Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

07 Aralık '11

 
Kategori
Yemek - Mutfak
 

Zeytinyağlı limonlu kereviz

Zeytinyağlı limonlu kereviz
 

zeytinyağlı limonlu kereviz


Kereviz için eski tıbbın babası Hipokrat  hastalarına kerevizi önerirken ”Altüst olmuş sinirleriniz için kereviz, besininiz ve ilacınız olsun” demiş.

Ayrıca karaciğer şişkinliğine ve idrar yollarına da iyi gelmesiyle tanınan kerevizin afrodizyak etkisi de vardır. Çoğu insanın sevmediği bir kış sebzesi olan kereviz tarihi Antik Yunan'a ve Antik Roma'ya dayanır. Roma krallarının en gözde yemeklerinden biriydi. Afrodizyak etkisi maydanoz ile birleşince ortaya çıkıyormuş.

Faydaları saymakla bitmez ama kimisi kokusunu sevmez, kimisi tadını. Benim çevremde kerevizi hiç yemeyip de zeytinyağlı, limonlu kerevizi tadanlar kereviz yeme alışkanlığını edinmişlerdir. Zeytinyağlı, limonlu kereviz benim de en sevdiğim yemeklerden biridir bir de yıkaması ve doğraması olmasa zira kumunu dökmesi için çok iyi yıkamak gerekir ve limonlu suya koyup renginin kararmaması sağlanır: Son zamanlar da portakallı kereviz modası çıktı ama benim limonlu kerevizden başkasına türlüsüne ağız tadım uymuyor.

Biraz zaman ayırmak gerekir gerekli sebzeleri yıkamak ve doğramak için en iyisi pişirmeden evvel hepsini yıkayıp çiğ olarak derin dondurucuya koymak ve uygun bir zaman aralığında pişirmek.

Malzemeler:

6 tane orta boy kök kereviz ayrıca 2 maydonoz büyüklüğünde sapları ve yeşil yaprakları

1 büyük boy havuç, 1 büyük boy patates (kereviziniz yetersizse koyun, koyarsanız kerevizin kendine özgün aroması biraz kayboluyor)

2 tane orta boy soğan

2 tane limonun suyu veya 2 çorba kaşığı hazır limon sosu

1 çorba kaşığı toz şeker ve 1 ,5 tatlı kaşığı tuz

1 çay bardağı(orta boy ) zeytinyağı

Yapılışı:

Önce kerevizin saplarını ve yapraklarını yıkayıp düdüklü tencerenin en dibine koyun. Daha sonra ayıklanmış ve doğranmış, limon suyuna batırılmış kerevizleri, havuçları ve patatesleri koyun. 2 tane soğanı yan yan doğrayıp tencerenin içine ilave edin.

Toz şeker ve tuzu serptikten sonra zeytinyağını ve limon suyunu ilave edelim.

Hiç su ilave etmeden (Eğer yeni yıkadıysanız, derin dondurucudan çıkarsa 1 çay badağı su ilave edelim), düdüklü tencerenin kapağını kapatıp buhar çıktıkdan sonra düdüğünü kapatıp, altını kısıp 25 dakika pişirelim.

Düdüklü tencerenin buharı dinginleşince tencerenin kapağını açıp borcam veya porselen bir kaba alıp soğuyunca servis yapalım.

Afiyet olsun. Sağlıklı ve mutlu günler dilerim.

 Sibel Koçarslan

 
Toplam blog
: 627
: 3456
Kayıt tarihi
: 11.06.11
 
 

Kendi halinde yaşayan doğa tutkunu, sıradan bir vatandaş. İnsanların dış güzelliğine değil iç güz..