Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

01 Nisan '18

 
Kategori
Türk Mutfağı
 

Zeytinyağlıların Prensi Enginar Tarifi

Zeytinyağlıların Prensi Enginar Tarifi
 

Sağlık Dostu Enginar


Pek çok sebze ve meyveyi artık yaz kış bulabiliyoruz.Hava şartlarında ki değişikliklerden ötürü seralarda yetiştirilen sebzelerin yanı sıra konserveleri ve dondurulmuş olanları da oldukça revaçta bir kullanım alanına sahip..Böyle olmasına rağmen yine de zamanında yemenin de tadı da bir başka..

Baharda çıkan  enginar sağlık açısından karaciğer dostu mutlaka yenmesinde fayda var..Bağışıklık sisteminden ,kolestrole, mideye, kalbe  faydaları saymakla bitmez. Diyetlerinizde de kullanabilirsiniz.Ayda bir kez olsun yemekte fayda var.

Çorbası,.zeytinyağlısı, etlisi, salatası derken artık güzel mor renkte ki çiçeği bahçe düzenlemelerine de girmeye başladı.Ama çiçek açan enginar artık yemek için kullanılmaz..

Enginar seçerken yaprakları sert sapı nemli yaş sağlam olmalı.

Tazesini alırsanız dış kabuğunu aıyklayıp ,göbeğini çıkarıp orta kılçıklarını temizliyorsunuz.Pişirene kadar limonlu suda bekletiyorsunuz. Pazarlarda ayıklanmış  içinde limon suyu olan torbalarda satılanları da bulunuyor.. Kendiniz ayıklarsanız limonlu su ile buzdolabı poşetine koyup derin dondurucu da saklayabilirsiniz.

Zeytinyağınız da doğal sızma ise enginarın lezzetine doyum olmaz..Tarif dört kişilik siz kişi sayısına göre arttırın. Zeytinyağlı yemeklerin bir özelliği olarak birgün bekletirseniz lezzeti katlamış olursunuz.

Gelelim tarifine;

    Malzemeler :
    4 adet enginar
    1 adet ortaboy soğan
    2 adet havuç
    1 adet küçük bir patates
    1 çay bardağı bezelye
    1/2 limon suyu
    1 adet kesme şeker
    1 çay bardağı zeytinyağı
    tuz
    üzerine dereotu

       Yapılışı  :
Bezelye yerine iç bakla da kullanabilirsiniz. Orta sertlikte haşlanan baklaların kabuğu çıkarılarak kullanılır.

Patatesi havucu soğanı küçük küçük doğruyoruz..Tencerede karıştırıp bezelyeyi de ekliyoruz.Tuzunu şekerini zeytinyağını ilave ediyoruz. Zeytinyağından bir parça ayırıyoruz üzerine pişince gezdireceğiz.

Enginarları limonlu sudan çıkarıp yıkıyoruz. İç kısmı alta gelecek şekilde garnitürün üzerine kapatıyoruz. Enginarın üst hizasına kadar ılık su koyuyoruz.Üzerini pişirme kağıdı ile kapatırsanız hem de rengi korunur hem de daha iyi pişmesini sağlar.Kaynadıktan sonra 15 dak. orta ateşte pişirip kağıdı açıyoruz sonra diğer tarafını çeviriyoruz. Garnitürleri enginarların ortasına dolduruyoruz.Limon suyunu gezdiriyoruz.15 dak daha pişirip tencerede soğutuyoruz. Servis tabağına alıp üzerine bir parça daha zeytinyağı gezdiriyoruz. Dereotu ile süslüyoruz.

Afiyet olsun.


 

 
Toplam blog
: 28
: 313
Kayıt tarihi
: 06.06.17
 
 

1967 İstanbul doğumluyum. Lise mezunu ev hanımıyım. Yemek yapmayı değişik tarifleri inceleyip dam..