Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

05 Ocak '15

 
Kategori
Yemek - Mutfak
 

Zeytinyağlı Pırasa yemeği

Zeytinyağlı Pırasa yemeği
 

Pırasa yemeği mutlaka zeytinyağlı yenir diyorsanız işte size göre bir tarif. Özelliği sebzelerin ağızda kıtırdamadan ama çok da erimeden, limonun etkisiyle hafif mayhoş, yüz ağartıcı bir sebze yemeği.  Pırasa yemeyen birçok kişi bu tarifi denedikten sonra mutlaka yiyecektir.

Zeytinyağlı pırasa yemeği tarifinde pirinç yerine ince bulgur ya da kalın bulgur kullanılırsa aynı tat olmaz, limonu sonradan sıkarsanız da aynı ayarı yakalayamazsanız. Pirinç ölçüsü ise ufak Türk kahvesi fincanıyla, ne eksik ne fazla olacak, gerçekten zeytinyağlı yemeklerde ayar çok önemli eğer ayarı iyi değilse o sebze yemeği yenmiyor.

Bu yemeğin pişme ayarının özelliği ise düdüklü tencerede çok az suyla, buhar basıncıyla pişmesi. Yağ ayarı ise ne az ne çok, az yağ koymaya kalkarsanız da olmaz. Tam olarak çok büyük olmayan çay bardağı ile 1 çay bardağı zeytinyağı olacak. Yağı az koyunca da tat ayarı bozuluyor. Ben her hafta zeytinyağlı pırasa yemeğini yapıyorum.

Bir de pırasayı alırken pazardan yeşil yaprakları ile birlikte satın almak lazım. Yeşil yaprakları olmadan pırsa yemeğinin lezzeti eksik kalır. Yeşil yapraklarının da bozuk olmaması lazım, en iyisi pırasaları buzdolabına koymadan aynı gün ya da ertesi gün pişirmek lazım. Ya da tazeliği bozulmasın diye hemen ayıklayıp, yıkayıp kaynar suya koymadan derin dondurucuya koymak lazım.  O zaman istediğiniz zaman pişirebilirsiniz.

Malzemeler:

1 kilo pırasa(yeşil yapraklarıyla birlikte)

1 tane havuç

1 tane cherry domates

1 küçük Türk kahvesi fincanı pirinç

1 orta boy çay bardağı zeytinyağı (sızma olursa daha iyi)

2 tane limon suyu(limonlar bol sulu olacak)

1 tatlı kaşığı tuz(kaya tuzu veya deniz tuzu)

2 tatlı kaşığı toz şeker

1 çay bardağı su

Yapılışı:

Pırasalar ayıklanır, kumlar varsa temizlenir, iyice yıkanır ve doğranır.

Doğranan pırasalar tencereye alınır, 1 havuç küp biçiminde kesilerek pırasalara ilave edilir.

Yıkanmış pirinçler ve ortadan ikiye bölünmüş cherry domates tencereye koyulur.

1 tatlı kaşığı tuz, 2 tatlı kaşığı toz şeker, 1 çay bardağı zeytinyağı ve su ilave edilir.

En son 2 tane limonun suyunu sıkıp ilave ederiz.

Düdüklü tencerenin kapağını kapatıp ocağın altını yakarız ve tencereden buhar çıkınca ocağın altını kısıp, düdüğü yan yatırıp pırasaları 25 dakika pişiririz.  Düdüklü tenceresi çok hızlı pişirenlerde dakika ayarı düşebilir.

Düdüklü tencerenin kapağını 15 dakika sonra açarız ve yemek iyice özleşsin diye bir kaşıkla yemeğin altını üstüne getiririz.  Yemeği en az bir saat dinlendirdikten sonra servis yaparız.

Afiyet olsun.

 

 

Önerilerine Ekle Beğendiğiniz blogları önerin, herkes okusun.

 
Tıklayın, siz de blog yazarı olun! Aklınızdan geçenleri paylaşın!
Facebook hesabınızla yorum yapın, daha çabuk onaylansın!
Toplam blog
: 627
Toplam yorum
: 215
Toplam mesaj
: 6
Ort. okunma sayısı
: 3372
Kayıt tarihi
: 11.06.11
 
 

Kendi halinde yaşayan doğa tutkunu, sıradan bir vatandaş. İnsanların dış güzelliğine değil iç güz..

 
 
Yazarı paylaş
  • Tümünü göster