- Kategori
- Yöresel Yemekler
Zırbıt kavurması (Hodan, Hılışka, Ispıt)
börek gibi bir tarif
Sabah çayımı bahçemde geze geze içerken, bahçemin kıyısında gittikçe çoğalan, çiçeklenmesini beklediğim zırbıtları toplamaya karar verdim. Biraz zahmetli de olsa dedim ki ''bi kavurup yiyelim''... Valla iyi ki de üşenmemişim; börek gibi olmuş.
Tarifim şöyle:
1kg kadar zırbıtı bir güzel yıkadıktan sonra bütün olarak haşlama suyuna atıp kaynatılacak... (Kök kısımları yumuşayıncaya kadar, takriben 10-15 dakika yetiyor buna...)
Sonra süzüp, küçük küçük doğranacak... Bir yandan teflon tavadaki sıvı yağ içinde iki baş kuru soğan az şekerle bir güzel kavrulurken içine üç yumurta kırıp pişirilecek... Sonrasında pul biber ve doğranmış zırbıt tavaya eklenecek... Tuz ilavesiyle biraz harmanlayıp kavurduktan sonra da, kaşık yardımıyla tavaya bastırıp sıkıştırılacak ve önce bir yüzü kızardıktan sonra, başka bir tavaya alt üst edip kapaklanacak, o yüzüde kızartılacak... Ve servis tabağına alıp dilimlenerek yenilecek...
Bu tarifi, denemelerim sonucu elde ettim ve çok güzel oluyor... İstenirse, soğanlar kavrulurken içine taze pırasa yaprağı da ilave edebilirsiniz.... Afiyet olsun. (Bu tarif hiç bir yerde yok...)
2006 da, Milliyet Blog'a eklediğim, kayınvalidemden öğrendiğim tarifse şöyle:
http://blog.milliyet.com.tr/ispit-kavurma-tarifi---zirbit--hiliska--hodan-/Blog/?BlogNo=17169