Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

31 Temmuz '18

 
Kategori
Sağlıklı Yaşam
 

Zihnin Kontrol Edilemez Halleri

Her insan dürüstlük, doğruluk, sevgi dolu olmak, faydalı olmak vb. gibi birçok kişisel değere sahiptir. Bu değerler yaşadığımız sürece değişmezler. Sadece öncelik sıraları değişir. 

Bir şeyler sizi rahatsız ediyorsa büyük bir ihtimalle kişisel değerlerinizle çatışıyordur. Çatışmaya sebep olan zihnin kontrol edilemez olan halleridir. Her ne başınıza geldiyse, her ne yaptıysanız hepsi de zihnin başka, başka halleridir. Bu yüzden de her zaman dürüst her zaman şefkatli ve sevgi dolu olabilmek mümkün olmaz. Zihnin kontrol edilemez hallerini merak edenleriniz varsa geçmişten birkaç anıya odaklanarak bu hallere kolayca ulaşılabilinir.

Şimdi geçmişte birisini küçük görmüş ya da kötü davranmış olduğunuz bir anınızı hatırlayın. Bu öyle bir an olsun ki haklı olduğunuzu düşünmenize rağmen kendinizi suçlu hissetmiş olun.

Şimdi o ana dikkatlice bakın. Ve o davranışın durup dururken olmadığını görün. O an büyük bir olasılıkla kendisini iyi hissetmek istemiş fakat başaramamış olabilirsiniz. Bu tarz davranışlar negatif bir enerjinin yükselmesinden dolayı ortaya çıkan, zaman içinde kontrol edilemez bir şekilde sürekli gelip giderler. Haklı olduğunuz halde kendinizi suçlu hissettiğiniz böyle bir durumun bir daha olmaması için sürekli kendinizi kontrol edersiniz. Bunu yaparken de duygularınızı bastırırsınız. 

Şimdi başka bir anıya daha gidin. Bu seferki anınız, kendinizle çok gurur duyduğunuz hem kendinize hem de diğerlerine faydalı olduğunuz bir anınız olsun. Şimdi de bu hareketinizin dışarıdan nasıl göründüğüne bir bakın. 

Bir önceki kötü davranışınızla sonraki gurur duyduğunuz davranışı yapan kişinin aynı kişi olduğunu yani kendiniz olduğunu fark edin. 

Sizce bu durum nasıl oluştu? Bu soruya yanıt verebilmek için böylesine değişken bir zihin durumunun nasıl geliştiğini araştırmak gerekir. Verdiğiniz tepkilerin zihninizde nasıl etkiler yarattığını görmeli ve onlarla böylesine aşırı uçta yaşamanın faydasızlığını görmelisiniz. Birtakım insanlara karşı öfke beslemenin olumlu ve olumsuz taraflarını incelemeli ya da bunun tam tersi birtakım insanlara karşı nasıl bu kadar iyi niyetli ve şefkatli olabildiğinize kafa yorarak birbirine zıt olan güçlü duyguları en aza indirgemelisiniz. Bizim dışımızdaki diğer insanlar da tıpkı bizim gibi mutlu olmak adına birbirine karşıt güçlü duygular deneyimlemektedir. 

Bir daha ki bu gerçeği hatırlayarak, çok sevdiğiniz bir insan size karşı kötü bir şey yaptığında tepki göstermeden olanı öylece kabul etmenin yolunu bulmayı denemek ister misiniz?  

“Denemediğinizde zihin nefret, öfke seviyesinde, denediğinizde ise huzur, sevgi seviyesinde kalacağını da unutmayın” 

 

Her Daim Sevgi ve Işıkla

Sibel KAVUNOĞLU 

 
Toplam blog
: 615
: 248
Kayıt tarihi
: 09.11.10
 
 

Geçmişte finans sektöründe ağırlıklı olarak iyileştirme ve geliştirme projelerinin hayata geçiril..