Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

18 Ocak '13

 
Kategori
Gündelik Yaşam
 

Zilli kurtlar mı akıllandı?

Zilli kurtlar mı akıllandı?
 

Geçtiğimiz günlerde Yaşar Kemal'in anlattığı bir öykü çok ilgimi çekti.Sizin de ilginizi çekeceğini düşündüğüm için bu yazımda paylaşmak istedim.

Fransa'nın en büyük nişanlarından Grand Officier dans I'Ordre National de la Legion d'Honneur 'ı alan Yaşar Kemal  geçtiğimiz günlerde Mimar Sinan Üniversitesi tarafından kendisine verilen Onursal Fahri Doktora töreninde bu öyküyu anlattı.

Kurt köylerde sürüye dadanirsa sonu gelmezmiş. Sürüye dalan kurt bir tanesini yemekle kalmaz, yakaladığı bütün koyunları boğarmış. Bu sebepte köylüler kurtu sevmez. Sadece Anadolu'da değil Avrupa ülkelerinde de kurt üzerine sayısız menkibe anlatılır.Kurt günlerinde bir kulağı evin ağılındadır köylünün. Kurt uluması herkesin tüylerini ürpertir. Kurt öyle lanet bir hayvandir ki kin de tutar. İz sürerken bir kurdu vurup öldüremeyen avcı gün gelir karşısına çıkan bu kurt tarafından öldürürlür.

Kurt bir sürüye dadanırsa köylünün bütün huzuru kaçar. Köylü kurdu bulmak için sabahlara kadar uyumaz.

Anadolu'da ocak bozan, kan kurutan kurda karşı çok ilginç bir intikam vardır.

Sürüsüne dadanan kurdun peşine düşen köylü, gün gelir de kurdu sıkıştırdığında onu oracıkta öldürmez. Daha kötüsünü yapar. kin bağladıkları ,öç almak istedikleri kurda bir fiske bile vurmazlar. Yalnız sağlam bir telle ya da kirişle boğazına bir zil takarlar ve kurdu salıverirler.Salarlar ki yavaş yavaş gelecek felaketin tadını çıkarsınlar.

Bu Anadolu insanının kurttan fena intikamıdır.

Boynuna zil asılan kurt nereye giderse gitsin binbir gürültü çıkarır. Etrafında ne börtü kalır, ne böcek. Ağacın dibine oturayım dese kuşlar uçar zilin sesinden. Bir tutam et yiyeyim dese ne tavuğu tutabilir, ne domuzu.

Boğazında zil bozkırlar boyunca,dağlar boyunca koşar durur.En sonunda zilli kurt açlıktan ölür kıvrana kıvrana.

Anadolu insanının kurttan intikamı işte böyle yavaş fakat ağır olur.Bu insan aklına gelen zulumlerin en korkunçlarından birisidir.

Bu öyküyü anlattıktan sonra Onursal Doktora töreninde Yaşar Kemal  'Ben de bir zamanlar zilli kurttum .'demiş.

Şimdi bugüne kadar olan yaşamınızı, çevrenizde tanıdığınız kişilerin yaşamını bir an aklınızdan geçirin. Siz veya bir yakınınız, bir tanıdığınız yaşamının bir döneminde zilli kurt oldu mu.Muhakkak olmuştur. Çok uzaklara gitmeye, sanat, siyaset alanından ünlü isimler aramaya gerek yok. Güncel yaşamımızda da bir çok örnek bir anda aklıma geliyor.

Bu arada bir şey daha dikkatimi çekti. Artık zilli kurtlar mı akıllandı, yoksa dünya mı çok büyüdü. Zillerinden kurtulması kolay bir çok kere kurtların. Bu örnekleri de görüyorum toplumda.

 
Toplam blog
: 826
: 1068
Kayıt tarihi
: 26.04.11
 
 

Ben emekli bir iktisatçıyım. 21 yıldır bir sanatçı annesiyim. Küçük kızım klasik müziğe eğilim gö..