Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

26 Ocak '21

 
Kategori
Dünya
 

Zincirleme Yanlışlar

Her şeyin bilimsel bir açıklaması vardır. Bilmememiz olmadığı anlamına gelmez. 
 
İnsan her an bir şeyler öğrenir ve bunları genelde fark etmeden öğrenir. Bilgiyi kullanan akıldır. Zeka bilgi üretip öğrenmede zaman kazandırır. Çalışkan ve akıllı biri zekanın önüne geçebilir. Kalp her zaman doğru kararlar alamayıp, duygusal davranabilir ama akıl ve mantık hep doğrudur. Bu nedenle insan kendine yalan söyleyemez. Aklın ve mantığın geliştirilmesi de eğitimle olur. Dolayısıyla ilerleme de her zaman eğitimle olur.
 
Değişen ve hızla gelişen dünyaya artık biz insanlarda uyum sağlamakta çok zorluk çekiyoruz. Öğrenciler daha zeki olmak ve sınavlardan daha çok net yapmak zorunda. Veliler çok iyi matematik bilmeli ki, gelir, gider ve yatırım hesaplarını daha iyi yönetmeli. Şirketler düşen kar oranlarını daha çok artırmalı. Herkes hayatta kalmak ve bu savaşa devam etmek zorunda. Bırakan yok olur. Doğa güçlü olanı seçiyor ve yaşatıyor başka şansımız yok. Çok eski dönemlerde de bu böyleymiş. Güçlü ve sağlıklı olan yemek buluyor, yaşıyor, soyunu devam ettiriyormuş. Değişen bir şey yok, zaten başka şansımız yok.
 
Kapitalizm, cicili bicili bir dünya, o boyalı mertebeye ulaşan mutlu bir azınlık ve çabalayan, sömürülen mutsuz bir çoğunluk ortamı. İlginç olan ise şu, herkes memnun.
 
Kapitalizm toplumları gönüllü etkisi altına almışsa, insanlar yine gönüllü olarak  değerlerini hiçe sayıp birbirlerinden koptuysa, hangi sistem gelirse gelsin ona uyacaklar, yani sorun birazda ahlakta ilgili hangisi zayıflarsa öbürü güçlenir.
 
Ehlileştirilemeyen kapitalizm insanı, doğayı mahvettikten sonra dünyanın sonunu getirecek ve bunun sonunda belki bir avuç zengin insanla Mars'da aynı sistemi kuracak.
 
İçine insan hırsının karıştığı her sistem önce oligarşi oluşturup bir süre sonra kapitalizme dönüşür. Tıpkı dalındayken yemesine doyum olmayacağı düşünülen ama daha sonra dönüşen, dönüştükçe de kutlanan meyve gibi.
 
Kapitalizm onu var eden ve onunla şekillenen insan tipinin kendisidir, içimizdeki potansiyelin dünyasal sahnesidir. Ortaya çıkması yeni insan tipinin zamana sarılı tohumudur, ancak yaşanarak olgunlaşıp kozasından çıkmasına yol açabilir.
 
Her şey birbiriyle bağlantılı, canlı cansız her şeyin bir bütün olduğu, bir olduğu, rekabet ve çatışma yerine işbirliği ve dayanışmanın, yardımlaşmanın, uzlaşmanın, barışın, ahengin bu bütünlüğün parçası olan her şeyin yararına olduğunun farkında olan insanlarda var.
 
Yerküre kendinden ne alınırsa geri istiyor ve alıyor. Yediğini de, içtiğini de, kendi ağacından imal edilen paranı da, madenleri de vs. yıllar içinde de olsa hurda olarak geri alıyor. Ölüyorsun, gömülüyorsun seni bile geri alıyor. İstersen dünyanın değil kainatın en zengini de olsan her şeyinle beraber toprağın altındasın. Yıllar sonra esamen bile okunmuyor. Şu dünyadan gelip geçerken, her şeyi toplamayın geride hoş bir seda bırakın.
 
HÜLYA ÇAKICI
 
Toplam blog
: 822
: 574
Kayıt tarihi
: 19.12.15
 
 

Hacettepe Üniversitesi İktisat Fakültesi ve Akdeniz Üniversitesi Turizm ve Otelcilik Fakültesi ve..