Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

12 Aralık '08

 
Kategori
Yemek - Mutfak
Okunma Sayısı
16356
 

Zeytinyağlı yer elması

Zeytinyağlı yer elması
 

Zeytinyağlı Yer elması


Sanki volkanik kaya gibi eciş bücüş görünümlüdür yer elması.
Çoğu kimse çiğ olarak tüketir, ama pişirmeyi de deneyin görün ne muhteşem bir soğuk yemek oluyor.
Kalori olarak çok düşüktür nişastalı olmadığı için sizin için. Kısaca faydalarından da bahsetmek istiyorum.

- Emzikli annelerde süt gelişini artırır.
- İdrar söktürücüdür. Böbreklerin çalışmasını hızlandırır.
- Safra kesesini etkileyerek safra özsuyu gelişini artırır.
- Cildi güzelleştirir.
- İdrar söktürücüdür
- Cinsel gücü artırma (afrodizyak) etkisi bulunduğu ileri sürülmektedir.
- Bedenin direncini artırırken kan şekerini yükseltmediği için şeker hastalarına tavsiye edilir.

Kısaca bu faydaları bilmeden de yerelmasını zevk ile tüketeceğiniz muhteşem bir yemek olarak sunmaya ne dersiniz.. ?

MALZEMELER:

1 Kg. Yer elması (Orta boy seçin).

2 adet ortaboy Havuç,

1 Fincan pirinç,

1 Limon,

1 çay bardağı Zeytinyağı,

1 tatlı kaşığı şeker,

1 çay kaşığı tuz.

1, 5 çay bardağı sıcak su.

HAZIRLANIŞI:

İlk olarak derin bir kaba su koyup, içine yarım limonu sıkarak hazırlayın.
Yer elmasını soyar soymaz hemen bu su içine atı, bekletirseniz kararır çünkü. Yer elmalarını seçerken çok girintili çıkıntılı seçmediyseniz soymanız daha kolaydır. Büyüklüklerine göre küçük ise olduğu gibi bırakın yada dörde bölün.

-Geniş bir tencereye zeytinyağını koyun içine havuçları ilave edin. Hafifçe kavurun. Havucun rengi yağı sarartsın yemeğe renk karat bu sarılık.

-Havuçların içine pirinçleri koyup az onlarıda kavurun. Pirinçleri kavurmadan da koyabilirsiniz ama ben ezilmiş değil tane tane duran pirincin görüntüsünü daha çok seviyorum. O yüzden de kavuruyorum. Üzerine şekeri, tuzu ilave edin.

-Kavurma işlemi bittiğinde yer elmalarını katın, kalan yarım limonu üzerine dilimleyin sıcak suyuda katarak kısık ateşte 15 dk. pişmeye bırakın. Kapağını açmayın kararmasın onun yerine tencereyi sallayın pirinçler yapışmasın diye. Yer elmaları yumuşadığında yemek pişmiştir.

-Kapağı kapalı halde soğumaya bırakın.

- Benim önerim bu zeytinyağlıyı bir gün buzdolabında bekletip ve ondan sonra yemenizdir.

Her türlü ızgaranın yanında sunabileceğiniz gibi. Meze olarakta sunabilirsiniz.

Aldığınız lezzet tarifi güç lezzetlerdendir. Muhteşem bir tat ağızda dağılan yer elmasının lezzeti size mutluluk verecektir.

Ama her sorununuzu çözmez.

Afiyet olsun.


Önerilerine Ekle Beğendiğiniz blogları önerin, herkes okusun.

 
Tıklayın, siz de blog yazarı olun! Aklınızdan geçenleri paylaşın!
 
 

Tarifinizi kullanarak biraz sonra yer elmasını pişireceğim. Sağolun...

Müyesser Saka 
 30.12.2009 15:35
Cevap :
Beğeneceğinize eminim. Az pişirmeyin yanlız iyice yumuşasın ve sakın karıştırmayın pişerken ve sonra. Soğuduktan sonra sevis tabağına alın. Afiyet olsun..  30.12.2009 21:46
 

Kare kare de resimlemişsiniz. Artık bize de denemek düşüyor.... Esen kalın.

papatya650 
 23.01.2009 13:57
Cevap :
Şimdiden sizede afiyet olsun. Denediğinizde bunu göreceksiniz. Bağzı şeyler resimle daha kolay anlatılıyor hazır kızımda çekip duruyor ben çalışırken. Sizlerede kolaylık işte. Saygılarımla..  23.01.2009 14:33
 

valla hiç yapmadım... ama pazarda tezgahın üzerinde gördüğüm zaman hep almak istemişimdir. Bizimkiler şey biraz:)) dökmekten korktum hep. kerevize benziyor sanki... ama denemekte de fayda var yemeden de yorum yapmak olmaz..

Yağmur zamanı 
 18.12.2008 8:32
Cevap :
Bence bir dene. Değişik tatları tatmak gerekiyor değil mi. Yaşamın renkleridir bunlar. Az miktar al ve bir dene kesin çöpe atmazsın benden söylemesi. Afiyet olsun...  18.12.2008 9:19
 

tam annemlik olmuş bu yazın. kendisi pek sever de :))

beenmaya 
 15.12.2008 22:09
Cevap :
Daha ne arkadaşım annenin yüreğine dokunmuşuz. Ama sendeki sitemden anladığım sen pek sevmiyorsun anlaşılan:-)  16.12.2008 8:34
 
Facebook hesabınızla yorum yapın, daha çabuk onaylansın!
 
 
Toplam blog
: 100
Toplam yorum
: 562
Toplam mesaj
: 0
Ort. okunma sayısı
: 1895
Kayıt tarihi
: 13.06.06
 
 

Hayata güleryüzle bakmaktır felsefem ama polyannacı değil. 1961 Sivas doğumluyum, evliyim 2 kızım..

 
 
Yazarı paylaş
  • Tümünü göster