Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

25 Temmuz '11

 
Kategori
Türk Mutfağı
 

Zeytinyağlı pazı sarma

Zeytinyağlı pazı sarma
 

Ege yöresinde pazı yaz kış bulunur. Hatta ıspanaklı gözleme diye çoğu yerde gözlemenin içine pazı koyarlar ve ıspanaklı gözleme diye satarlar. Kışın iyi yaprak sarma bulamadığınız zaman pazı sarması yapabilirsiniz, kıymalısını, zeytinyağlısını.. Lezzeti da iyi yapıldığı zaman yaprak sarmadan daha lezzetli olur. Çünkü yaprakları daha yumuşaktır ve lezzetlidir. 

Yalnız pazının kökleri ne kadar sertse yaprakları da o kadar narindir. Pazı sarmasının yaprakları özen gösterilmezse hemen yırtılır. Biraz dikkatli olmak gerekir. Artan kökleri ve yaprakları da yemek olarak yapılabilir. 

Pazı sebzesini 2 büyük demet aldığınız zaman bir yapraklarının bir kısmını böreğe bir kısmını pazı sarmaya bir kısmını da saplarıyla beraber yemek olarak yapabilirsiniz. Sapları sert olduğu için yemeğin miktarı bol olur. İnanılmaz bereketli bir sebzedir ve çok da ucuzdur. 2 demet pazıyı 2 TL en fazla 3 TL ye pazardan alabilirsiniz. Size üç çeşit ürün sunar. Yanına da bir kaç tane kurutmalık dolmabiberin içi doldurulup konulursa yemeğin ayrı bir güzelliği olur. 

Malzemeler: 

1 demet büyük boy pazı 

2 su bardağı pirinç 

4 tane orta boy kuru soğan 

1 yemek kaşığı tepeleme salça 

1 tatlı kaşığı kırmızı pul biber, 1 çay kaşığı karabiber ve 1 çorba kaşığı kuru nane 

1 çorba kaşığı yenibahar (dolma baharı), 1 tatlı kaşığı tarçın, 1 çorba kaşığı toz şeker 

6 çorba kaşığı zeytinyağı 

2 su bardağı pirinç

Yapılışı: Pazı yaprakları köklerinden ayrılır, arka yüzündeki damarları da bir bıçakla alındıktan sonra iyice yıkanır. Bir tencerede su kaynatılır ve kaynamış suya pazı yaprakları batırılıp çıkarılır bekletmeden ve ayrı bir kaptaki soğuk su içine koyulur. Daha sonra bir kaba suyu süzülerek alınır.

Ayrı bir kapta pirinçler yıkanır, kuru soğanlar rendelenir veya incecik doğranır. Pirincin içine az suda eritilmiş salça ve diğer malzemeler koyulur ve harç iyice kaşıkla karıştırılır, 1 su bardağı suyla piinçler ön pişirme yapılır. 

Pazı yapraklarının içine yeterince iç koyularak sıkıca sarılır. Düdüklü tencereye dizilir. Üstüne bir mermer taşı veya porselen tabak konulur ve 1 çay bardağı su dökülür, 25 dakika düdüklü tencerede ( ıslık çıktıktan sonra) pişirilir. Tabağa alındıktan sonra üzerine biraz zeytinyağı ve limon karışımı dökülür.. Soğuduktan sonra servis yapılır. 

Afiyet olsun, sevgiyle kalın. 

Sibel Koçarslan 

 
Toplam blog
: 627
: 3456
Kayıt tarihi
: 11.06.11
 
 

Kendi halinde yaşayan doğa tutkunu, sıradan bir vatandaş. İnsanların dış güzelliğine değil iç güz..