Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

30 Eylül '15

 
Kategori
Yöresel Yemekler
 

Zeytinyağlı yaprak sarması

Zeytinyağlı yaprak sarması
 

Zeytinyağlı Yaprak Sarması


Asma yaprağından zeytinyağlı ya da etli sarma yapmak yurt genelinde yaygındır. Elazığ bu yönden çok şanslı bir ilimiz. Üzümleri çok meşhurdur. Ünlü bir marka şarabın yapımında kullanılan Öküzgözü üzümü Elazığ'da yetişir. Tehernebi, Şirfoni, Ağın Üzümü, Boğazkere, Besni Üzümü ve daha niceleri...Üzüm çeşiti bu kadar çok olunca yaprak çeşiti de bir o kadar çok oluyor tabii ki. Asma yaprağının ince damarlı ve kehribar renginde olması makbuldür. Kış için tuz ile basılarak salamura haline getirilerek saklanır. Yazın tazesinden de sarma yapılır. Zeytinyağlı sarma ne kadar ince sarılırsa o kadar kıymetlidir. Etlisi ise biraz tombul sarılır. Etlisi, bazen korukla, bazen yeşil erikle ( Can eriği ), bazen de limon dilimleri ya da limon tuzu ile pişirilir. Yaprak sarmasının gerek etlisi olsun gerekse zeytinyağlısı, Elazığ sofrasının baş yemeklerindendir.

MALZEMELER:

2 su bardağı pirinç

2 orta boy yemeklik doğranmış kuru soğan

tarçın, tuz, nane , istenirse domates salçası

limon suyu, 1/2 limonun dilimleri, toz şeker

1 su bardağı zeytinyağı ( yarısı içine , yarısı da pişerken üzeri için )

yeterince asma yaprağı

YAPILIŞI:

Bir tencerede soğanlar zeytinyağında şeffaflaşıncaya kadar kavrulur. Yıkanıp süzdürülmüş pirinçler de soğana eklenip şeffaflaşıncaya kadar kavrulur. Domates salçası da katılıp çiğ kokusu gidinceye kadar ateşte çevrilir. Tuz ve şekeri ayarlanıp 2 su bardağı su ilâve edilerek göz göz olana kadar pişirilir. Limon suyu (istenirse yerken de sıkılabilir ), nane, tarçın serpilerek bir kenarda demlenmeye bırakılır. Diğer yanda asma yaprakları salamura halinde ise fazla tuzunu almak için sıcak suda bekletilir. Eğer taze ise biraz yumuşamalarını sağlamak için tuzlu suda hafifçe haşlanır. Her bir yaprağın sapı koparılıp bir tatlı kaşığı kadar iç harçtan konulup tek tek sarılarak tencereye dizilir. Üzerine limon dilimleri döşenir. 2 su bardağı su ve zeytinyağı ilâvesiyle pişirilir.. Pişen yemek tenceresinde soğutulduktan sonra servis tabağına çevrilerek servis edilir.

 
Toplam blog
: 23
: 1044
Kayıt tarihi
: 09.03.15
 
 

1960 yılında Kırşehir'de doğdu. Babasının memuriyeti dolayısı ile Türkiye'nin birçok ilinde bulun..