pirinç

4 tane iri soğan(İnce ince kıyılmış veya rendelenmiş)

2 yemek kaşığı biber salçası, 1 veya 2 çorba kaşığı nar ekşisi veya sumak ekşisi( Arzuya göre)

1 demet maydanoz

1 çorba kaşığı pul biber ve nane, 1 tatlı kaşığı kekik, yenibahar ve kimyon

2 tatlı kaşığı tuz, zeytinyağı, 1 çorba kaşığı toz şeker

Yapılışı:

Öncelikle patlıcan ve kabaklar ayrı kaplardaki kaynar suda 20 dakika bekletilir.

Daha sonra başka bir tencerede kaynayan suyun içine önce kabaklar sonra patlıcanlar atılarak 20 dakika kaynatılır ve çıkarılıp bir kabın içine koyularak soğuması beklenir.

Büyük bir tavaya yıkanmış pirinçler, kıyılmış soğanlar, az su içinde eritilmiş 1 çorba kaşığı salça, 1 çorba kaşığı nar ekşisi, tuz, yağ ve baharatlar eklenerek 1 su bardağı suyla malzemeler pişirilir.

Pişen dolma içi patlıcan ve kabaklara doldurulur(dolma ağızları 1 parmak boş kalıcak şekilde) ve derin bir tencereye patlıcanlar altta kabaklar üstte olacak şekilde dizilir.

Çukur bir tabağın içine 1 çorba kaşığı salça, 3 çorba kaşığı zeytinyağı, biraz tuz ve nar ekşisi koyularak biraz suda eritilir. Daha sonra tencereye dolmaların üstünü geçmeyecek şekilde kaynar su koyulur ve dolmaların üzerine porselen bir tabak konularak dolmalar pişirilir, suyu azalırsa tekrar sıcak su ilave edilir.

Dolmalar pişince en az 1 saat dinlendirilir, ne kadar dinlenirse o kadar lezzetli olur ve yoğurt eşliğinde servis yapılır.

Afiyet olsun, güzel günler sizin olsun.

Sibel Koçarslan

 
Toplam blog
: 627
: 3456
Kayıt tarihi
: 11.06.11
 
 

Kendi halinde yaşayan doğa tutkunu, sıradan bir vatandaş. İnsanların dış güzelliğine değil iç güz..